JULEØLTEST: I år har redaksjonen testet 49 typer juleøl, cider, brus, gløgg og akevitt!
JULEØLTEST: I år har redaksjonen testet 49 typer juleøl, cider, brus, gløgg og akevitt!

Høytidens uhøy­ti­de­lige øltest – God jøl!

Dere spurte så, vi svarte så. Hvor hører juleølen hjemme? Tradisjonen tro har Universitas testet årets juleøl, same procedure as every year.

Leverandør: Aass

Aass juleøl mørk lager 4,7%

Karakter: B

Salig fred, himmelsk fred. Toner juleøl mørk lager her ned. Dette er en ikke-fornærmende øl, som en kunne tatt en sekser av for fylla andre juledag. Lønnlig i blant oss går denne ølen, med et søtt preg og god fylde.

Aass UTEN juleøl alkoholfritt

Karakter: D

Inntar du denne ølen er det ikke nissen som sitter på loven, det er du. For slik som en overrasket anmelder meddelte, smakte denne helt fjøs, og var samtidig tam. Men akkurat slik som denne spøken, fornærmer den heller ingen. Den er helt OK.

Aass Bryggerimesterens juleøl 4,7%

Karakter: B

Det blir god stemning i panelet når denne åpnes. Det er en sterk lakrissmak, kanskje et hint av gammelost, og likevel en frisk ettersmak. Den er ærverdig og tradisjonspreget, denne kan nytes med farmor og sølvguttene på skjermen. Eller som en tester uttrykte det: «I gode venners lag!»

Aass juleøl Premium 6,5%

Karakter: C

Nå koser vi Aass! Denne ølen virker nok noe tam etter de freidige variantene av juleøl det er på markedet. Men Premium juleøl fra Aas er akkurat det du forventer, en helt streit og klassisk juleøl. Intet mer, intet mindre.

Aass juleøl vellagret 9%

Karakter: A

«Er det meningen at man skal drikke juleøl til mat? Denne er jo veldig mektig», og den noe forvirrede ølsmakeren er ikke alene om smaksopplevelsen. Ølen bærer preg av knekk og kokesjokolade, eller som det ble sagt: «en perfekt blanding av søt og bitter». Denne kan du ta med deg på romjulsfest, men ikke for mye Aass…

Aass julebrus

Karakter: E

Denne brusen kan du helle over riskremen din, eventuelt bruke som blandevann. For en ting er sikkert, den er vanskelig å drikke alene. Med en sødme som minner om barnetannkrem, er det eneste plusset redaksjonen ser med Aas sin julebrus at den er rød, og en dessert i seg selv.

Aass julebrus sukkerfri

Karakter: F

Et lag med kunstig søtning legger seg tykt over munnen slik som den første snøen i desember. Men den bringer ingen glede. Akkurat slik som Aass julebrus med sukker er denne for søt, og man blir heller ikke kvitt smaken.

Leverandør: Sagene

Sagene sterk jul 6,5%

Karakter: B

«Ah, dette er en juleøl!» Panelets kroppsspråk er ikke til å ta feil av. De nikker og smiler og er så glad! Denne er både frisk og smaksrik. Noen strekker seg til og med etter mer.

Sagene hvit jul alkoholfri

Karakter: E

Noen skjærer sure miner, andre sier ingenting. Det står i stil med Sagenes Hvit jul, en øl som sier lite. «Dette er ølens svar på rømme, smakløs» smeller det fra en oppgitt sjel i panelet. Skal man kjøpe alkoholfri finnes det alternativ som vil gi deg langt bedre opplevelser. Om ikke det, så vil de i motsetning til denne gjøre noe inntrykk.

Sagene Tannhjul 8%

Karakter: C

«Denne var krydret, hadde vært nydelig til ribbe», utroper en med stor glede. Samtidig skjæres det vonde grimaser rundt om. Redaksjonen er splittet om Sagenes Tannhjul, og beskriver lukten som både en eim av gammel banan, og espresso. Svelg eller spytt? «Spytt», roper en og heller oppi litt til. Så denne var OK.

Universitas dro på brenn.-konsert: Terningkast flamme-emoji, eller: veldig bra

Leverandør: Nøgne Ø

Nøgne Ø Rød jul Imperial 8%

Karakter: A

O jul med din glede og barnlige lyst, vi ønsker deg Nøgne titusinde gange velkommen. Kom skynd deg og gi meg en annen, for denne hadde en behagelig finish. Rød jul Imperial bærer et fruktig preg, er frisk og lettdrikkelig. Redaksjonen klapper i hendene, synger og ler, denne ølen er for folket. «Men denne hadde vært like hyggelig på Grunerløkka i juli og da», må en påståelig connoisseur påpeke.

Nøgne Ø Hvit jul Spiced Christmas Ale 4,5%

Karakter: A

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for Hvit jul Spiced Christmas Ale. Selv om navnet er noe feilslått, ettersom det gir sterke assosiasjoner til alkoholfrie alternativ, er ølen i seg selv overhode ikke det. Her er Nøgne Ø god. Smaken er raffinert, med toner av pepperkake og røkelse som spiller pent for sansene. Dette er en øl for førjulstiden, da er man garantert den etterlengtede julestemningen.

Nøgne Ø Svart jul Tropical Christmas 10%

Karakter: F

«Ey, sett på noe Kygo», en ølsmakende spøkefugl flakser blant oss. Svart jul bringer tropene til Norden, for den gjorde oss definitivt varme og klamme. Kineserne har gjort det i årtusener, og nå har Nøgne Ø prøvd seg og feilet. Denne ølen passer ikke til ris engang, det sursøte preget slår ikke an i redaksjonen.

Nøgne Ø julefri alkoholfritt

Karakter: C

Å julefri, du er snill og god. Dette alkoholfrie alternativet er veldig julete, eller var det jule-te? For utenom kullsyren er det lite som tilsier at dette er øl, og mer som tyder på at det er en form for iste. Julefri er en krydret og snill drikke, men de kvalitetene har også gløgg.

Nøgne Ø God jul Christmas Ale 8,5%

Karakter: F

Denne ølen går lett ned, og det er kanskje like greit ettersom den ikke er særlig god. Når den blir beskrevet av enkelte som flytende fett kokt i jegermeister, faller den ene kommentaren om at det egentlig var ganske godt, fort fra. Denne ølen er ikke verdt det.

Nøgne Ø Julequad 2016 10%

Karakter: B

Korken åpnes og smeller rett i hodet på anmelderen. Da var det gjenværende spørsmålet, har Nøgne Ø sin julequad 2016 like mye futt i seg? Tung er den ihvertfall, og panelet er enig om at dette er juleølens svar på portvin. Noen sier at øl er mat, denne ølen er mat. Nøgne Ø leverer en tung og søt øl, som mange mente var en dessert i seg selv.

Leverandør: Hansa

Hansa Julebrygg på flaske 6,5%

Karakter: B

En sjarmør! Den er verken for søt, for mørk eller for tung. Kanskje ikke så minneverdig, men for den utrente ganen er dette ølet både behagelig og tilfredsstillende.

Hansa julebrygg på boks 4,7%

Karakter: C

«Denne her er litt som å drikke flat Farris med kulør», ifølge en i panelet. Og tydeligere blir det vel ikke. Hansa sitt julebrygg på boks er godt, litt dødt, og litt flatt i smaken. «Hvis du feirer julaften alene og hater deg selv, da står denne godt i stil med stemningen» høres det fra panelet. Men kanskje det bare gjelder å være litt nummen, for da er dette en helt grei øl.

Hansa juleøl på boks 4,7% (på flaske 6, 5%)

Karakter: B

Hvis du av familiære årsaker må drikke en sekser på julaften, er dette et godt alternativ. Dette er en øl med «en fantastisk fin farge», preg av honning, kos, og kanskje litt gammelost, men det sies jo at honning og ost går godt sammen.

Hansa JuleAle Spesial 9%

Karakter: D

«Jeg kan føle brisen fra Ulrikens topp i denne ølen», sier en Bergenser som nok må ha veldig hjemlengsel, for resten av panelet sa seg ikke enig. Hansa sitt juleale er kanskje klassisk og nostalgisk, men alt var ikke bedre før.

Teater Neuf har satt opp et teaterstykke om hevnporno: Et vakkert stykke underholdning

Leverandør: Bryggerhuset

Bryggerhuset Pepperkakeøl 4,7%

Karakter: B

«Denne smaker leverpostei, men sånn julepostei», kimer det fra en overrasket journalist. Brygghuset sin Pepperkakeøl er en medley av julesmaker. Panelet konstaterte med at det var både hint av brente pepperkaker og muligens julepostei i dette brygget. Ølet er brygget på pepperkaker som ellers ville blitt brukt som dyrefor. Det er et edelt forsøk på å kutte ned på matsvinn, og vi må vi nok si keep the change you filthy animal, for denne tar vi.

Bryggerhuset Juleøl fiken & daddel dubbel 9%

Karakter: B

«Jeg er verken glad i fiken eller daddel, men det virker spennende med dubbel», kommer det fra panelet. Det er nok slik at denne ølen skaper entusiasme, som dempes litt når man tar første slurk. Grunerløkka brygghus har definitivt vært eventyrlystne med denne smaken. Panelet sitter igjen med en følelse av å være 15 år og romsterende i foreldrenes barskap, på søken etter en mistenksom blanding som tar seg godt ut i en Imsdalflaske, for smaken er noe mistenkelig. Men det er fortsatt en øl med en god mengde sødme og et unikt preg, som vokser på en. Om julen handler om nostalgi, står denne ølen overraskende godt til det.

Bryggerhuset Juleøl pinnekjøtt røykbock 8%

Karakter: F

«Juleøl er litt som julesanger. Mye smaker veldig likt, men ikke denne», påpeker en av nissens glade ølsmakere. Denne leverer akkurat det flasken lover, en julemiddag av en smaksopplevelse. Men pinnekjøttet er tørt, potetene er overkokt, og svoret er ikke sprøtt. Med andre ord, Brygghuset Grunerløkka sin pinnekjøtt og røykbock falt ikke i smak. Denne er nok for spesielt interesserte, men vi er ikke interessert.

Leverandør: Dahls

Dahls julebrygg 4,5%

Karakter: C

Dette er ølen du kan vorse med på jentetur til Mjølfjell. Generasjon Prestasjon: «I en verden av prøvelser er denne ølen en befrielse.» En leskende øl som går lett ned, for alle dere enkle piker der ute.

Dahls juleøl 4,5%

Karakter: E

Eller ehh… Dette er en basic og kjedelig juleøl. Den smaker ikke mye, og det lille den smaker er uinteressant.

Dahls juleøl sterk 6,5%

Karakter: B

Mmm, juleøl, mm! Det er en mørk juleøl, men smaken er lett og leken i munnen. En kompleks juleøl. «Denne ville jeg anbefalt pappa, en foreldreøl.. Bittelitt kjedelig, men fortsatt kompleks.»

Leverandør: Fredrikstad

Fredrikstad juleøl 6,5%

Karakter: C

En av anmelderne sammenligner smaken med Fredrikstad: «Digg bare to dager i året.» Men det er vel bra nok for en juleøl? Ølen er smaksrik, men litt besk. Til tross for dette har den årets hyggeligste etikett. C for Fredrikstad.

Fredrikstad juleøl 4,7%

Karakter: B

Er det humle vi smaker? Det er mye smak. Og mye lukt: «Det lukter weed, så her kan du lure foreldrene dine med at du ‘bare har drukket Fredrikstad juleøl’›» høres det fra ubestemt anmelder. Men denne er altså god. Det sies at den maserer ganen.

Universitas' anmelder lot seg imponere av Deathprods opptreden i Operaen: Dødelig intensitet

Leverandør: Borg

Borg juleøl 4,7%

Karakter: B

Nå konkurrerer Borg med de beste! Panelet er overrasket over at Borg - en tradisjonell alkisøl - leverer så godt. Naturligvis en øl man kan smashe i romjula! Eneste innvending lyder «diafragmatisk sjokk». For resten av oss er dette altså, «hei du, noe av det bedre!»

Borg juleøl 6,5%

Karakter: D

«Denne er ikke noe positivt bidrag til min tilværelse akkurat nå». «Denne gir ingen lyst på livet». Panelet har talt, denne ølen gir oss lite annet en et hint av lakris og litt den samme følelsen som når man er på sjette runde av juletregangen, kjedsomhet.

Leverandør: Ringnes

Ringnes juleøl sterk 6,3%

Karakter: D

Denne ølen engasjerer. Navnet lyver ei, denne er sterk, men på diskret vis. Ettersmaken er en overraskelse få i panelet setter pris på. Den skal likevel ha for forsøket: «Den tar sats og bommer.»

Ringnes Julebokk 9%

Karakter: B

«Dette smaker som noe en robot ville drukket. Det smører maskineriet.» Jada! Dette er visst både fascinerende, progressivt og innovativt. Julebokk er ingen flamme, bare en god, gammal venn… Trenger du litt trøst gjennom enda en pliktbefengt familiemiddag? Julebokk «klapper deg på skulderen… stryker deg på håret».

Ringnes juleøl 4,6%

Karakter: B

Tradisjon tro er Ringnes øl en klassiker i julen. «Denne smaker Oslo», deler et åpenhjertig medlem av panelet. Og det er vel sant det, for selv om den er klassisk er den også litt kjedelig. Men la gå, det er digg.

Leverandør: E. C. Dahls

E. C. Dahls Sankt Olav juleøl 9,1%

Karakter: C

Til tross for hva navnet tilsier er det ikke noe særlig hellig med denne ølen. Denne er litt smaksløs, smaker litt tynt, og luktmessig nevnes det skopuss. Dette er en hyllest til St. Olav. «Men hva har den egentlig med St. Olav å gjøre?» Plutselig ropes det ut: «OK boomer-ølen!» Det er enighet i panelet. Vi anbefaler denne til boomers og folk i Trondheim. Norges boomer-hovedstad?

E. C. Dahls Lillebjørn juleøl 4,6%

Karakter: B

Brygget med typiske akevittkrydder… Enda ikke funnet tonen med livets vann? «For meg er akevitt djevelens vann, men dette er godt!». Alle kan like Lillebjørn. Smaker sterkt, lukter godt. Lillebjørn leverer varene!

Øl, cider og gløgg fra diverse leverandører

Grevens julecider 4,7%

Karakter: A

Jeg gikk meg over sjø og land da møtte jeg er lite barn, og om hun var tørst kunne jeg nesten servert henne dette uten å bli tatt for det. Denne cideren smaker nøyaktig slik som julebrus, med en mer suspekt ettersmak. Men Grevens appellerte til de aller fleste i panelet. «Ja, men dette synes jeg var en hyggelig opplevelse», konstaterer en og oppsummerer hele smaksopplevelsen. Liker du ikke juleøl, eller alkohol sånn egentlig, er dette drikken for deg. Nå ble vi i Universitas kanskje avslørt som basic bitches hele gjengen, men vi står i det.

Hellstrøm julegløgg 15%

Karakter: A

Beste gløggen der ute! Hint av kanel, appelsin og mørke bær. Smaker mye bedre enn den du får servert på julemarked i Tyskland og Østerrike. Winning!

Tuborg juleøl 4,5%

Karakter: C

Denne er frisk, og smaker umiskjennelig Tuborg… forkledd i nissedrakt! Skal ha for festlig design. Eller tacky, alt etter som. «Snø på boksen i år også, det er jo bra?», kimter det fra panelet. Dette er en juleøl for de som ikke liker juleøl.

Munkholm juleøl alkoholfri

Karakter: C

«Tja, jo, ja!» Munkholms alkoholfrie juleøl er søt, ikke bitter, og anbefales - til tross for at noen hevder den kun smaker vørterøl. «Etter du har drukket mye dårlig juleøl, burde du drikke denne. Den nøytraliserer smaken!». Er det bra eller dårlig?

Nordlands juleøl 4,5%

Karakter: A

Balansert smak, ikke kvalmende søt, ingen jævlig lukt, rett og slett en smasher: Det er bare noen av lovordene majoritetspanelet har for denne vinneren. De som mener dette var «den vanligste ølen» de har smakt i «hele dag», er sterkt underrepresentert. Og designet da… Lekkert! For classy folk som liker en avslappet, ikke altfor julete juleøl? Panelet nikker: «Dette er andre juledagsølen. Grøftefyllølen.» Best i test!

Santa Clausthaler alkoholfritt

Karakter: F

«Drikk heller brus. Svelg ditt eget spytt.» Drikker man ikke øl, og så velger man i tillegg alkolholfri øl… da blir livet bare enda tristere. Denne smaker ingenting. Det er meningsløst.

Egge julebrus

Karakter: A

«Snik med deg en lommelerke i familieselskap og putt oppi denne. For eksempel om du skal til noen som er avholds.» Fra en annen kant: «Naturlig, wholesome». Dette er ingen barnebursdagsbrus, dette er en julebrus for voksne.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale 7,5%

Karakter: A

«Åh.. Denne var god… ja, god-ølen.» Det er et nå erfarent panel som samstemt vedtar toppkarakter: «Dette er en fin mellomting mellom hardcore juleøl, dvs. olje med kullsyre, og på den andre siden Corona med et kaneldryss. Alle kan være fornøyde med denne.»

Frydenlund juleøl 4,5%

Karakter: B

Frydenlund, å Frydenlund, du er vel ganske god i grunn. Denne ølen har et karamellaktig preg, med en hint av kanel. Men når sant skal sies smaker den og litt for vannete til å nå helt til topps.

Universitas har anmeldt teaterstykket «Mannemonologene»: Humoristisk og nært om ekte følelser

Akevitt

Hellstrøms juleaquavit 2019 40%

Karakter: C

Universitas’ selvutnevnte akevittekspert hamrer glasset i bordet: «Dette er akevitt for nybegynnere!» Mild, lett og ikke særlig mye smak. Ingen særlig ettersmak heller. Funker trolig i Egge julebrus!

Nesodden Premium juleaquavit 40%

Karakter: A

Den optimale første juledagsakevitten! Ingen andre dager er det vel mer akseptert å sippe sprit til frokost… Da må akevitten være god. Denne er krydret og kraftig uten å, som en formulerte det, «drepe hele munnen».

Nissedram 41,8%

Karakter: D

Julefreden senker seg ikke med Nissedram i bildet. Akevitten har verken god smak eller ettersmak, ettersom den er rimelig kvass i ganen. Her var det full uenighet om den fortjener en E for eskalerende elendig, eller en D for delvis forferdelig. Men ettersom det ble påstått at det er denne du vil ha til lutefisk, må det nok bli det siste.

Arvesølvet juleakevitt 2019 40%

Karakter: B

Du lener deg tilbake i godstolen, pirker pinnekjøttet ut av tennene, og knepper opp buksen i det du tar en en god og lang sipp av Arvesølvet sin juleakevitt 2019. For denne er en av de bedre. Med blant annet et preg av appelsin og karve er dette en kraftig krydret akevitt, som etterlater en behagelig ettersmak. Men panelet savner mer fylde, vi kan ikke helt forklare det, men dette er av typen som klemmer deg med en arm, ikke begge.

Arvesølvet Helt klar 38%

Karakter: B

«Dette smaker som akevitt!», lyder det fra én rundt bordet. Det nikkes. Og hva mer trenger man? Denne akevitten er krydret slik bare akevitt kan, men er nok litt mild for de hardbarka aquavit-elskere.