Sport og språk: Mina Finstad Berg gikk fra å være språkviter til fotballekspert. Hun ser paralleller mellom sportsspråket og det politiske språket.
Sport og språk: Mina Finstad Berg gikk fra å være språkviter til fotballekspert. Hun ser paralleller mellom sportsspråket og det politiske språket.

Sports­språk på Stor­tings­banen

Morgenkaffer, fotballnerding og politisk engasjement preget Mina Finstad Bergs studietid. Nå jobber hun som fotballekspert i TV 2 Sporten.

Mina Finstad Berg (29) er ingen vanlig fotballekspert. Trolig er hun den eneste masterkandidaten fra Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Oslo som valgte bort en mulig akademisk karriere for å satse på fotballen. Politiker kunne hun også blitt, som tidligere sentralstyremedlem i Sosialistisk Ungdom og politisk rådgiver på Stortinget. Nå lever hun av å se på, snakke og blogge om fotball – en drømmejobb for alle fotballidioter der ute.

–⁠ Jeg tror ikke en master i språkvitenskap er det beste utgangspunktet for dem som ønsker å bli fotballekspert, sier Berg som siden sommeren 2018 har vært fast i inventar i TV2 Sportens Premier og Champions League sendinger.

Fikk du med den denne? Rikke (26) om Oscar-nomi­na­sjonen: –⁠ Det er absurd

I masteren analyserte hun bruken av uparlamentarisk språk på Stortinget, og mener å finne paralleller mellom fotballspråket og retorikken i Stortingssalen.

–⁠ Sportsspråket er veldig fascinerende, fargerikt og nyskapende, men kan også bli klisjefullt. Både sportsspråket og det politiske språket er språk som liker store ord som gjerne får frem ytterpunktene i en sak: Noe er enten skandaløst eller briljant, sier Berg engasjert og legger til at ord kan miste sin verdi hvis de brukes for mye.

–⁠ Hvis alt er «genialt» eller «katastrofe» har vi brukt opp de store ordene når noe virkelig spektakulært skjer.

Store ord er derimot ikke nødvendig for å beskrive Bergs studietid, som må karakteriseres som ganske alminnelig. Selvdisiplin ble et viktig stikkord for å få hverdagen til å gå rundt.

–⁠ Jeg var en student som hadde veldig mye å gjøre. Derfor var det viktig med god disiplin. Egentlig er jeg et voldsomt B-menneske, og kunne lett falt inn i en lei rytme med ingen obligatoriske forelesninger. Dette hadde jeg imidlertid ikke tid til, for ettermiddagene trengte jeg til verv og å se på fotball. Studiedagen var dermed noe jeg måtte betrakte som en vanlig ni til fire-jobb.

Student og avholds: –⁠ Man skal jo alltid møtes over en øl

For alle studenter som sliter med å karre seg opp om morgenen har hun følgende råd:

–⁠ Avtal så mange morgenkaffer som mulig! Dermed tvinger man seg selv til å stå opp. Da var det ikke bare meg det gikk utover om jeg kom for sent.

Etter å ha «nerdet» fotball i mange år i ulike internettforum, fikk hun sommeren 2017 tilbud om å bli med i TV2s studio under oppladningen til sesongstarten i den engelske eliteserien. Siden da har det bokstavelig talt ballet på seg, og Berg har nå en viktig stemme i Medie-Norges kanskje mest mannsdominerte bransje. Selv tror hun det i dag er mye enklere for kvinner å uttale seg om fotball på tv, enn hva det var tidligere.

–⁠ Jeg tror det har blitt veldig mye lettere bare de siste fire-fem årene. Der de første fikk fryktelig mye dritt i sosiale medier, får jeg nesten ikke noe av dette. Det hender folk synes jeg er en idiot, men det gjelder alle som driver med fotball.

Berg tilføyer at hun mottar svært få seksualiserte kommentarer i sosiale medier, og mener dette henger sammen med at andre har gått foran og banet vei. Eksempelvis trekker hun frem tidligere NRK-ekspert Lise Klaveness, som i sin tid ble utsatt for mye hets i sosiale medier.

–⁠ Målet er å komme et sted hvor dette ikke lenger er en greie.

Les også: –⁠ Troen min og studiet mitt henger sammen