Opprørt: Islandske Sandra Mjöll Markúsdóttir fortalte om opplevelsen i en Facebook-gruppe for internasjonale studenter, og fikk stor respons.

Studenter varsler om trakas­se­ring på Kringsjå

To menn skal ha verbalt trakassert flere kvinnelige studenter i Kringsjå Studenby. SiO har iverksatt sikkerhetstiltak og varslet politiet.

–⁠ Mennene fikk meg til å føle meg ukomfortabel og ydmyket, sier Sandra Mjöll Markúsdóttir (25) til Universitas.

Den islandske studenten studerer rettsvitenskap på Universitetet i Oslo (UiO) gjennom utvekslingsprogrammet Erasmus dette semesteret. Som mange andre internasjonale studenter bor hun i Kringsjå studentby under oppholdet.

Markúsdóttir forteller om en ubehagelig hendelse på studentbaren Union 864 forrige uke, der hun opplevde trakassering fra to ukjente, unge menn.

–⁠ Jeg syns det er utrolig respektløst overfor meg og kjønnet mitt, sier hun.

Les også: Klagestorm mot utveks­lings­agent.

Studentene reagerer

Dagen etter hendelsen leste Markúsdóttir et nylig publisert innlegg i Facebookgruppen for internasjonale studenter ved UiO. Her hadde en bruker skrevet at hun den siste tiden hadde opplevd trakassering i Kringsjå studentby av to ukjente menn, og at hun hadde observert flere kvinner som var blitt utsatt for det samme.

Innlegget fikk stor respons, og flere titalls kvinnelige studenter fortalte om lignende episoder.

UiO er kjent med hendelsene og har informert SiO om situasjonen, ettersom det har skjedd innenfor deres område når det gjelder sikkerhet og sikring.

–⁠ Alle har rett til å bli behandlet på en ordentlig måte og kunne føle seg trygge i sine omgivelser. Vi kjenner ikke til lignende tilfeller nylig på UiOs campus, forteller Hanna Ekeli, avdelingsdirektør ved Avdeling for studieadministrasjon ved UiO, til Universitas.

Les også: Studen­tenes parti­baro­meter: Historisk lav oppslut­ning for studen­tenes statsråd.

Kontaktet politiet

Etter å ha mottatt flere henvendelser om situasjonen på Kringsjå tok Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) sin boligdirektør Gunn Kirsti Løkka og kommunikasjonsdirektør Nina Langeland initiativ til å møte studentene som kommenterte Facebook-innlegget, for å diskutere hendelsene og informere om SIOs oppfølging av saken.

–⁠ Vi kontaktet umiddelbart politiet og ba dem følge opp saken. I tillegg satt vi inn ekstra vakthold på Kringsjå i helgen, og ba også våre egne ansatte om å følge med og kontakte politiet dersom de observerte noe, sier Løkka og anbefaler studentene å varsle politiet dersom slike hendelser skulle oppstå. Hun forteller at SiO ikke har nok informasjon til å anmelde saken.

–⁠ Trakassering, enten det er verbal, ikke-verbal eller fysisk, er uakseptabelt.

Markúsdóttir er fornøyd med oppfølgingen fra SiO. Hun mener det er viktig at trakasseringsofrene føler at de blir hørt og får den støtten de trenger, uavhengig om trakasseringen var verbal eller fysisk.

Universitas har vært i kontakt med kommunikasjonsrådgiver i Oslo-politiet, Roar Hansen. Ettersom saken ikke er anmeldt, kan han ikke kommentere den konkrete saken. Men han bekrefter at det er bra å ta kontakt med politiet så fort som mulig om man skulle oppleve trakassering, slik at de kan følge opp saken og eventuelt sende ekstra patruljer.

Les også: ELTE-studentene tapte mot den norske stat.

Universitas kjenner ikke identiteten til de to mennene, og har derfor ikke lykkes med å komme i kontakt dem i forbindelse med saken.