Kutter: KUTT-kokk Even Rosted er opptatt av matsvinn og miljø. Studentene derimot er blant de som kaster mest mat.

SiO Mat og Drikke kutter i matsvinn

SiO Mat og Drikke skal halvere matsvinnet frem til 2030, og flere spisesteder er på god vei. Men de som kaster mest, er studenter.

–⁠ Jeg brenner veldig for matsvinn og miljø. Det ligger mitt hjerte nært, sier Kutt Gourmets sjefskokk Even Rosted til Universitas. Serveringsstedet, som tilbyr mat som ellers ville blitt kastet, har servert i gjennomsnitt 150 porsjoner siden 2015. De har kuttet matsvinnet sitt med 69 prosent.

Rosted opplyser til Universitas at de er blitt flinkere til å beregne hvor mye de skal bestille.

–⁠ Porsjoner som blir igjen fra Kutt Gourmet blir gjerne mat til personalet. God mat hører hjemme i magen, og alle må ta et tak.

Flere er også i overkant opptatt av miljø: Klimaforskeren forlot forsk­ningen i flyskam.

Forpliktet

SiO Mat og Drikke har forpliktet seg til to bransjeavtaler om kutt av matsvinn. Matsvinnet fra SiOs serveringssteder skal kuttes med 20 prosent fra 2017 til 2020 og halveres innen 2030. I en pressemelding skryter SiO Mat og Drikke av at tre av spisestedene i Frederikkebygget har nådd målet om 20 prosent.

–⁠ Er det ikke mye lettere for dere å kutte matsvinnet enn for store spisesteder som Frederikke?

–⁠ Jo, hos oss på Kutt Gourmet var det ikke så mye svinn fra før.

–⁠ Stiller du opp for å kutte matsvinnet også hjemme hos studentene?

–⁠ I januar skal vi ha en table-talk med studenter om matsvinn i Kutt Gourmets lokaler. Da håper jeg mange tør å stille spørsmål om hvordan man kutter matsvinn.

Tydelig fokus

SiO Mat og Drikke skryter også av Tacoteket og Deiglig Frederikke, som leverer kutt på henholdsvis 40 og 36 prosent. Men kampen mot matsvinn begrenser seg ikke til spisestedene på campus.

Steffen Greff, direktør for SiO Mat og Drikke, skriver til Universitas i en e-post at de arrangerer kampanjer og holder kurs for studenter om hvordan man kan kaste mindre mat.

–⁠ Vi har gjennomført holdningskampanjer, og håper at vi gjennom denne kommunikasjonen også bidrar til at studentene er mer bevisste sine vaner på kjøkkenet når de kommer hjem, skriver han.

Han vektlegger at SiO Mat og Drikke har et tydelig fokus på matsvinn i driften sin.

–⁠ Gjennom flere år med arbeid og flere anerkjente prosjekter har vi fått et godt renommé som en av de ledende aktørene i den norske serveringsbransjen innenfor det forebyggende arbeidet med matsvinn.

UiO har også fokus på miljø denne uka: UiO-stiftelser plasserer sine 950 millioner i fossilfrie forvaltningsfond.

Studenter er verstinger

Initiativtakeren til Kutt 2020, der en samlet matbransje skal kutte med 20 prosent på fire år, er selskapet Matvett. Selskapet opplyser at mens matbransjen kaster minst 130.000 tonn mat i året, står forbrukerne for det dobbelte. Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett, forteller til Universitas at unge under 26 år, studenter og småbarnsforelder er gruppene som kaster mest.

–⁠ Studentene ønsker å kaste mindre. Men de kan ikke nok om datomerking og hvordan de kan se, lukte eller smake på om maten fremdeles er bra, sier Schrøder og utdyper:

–⁠ De handler mer enn de trenger, og har gjerne ikke lagringsplassen som trengs, som for eksempel plass i fryseboks. Mange vet ikke forskjell på «siste forbruksdag» og «best før», vet ikke hvordan de kan fryse ned mat, og vet ikke hvordan de bruker litt gammel mat som tørt brød, visne og bløte frukt og grønnsaker.

Fikk du med deg denne trenden? Odontologi- og klinisk ernæring studenter bruker fellesundervisning med medisin som en snarvei til legedrømmen