Lite søvn: – Jeg forberedte meg på det aller verste, men det er virkelig ikke så slitsomt som jeg trodde, sier Jil om mammatilværelsen.
Lite søvn: – Jeg forberedte meg på det aller verste, men det er virkelig ikke så slitsomt som jeg trodde, sier Jil om mammatilværelsen.

Student og mor:

–⁠ Man har jo mer enn nok med å finne ut av hvordan man skal være mamma

«Lag flere barn», var oppfordringen for 2019. Vi tok en prat med studentmødrene, og ba dem om å legge mammalivet på vektskålen.

–⁠ Hun kom én uke før termin, dagen etter jeg leverte eksamen. Vi hadde avslutningsfest fredag kveld, og vannet gikk lørdag morgen. Så det var flaks, for å si det sånn.

Vi drikker kaffe hjemme hos Jil Yngland (31). Vanligvis studerer hun fotojournalistikk, men akkurat nå er hun mamma på fulltid. Ved siden av kjøkkenbordet, ligger lille Hilma i en vippestol. Hun sier ikke stort, men ser i grunnen særdeles fornøyd ut. Som om hun vet at hun er i ferd med å portretteres av Norges største studentavis.

–⁠ Hun blir fem måneder første november. Permisjonen min varer frem til jul, og så skal jeg tilbake på studiet, forteller Jil.

–⁠ Egentlig ble jeg fortalt at jeg måtte ta hele året fri, fordi studiet er lagt opp slik at hvert kurs bygger på det neste. Det var sykt irriterende, for kursene har jo ingenting med hverandre å gjøre.

Kombo: Jil Yngland (31) tok sjansen på å få barn i studietiden. Hun tror færre ville valgt å studere senere i livet.
Kombo: Jil Yngland (31) tok sjansen på å få barn i studietiden. Hun tror færre ville valgt å studere senere i livet.

Kranglet med skolen

Jil tok opp problemet med Oslomet, men ble først møtt med et «lykke til, det er en eldgammel regel som er helt umulig å få endret». Heldigvis hadde hun fotolærere på utdanningen som tok kampen sammen med henne.

–⁠ Jeg har kranglet mye med skolen. Men det løste seg, og nå har de faktisk endret reglementet for fotoutdanningen. Jeg kan avslutte med klassen min, og så må jeg bare ta praksishalvåret etterpå.

Vi blir avbrutt av en liten Hilma som grynter i stolen. Tydeligvis har også hun et par høner å plukke med hvordan utdanningssystemet er lagt opp.

–⁠ Studentombudet hjalp meg, og mente at det dreide seg om brudd på likestillingsloven. Skulle jeg vært borte et helt år, hadde det nemlig også ført til at far hadde mistet pappapermisjonen. Poenget her er jo at skolen skal hjelpe deg tilbake på studiet etter du har fått barn. Det opplevde jeg virkelig ikke at var tilfellet her.

Hadde vi vært to studenter, måtte vi faktisk bodd hjemme hos foreldrene mine

Jil Yngland, fotojournalistikk-student og mamma

Tok bilde av egen fødsel

Hilma melder seg på igjen i vippestolen.

–⁠ Jeg tror hun er litt sulten.

Jil tar seg en ammepause, noe som forløper seg oppskrifsmessig, etter det vi kan se. Det er på tide å høre litt om sånne ting.

–⁠ Amming og det der har egentlig gått helt supert, altså. Og fødselen gikk også... overraskende greit, hvis det går an å si.

Universitas’ fotograf skyver rundt på vippestolen og knipser i vei. Lille Hilma bare gliser, det finnes ikke antydning til blyghet foran kameraet. Kanskje ikke så rart, når mor jobber med foto. På Instagram finnes det et bilde hun har tatt av selve fødselen, mens Hilma fortsatt er mellom beina hennes. Snakk om yrkesdedikasjon.

–⁠ Far stod og tok bilder, men jeg sa bare «få kameraet hit a», og knipset et fra vinkelen jeg lå i.

Fotostudent: Jil studerer fotojournalistikk på Oslomet. Hun fikk ett semester permisjon fra studiet og skal etter planen fullføre sammen med kullet sitt.
Fotostudent: Jil studerer fotojournalistikk på Oslomet. Hun fikk ett semester permisjon fra studiet og skal etter planen fullføre sammen med kullet sitt.

–⁠ Alt er veldig her og nå

Vi pakker på oss yttertøyet, og går en tur bort til St. Hanshaugen. Gradestokken beveger seg faretruende nær null, og på trærne er det kun de tøffeste bladene som henger igjen. Vi rusler. Jil forteller at det er nettopp dette som er det «aller diggeste» med å være i mammaperm.

–⁠ Det kan sammenlignes litt med å komme i feriemodus. Det tar noen dager, og i starten er man veldig rastløs. Du vet den følelsen man har som student, at det alltid er noe man burde...

Hun stopper opp et øyeblikk, som om hun i et par sekunder tar innover seg tilbakelagte studentbekymringer.

–⁠ Når alt prestasjonsjaget man ellers kjenner på forsvinner, så er det egentlig veldig digg. Vi begynner dagen med God Morgen Norge og lang frokost, og så går vi tur nesten hele dagen. Alt sammen er veldig her og nå.

Hun tusler avgårde med Hilma dinglende på magen i bæresele. Det ser så naturlig ut. Inntrykket man får av nedlessede mødre med all- verdens baby-gadgets som aldri kommer seg ut døra, er tilsynelatende ikke tilfellet her i gården.

–⁠ Det er én ting jeg anbefaler, og det er å bli boende i byen når man er student i mammaperm. Jeg ser for meg at det hadde blitt litt ensomt å skulle trille rundt ute i forstaden. Og selv om det er dyrt å bo i byen... man får det jo til.

Jil viser frem et bilde hun tok her om dagen, av en tripp trapp-stol som noen hadde satt ute på gata, og som havna rett i vogna til Hilma.

–⁠ Sånne ting finner man plutselig i byen! Kjempedigg for studenten, tripp trapp-stoler er jo rådyre. Åh, her var det fint lys, kanskje jeg skal gå litt ned i trappa?

Sistnevnte var ment til fotografen. Samspillet mellom dem flyter rimelig sømløst – kanskje ikke så rart, når fotografen tar bilde av en fotograf.

Kaos i Hongkong: –⁠ Campus er blitt et fort

Mer enn nok å bare være mamma

Vi knipser noen bilder i trappa på toppen av Haugen. Jil er forresten også tidligere fotograf i Universitas, men det tok noen år før hun turte å satse på drømmen som levebrød. Før hun begynte å studere foto, jobbet hun i nettbutikk i åtte år.

–⁠ Det var fint det, altså, men jeg kjente at jeg ville noe mer. Det er kjedelig å gjøre alt riktig hele tiden, så jeg bare hoppa i det, sier hun.

–⁠ Men det er jo ikke økonomisk fornuftig, spesielt ikke når systemet ikke tar noe hensyn til at man har jobbet såpass lenge før man studerer, legger hun til.

Jil er inne på foreldrepengene. Hva tenker hun så om statsministerens instendige ønske om at flere unge kvinner skal få barn?

–⁠ Altså, engangsstønaden man får fra Nav har økt, og det er bra. Også har man Lånekassen ved siden av, men det er null kommunikasjon mellom disse to. Skikkelig kronglete å finne ut av. Man har jo mer enn nok med å finne ut av hvordan man skal være mamma.

Akkurat det siste der, ser det ut som hun har rimelig god styring på. Hun sjekker oppmerksomt temperaturen på små babyhender i kulden, og pakker dem beskyttende inn i ulldressen. Hilma ser ut til å stortrives i frisk luft , og myser tilfreds mot den skarpe høstsolen.

–⁠ Hvis de ønsker at folk skal få barn under studiet, bør de være mye mer fleksible på hvordan de beregner den økonomiske støtten. Det blir jo til at ingen tør å gjøre det, ikke sant, for da mister dem all trygghet.

I øyeblikket: Jil elsker å være mamma. – Alt sammen er veldig her og nå, sier hun.
I øyeblikket: Jil elsker å være mamma. –⁠ Alt sammen er veldig her og nå, sier hun.

Anbefaler å gå gravid i studietiden

Det er åpenbart noen ganske store ulemper med å være studerende mor. Men det må jo være noen fordeler også? Det er fristende å begynne å legge ting på vektskålen.

–⁠ Det å være gravid når du er student, er helt fantastisk. Vel og merke når du er i god form, noe jeg heldigvis var. Du kan tilpasse hverdagen din selv, ikke minst når du skal tilbake på skolen. Det er jo mye mer fleksibelt enn å skulle tilbake til en fulltidsjobb.

Det kan virke som om hun heller mot en anbefaling...

–⁠ Men det er bare det med økonomien, da...

Jil var 29 år da hun begynte å studere igjen. Selv om hun føler hun er en voksen student, er hun ennå et par år unna gjennomsnittsalder for Oslos førstegangsfødende. Hun priser seg lykkelig over at mannen er i jobb, og forteller at det egentlig er hele den økonomiske redningen.

–⁠ Hadde vi vært to studenter, måtte vi faktisk bodd hjemme hos foreldrene mine.

Les også: Sykepleierstudenter fortviler over praksisordning

–⁠ Man blir ikke bare effektiv

Det finnes flere studerende mødre der ute, og vi tar turen til Tøyen for å prate med medisinstudent Ane Knutsen (33). Passende nok, finner vi henne lent over en tykk bok om indremedisin.

–⁠ Jeg er ikke den ivrigste studenten, altså.

Et utsagn som umulig kan være riktig. Ane er på sisteåret, og fikk barn midtveis i studiet. Ivrig blir bare forbokstaven.

–⁠ Hvordan får du hverdagen til å gå opp, egentlig?

–⁠ Heldigvis er kjæresten min i jobb. Nå får jeg ikke stipend lenger heller, siden studiet er så langt. Så vi lever litt på ham akkurat nå, men det jevner seg jo ut på sikt.

Ane forteller at det går et rykte om at studerende foreldre blir sinnsykt effektive. Hun kjenner seg ikke helt igjen i det.

–⁠ Jeg synes ikke at man bare blir veldig flink på å være effektiv, altså. Men man føler nok litt mer på presset fra alle kanter, så man må bare må legge om ting.

–⁠ Hva da, for eksempel?

–⁠ Man kan ikke drive og døgne mot slutten av eksamensperioden. Eller melde seg ut av samfunnet eller familielivet. Man må fortsatt hente i barnehagen og lage middag, og det gir nok en større motivasjon til å studere effektivt. Men at det kommer av seg selv, det er ikke sant.

Helgene hvor jeg bare henger med samboeren og barnet mitt, det er det beste som finnes

Ane Knutsen, medisinstudent og mamma

Ane ler og sier hun har blitt til en hun aldri hadde forestilt seg; en som står opp tidlig etter en indre vekkerklokke.

–⁠ Jeg har alltid vært et B-menneske.

–⁠ Har du måttet gi opp noe, annet enn late morgener?

–⁠ Hmm. Jo, men jeg var jo liksom ferdigfestet og hadde levd ut tjueårene og alt det der. Men jeg merker jo at det blir mindre tid til venner. Jeg må jo ofte si nei, og det kan jeg selvsagt kjenne på. Men heldigvis er det mange i min vennekrets som har fått barn, og da er vi i samme bås. Det hjelper.

I likhet med Jil, var også Ane heldig med en graviditet som forløp uten nevneverdige problemer. Hun leverte eksamen tre uker før termin.

–⁠ Du kan jo risikere å bli sengeliggende, og det er helt krise for en student. Så det er virkelig en risiko, det her. Men om det funker, er det jo helt fantastisk å gå gravid mens man studerer.

Ivrig student: Ane Knutsen har en sønn på to år og går siste året på medisin. Hun hadde ikke klart det, hadde det ikke vært for at de eier en leilighet og at mannen jobber.
Ivrig student: Ane Knutsen har en sønn på to år og går siste året på medisin. Hun hadde ikke klart det, hadde det ikke vært for at de eier en leilighet og at mannen jobber.

Klarer ikke et barn til

Ane forklarer at for å tjene seg opp retten til foreldrepenger, må mor jobbe så mye hun kan det siste halvåret før hun føder.

–⁠ Hæ? Men da risikerer man jo å være helt utslitt i utgangspunktet?

–⁠ Nettopp. Jeg jobbet masse ved siden av studiet før jeg fikk barn, men det var jo kun fordi jeg var i god form. Egentlig kunne jeg tenkt meg et barn til nå, ettersom jeg begynte studietiden som 28-åring. Men det går ikke. Jeg klarer rett og slett ikke å både være fulltidsstudent, mamma og i tillegg skulle jobbe meg opp permisjonspenger. Så jeg må bare vente noen år med nummer to, da.

Det er tydelig at det ligger mye frustrasjon under overflaten her. For Ane er det et mysterium at ikke forholdene tilrettelegges mer for det samfunnet vi befinner oss i – der mødrene er eldre, studerer lenger og gjerne tar flere studier. Hun tok et halvt års permisjon fra studiet, og fikk fem måneder alene med barnet før far tok over stafettpinnen.

–⁠ Det var litt kort. Jeg syntes det var ganske tøft å starte igjen, for å være ærlig, spesielt fordi det var litt ammeproblematikk involvert. Men nå finnes det eksempler på studenter som ikke tar permisjon i det hele tatt og bare durer på videre, så alt går tydeligvis!

Fikk du med deg magasinets motereportasje? Sjekk ut disse stilsikre professorene

– Å stryke på eksamen er ikke så farlig

Det blir fristende å legge morskapet på vektskålen igjen. Det tyder på at optimale foreldreforhold har en lang vei igjen å gå, skal vi tro det vi hører. Men Ane er ikke i tvil om at hun likevel anbefaler å få barn mens man studerer.

–⁠ Når man er student, er man jo student hele tiden. Man får aldri lest nok. Og det å få et barn, tvinger deg til å ta skikkelig pause. Det tror jeg er sunt. Da er det vekk med bøkene, og man kan bare le og...

Hun stopper seg selv.

–⁠ Nå høres jeg skikkelig klisjé ut. Men det å bare leke med kid-en, er kanskje det beste jeg gjør. Man får litt perspektiv på ting. Å stryke på eksamen er ikke så farlig, så lenge familien har det fint. Også er det jo helgene...

Late morgener, familiekos i sengen og uendelig med fine øyeblikk.

Uttrykket i ansiktet hennes forteller nøyaktig hva hun tenker på.

–⁠ Helgene hvor jeg bare henger med samboeren og barnet mitt, det er det beste som finnes.

Fyller dagene med barn

Dagen etter møter vi Jil og Hilma på Lovisenberg. Vi skal få være med på babysvømming. Utenfor ønskes vi velkommen av en sirlig rekke med Stokkevogner. Hilma, derimot, ankommer i kjent stil foran på magen til mor. Vi passerer en ferdigbadet og småsvett bestemor på vei inn, som kjemper med skojern og yttertøy.

–⁠ Det er sykt mye styr for én halvtime. Også så varmt!

Jil ler og nikker anerkjennende.

–⁠ Det er helt sant, faktisk. Det er sykt mye styr, og barna blir slitne, sultne og trøtte etterpå.

Aktivitet: Det er mange måter å holde seg i aktivitet på i mammapermisjonen. Babysvømming er én.
Aktivitet: Det er mange måter å holde seg i aktivitet på i mammapermisjonen. Babysvømming er én.

I garderoben hyler babyene i kor, og man kan begynne å lure på om bestemoren ved utgangen har rett. Men i svømmehallen skjer det magiske ting. Babyene yter rundt med et hypnoselignende uttrykk i ansiktet, som om de er rett tilbake i magen. Instruktøren fører dem under vann med to trygge hender, og babyene virker nærmest uberørte. For én som står og vipper nysgjerrig på dørterskelsen inn til mammalivet, er dette et fascinerende eksempel på hvor genial menneskekroppen er.

–⁠ Så flink du er! utbryter Jil, mens Hilma hoster opp en skvett vann som har satt seg i halsen underveis.

–⁠ Herlighet, så fine de er, kommer det fra en tydelig beveget journalist som utvilsomt lar seg rive med.

Hun nikker og løfter Hilma til værs.

–⁠ Noe må man jo fylle dagene med, vet du.

Genial biologi: Jil tar med Hilma på babysvømming. En styrete a ære på vei inn og ut, men i svømmehallen virker ungene hypnotiserte.
Genial biologi: Jil tar med Hilma på babysvømming. En styrete a ære på vei inn og ut, men i svømmehallen virker ungene hypnotiserte.