IMPONERER: Ingrid Bolsø Berdal leverer imponerende skuespillerprestasjon som Sonja.
IMPONERER: Ingrid Bolsø Berdal leverer imponerende skuespillerprestasjon som Sonja.FOTO: Nordisk Film Distribusjon

«Sånn ja, Sonja!»

Spionen er en herlig og harry sjangerfilm basert på livet til en norsk krigshelt.

Liker du lærjakker som knirker, sigarettrøyk og dyre drinker? Liker du brev på avveie, het stemning og liksomkompliserte gåter? Dersom svaret ditt er ja på mer enn tre av disse punktene er Spionen en film for deg.

Spionen er løst basert på livet til den norske filmstjernen Sonja Wigert, og hennes virke som dobbeltspion under okkupasjonen av Norge. Sonja var Norges største filmstjerne på 30- og 40-tallet, og fikk således unik tilgang til både Reichskommisar Terboven og hippe teaterscener i Stockholm. Derfor ville både de allierte og nazistene gjerne ha henne som spion. Hun valgte de allierte. Både bror og far var motstandsmenn, og Spionen er langt på vei en film som handler om Sonjas vilje til å gi slipp på både vennskap og fremtidig karriere for å hjelpe sin far, som var fanget på Grini.

Tematikken i NRKs nye serie «18» er viktig og fin, men utførelsen er ikke alltid like god, mener Universitas' anmelder: Maskulinitet og sårbarhet på Stovner

Heldigvis gjør ikke regissør Jens Jonsson den tabben som så mange andre gjør, og så mange anmeldere henger seg opp i. Han lager ikke en historie om Sonja Wigert. Han skaper nemlig en fortelling som ligner hvordan britiske spionfilmer fra 60-tallet ville fremstilt Sonja Wigert. Grepet er lurt. Ikke bare for å unngå diskusjon om historiske fakta, men også fordi det blir veldig god underholdning.

Sex, drinker, luksus og krig er bakteppet for denne spionthrilleren. Ingrid Bolsø Berdal spiller Sonja med en lekende lett og glimrende fremtoning. Hun veksler lett mellom norsk, svensk, engelsk og tysk, og bærer mange av scenene frem ved å få med betrakteren på laget. Når Bolsø spiller lekker ovenfor Reichskommissar Terboven gjør hun det kunststykket å være forførende, men samtidig få publikum med på at hun gjør seg lekker fordi hun vil oppnå noe. Når hun i tillegg synes å være fascinert av Terboven er det noe som blir fullt forståelig for publikum.

Den eneste som går Bolsø Berdal en høy gang er svensken Rolf Lassgård, mest kjent fra Wallander-filmene. Den store svensken spiller en autoritær Säpo-agent som rekrutterer Sonja, og han rekrutterer med en kraft som får en til å håpe at han kan spille i den neste Hamilton-filmen.

Universitas har anmeldt Malin Pettersens nyeste album: Et vakkert øyeblikksbilde

Filmingen og produksjonen i Spionen oser av kvalitet. Kostymene, lokasjoner og klipping glir fint inn i spionthriller sjangeren. Dette er kanskje ikke filmen for de som går på kino for å se en heidundrandes heltehistorie, og det er heller ikke filmen for den fintfølende som ønsker mer fakta. Dersom du er i mellomsjiktet som liker en spennende historie fylt med intriger, lekre menn, damer med pelskrager og sigarettrøyk inne på Skaugum, kan det være vel verdt et kinobesøk.