BARRIKADER: Demonstrantene har satt opp barrikader på Polytechnic University Hong Kong. --Konfrontasjoner på campus er nytt. For mange oppfattes dette som et angrep fra politiet på deres hjem, sier Aksel Øyseth Karlsen, som tar masteren sin i Hongkong.
BARRIKADER: Demonstrantene har satt opp barrikader på Polytechnic University Hong Kong. –⁠ Konfrontasjoner på campus er nytt. For mange oppfattes dette som et angrep fra politiet på deres hjem, sier Aksel Øyseth Karlsen, som tar masteren sin i Hongkong.

Kaos i Hongkong:

–⁠ Campus er blitt et fort

Voldelige sammenstøt ved Hongkongs universiteter sender studenter på flukt.

–⁠ De lokale studievennene mine fortalte oss at vi burde hamstre mat, drikke og alt vi trenger, forteller Astrid Kristine Bakken (23) til Universitas.

Hun studerer industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU, og har vært på utveksling til Polytechnic University Hong Kong siden august. Når Universitas får kontakt med Bakken, sitter hun på flyplassen på vei til Vietnam sammen med en gruppe nordmenn. De har bestemt seg for å ta noen dager utenfor byen inntil situasjonen har roet seg.

–⁠ Rundt i byen er det mye graffiti, og et sted står det blant annet: «If the police murders, where can we go? Who can we call?» Det er synlig i bybildet at demonstrantene ikke stoler på politiet, sier Bakken.

Torsdag morgen fikk studentene som utveksler fra NTNU ved Polytechnic University Hong Kong beskjed om at universitetsledelsen ville ha dem hjem igjen snarest.

Også Universitetet i Bergen har oppfordret sine studenter i Hongkong om å dra hjem til Norge, skriver Khrono.

Siden juni 2019 har det vært demonstrasjoner på ulike steder i Hongkong, og ved enkelte anledninger har det utviklet seg til voldelige sammenstøt. Myndighetene har tatt i bruk tåregass, vannkanoner, gummikuler og ved få tilfeller skudd mer skarp ammunisjon for å få kontroll på demonstrantene.

FLYKTET: Astrid Kristine Bakken har vært i Hongkong siden august. Onsdag dro hun til Vietnam for å komme seg bort fra demonstrasjonene.

Nye sammenstøt

Tirsdag stormet opprørspoliti finansdistriktet og flere universiteter for å rydde områdene for demonstranter. Undergrunnsstasjoner er stengt og sikkerheten rundt universitetene er styrket.

Ved det kinesiske universitetet i Hongkong, CUHK, samlet hundrevis av demonstranter seg i utkanten av campus og bygget barrikader for å hindre politiet i å komme til. Mange var bevæpnet med bensinbomber, og andre bar pil og bue som de hadde fått tak i da de brøt seg inn på idrettssenteret ved universitetet, skriver The Guardian.

Flere utdanningsinstitusjoner, inkludert det kinesiske universitetet i Hongkong, kunngjorde øyeblikkelig avslutning av det nåværende semesteret.

Bakken forteller at mandag var første dag hun følte seg utrygg.

–⁠ Vi føler oss litt i mørket nå, vi vet ikke hva som skjer og det er ikke noe vi kan gjøre heller, sier Bakken. Hun er skremt av den voldelige utviklingen de har sett den siste uken.

Lukter tåregass

Aksel Øyseth Karlsen (25) bor i Hongkong og tar hele masteren i Global business and marketing der. Han bor i et område med mye aktivitet, men har bestemt seg for å avvente situasjonen.

–⁠ Om kvelden er det vanlig å lukte tåregass i luften og det bygges nye barrikader hele tiden, forteller masterstudenten.

Etter at en demonstrant døde av skader han pådro seg under sammenstøt tidligere denne uken, har hatet mot politiet økt, forteller Karlsen.

AVVENTER: Aksel Øyseth Karlsen er masterstudent ved The Open University of Hong Kong. Han har tenkt å bli i byen for å se om situasjonen roer seg.

–⁠ Konfrontasjoner på campus er nytt. For mange oppfattes dette som et angrep fra politiet på deres hjem, ettersom en stor del av demonstrantene er studenter og bor på campus, sier han.

Politiet har egentlig ikke lov til å ransake universiteter uten ordre, men de siste dagene har politiet tatt seg inn på området.

–⁠ Gått for langt

–⁠ Jeg opplever ikke at det er noen som ivaretar sikkerheten vår her akkurat nå, sier Malin Victor Angell (22).

Hun har i fire år studert ved samme universitet som Bakken, Polytechnic University Hong Kong. Hun forteller at demonstrasjonene i utgangspunktet startet fredelig. Nå må hun følge med på ulike kart gjennom forskjellige apper og linker før hun skal ut døra. Slik kan hun få oversikt over hvor politiet er, hvor demonstrantene er og hvor ambulansene har rykket ut.

–⁠ Campus har blitt et fort nå, og demonstrantene har satt opp barrikader. De har ødelagt klasserom, kantiner og bygninger på universitetet, sier Angell og legger til:

–⁠ Jeg skjønner hvorfor. De prøvde å demonstrere fredelig først, uten at noen løftet en finger for dem. Men nå har det gått for langt, sier Angell til Universitas onsdag kveld.

Lokale studenter fortviler

Angell kjenner flere lokale studenter som er engasjert i demonstrasjonene.

–⁠ En venninne av meg, som er det man kaller «front-liner», forteller at politiet kler seg ut som demonstranter, og forsøker å skape vold og uro.

Ifølge Angell forsøker også politiet stadig å provosere demonstrantene ved å kalle dem «kakerlakker».

–⁠ De lokale studievennene mine er redde: De ser veldig mørkt på fremtiden til Hongkong. Mange er deprimerte etter de siste månedene. De har sluttet å jobbe, de sliter med å gjøre ferdig skoleoppgaver og møte opp.

Utenriksdepartementet (UD) oppdaterte onsdag reiserådet sitt til Hongkong. De ber studenter om å vurdere sikkerheten på campus fortløpende dersom undervisningen avbrytes på grunn av protestene.

–⁠ Det understrekes at situasjonen kan endre seg på kort varsel, og at det er viktig å holde seg løpende orientert om utviklingen, inkludert hvilke områder som til enhver tid er rammet, skriver de på sine nettsider.