Kritisk: Bjørn Winquist fra Gjestelista mener ikke at studentenes penger bør gå til smoking for arbeidsutvalget.

Krangler om smoking: –⁠ Ikke studen­tenes ansvar å sponse det

Studentparlamentet ved UiO foreslår å bruke 15.000 kroner på finstas for å knekke kleskoden på formelle møter. –⁠ Helt på trynet, mener studentrepresentant.

–⁠ Jeg vet ikke hva det røykes på Villa Eika, men det kan ikke være særlig bra for dem. De forveksler nok arbeidsutvalget i Studentparlamentet med finansutvalget på BI, sier Bjørn Winquist fra Gjestelista.

–⁠ Det er helt på trynet.

Han reagerer på at Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO) foreslår å sette av 15.000 kroner i budsjettet til representasjonsantrekk – for eksempel smoking – til arbeidsutvalget. Det er fordi arbeidsutvalget er forventet å delta på flere formelle møter i universitetets regi der det er kleskode. Tidligere har disse kostnadene blitt dekket av Studentparlamentet, og nå er det en diskusjon om dette skal gjeninnføres.

Les også: Master- og profesjonsstudenter kniver om psykologitittelen

Prinsipiell prislapp

–⁠ Hvor mange middager på slottet drar arbeidsutvalget på? Jeg har forståelse for at representantene i arbeidsutvalget har lyst på et nytt antrekk til årets julebord, men det er ikke studentenes ansvar å sponse det. Hvis man absolutt vil ha en smoking kan man kjøpe det med egne penger – penger fra Studentparlamentet skal gå til alle studentenes beste, sier Winquist.

På handlingsplanseminaret i høst løftet en representant frem at arbeidsutvalget er blant Norges lavest honorerte studenttillitsvalgte som jobber heltid. Dette er bakgrunnen for forslaget de nå fremmer.

Det er foreslått 2500 kroner for tre personer i året, så summen på 15.000 kroner er ment å dekke to arbeidsutvalg. Det er midler tilsvarende det studentrepresentantene i universitetsstyret har tilgang på.

–⁠ De som sitter i universitetsstyret får antrekkene dekket av UiO. Nå er det snakk om studentenes penger. Det er to prinsipielt forskjellige ting, vektlegger Winquist.

–⁠ Studentparlamentet fremstår stadig som et produksjonslokale for fremtidige karrierepolitikere. Kampen for studentenes ve og vel ser ut til å bli glemt.

Les også: Det første intervjuet med SiO-direktøren på 20 år

Ikke business casual

Christen Andreas Orvin Wroldsen, leder i Studentparlamentet ved UiO, stiller spørsmål ved hva Winquist mener med «studentenes penger», ettersom de ikke får penger fra semesteravgiften.

Winquist vektlegger at det er nettopp studentene, gjennom Studentparlamentet, som forvalter pengene.

–⁠ Om Wroldsen mener at kjøp av kjoler og smoking er god bruk av disse pengene får det stå for hans regning, sier han.

Bedre arbeidsvilkår: Christen Andreas Wroldsen, leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, mener at det bør være greit at arbeidsutvalget ikke dekker finstasen selv ved formelle møter.

Wroldsen svarer følgende på kritikken:

–⁠ Jeg tror det er i studentenes interesse at deres tillitsvalgte blir godt ivaretatt, så de kan gjøre den jobben studentene har valgt dem til. Arbeidsutvalget mangler en rekke av de godene man har ellers i arbeidslivet, og jeg mener dette er et enkelt og rimelig tiltak som kunne gjort arbeidsvilkårene litt bedre, sier han.

–⁠ Det vil fremdeles være et betydelig økonomisk offer for de aller fleste å stille til arbeidsutvalget, målt opp mot lønnsnivå ellers i samfunnet.

Det er fortsatt trøbbel med heisene ved Grünerløkka studenthus: –⁠ Uakseptabelt