SELFIES: Den særegne dekoren på «Heidis» må med når Akram tar bilder til «Mystory».
SELFIES: Den særegne dekoren på «Heidis» må med når Akram tar bilder til «Mystory».

Student og avholds: –⁠ Man skal jo alltid møtes over en øl

Zahra Kainat Akram og Karianne Fremo Sveistrup er avholds. I et alkoholsentrert studentmiljø møter de ofte på ubehagelige kommentarer og lite forståelse fra medstudenter.

«Er du gravid eller?», «Du kan jo bare ta én drink», «Men hvorfor ikke?». Dette er fraser Zahra Kainat Akram (20) og Karianne Fremo Sveistrup (21) ofte hører av medstudenter når de bestiller en «Virgin Mojito» eller en Redbull i baren.

Akram studerer utviklingsstudier ved Oslomet, hun har aldri smakt alkohol og føler ikke noe særlig behov for å prøve det. Hun er muslim, men forteller til Universitas at hennes avholdenhet handler om mer enn troen hennes.

Sveistrup har derimot smakt alkohol noen ganger, men funnet ut at det ikke er noe for henne. Hun deler sine grunner for avholdenhet inn i fire kategorier: sosiale, helsemessige, solidariske og etiske.

West Virginia, mountain mama

Universitas har en fredagskveld fått lov til å bli med Akram og vennene hennes ut. Afterski-musikk på fullt volum og gutter i tidlig 20-årsalderen hvis storhetstid var over etter 17. Mai 2016 – det er ikke til å betvile, vi har ankommet utestedet «Heidis».

Jeg føler jeg må bevise at jeg har det gøy

Zahra Kainat Akram, utviklingsstudierstudent

Selv om klokken så vidt har passert 21 må Akram bøye seg over barkanten for å bestille drikke, da allsangen allerede har begynt og russeguttene synger melankolsk til «Take Me Home, Country Roads».

I glasset til Akram er det Pepsi Max, hennes «go-to» drikke når hun er på byen.

– Å være avholds er så naturlig for meg nå, jeg tenker egentlig ganske lite over det i hverdagen, forteller hun.

Fikk du med deg denne? –⁠ Troen min og studiet mitt henger sammen

For Akram har avholdenhet fra alkohol alltid vært en selvfølge på grunn av religion, men mens hun har blitt eldre har det også blitt flere grunner til å avstå fra alkohol.

–⁠ Om jeg ville kunne jeg jo drukket alkohol, jeg hadde ikke hatt dårlig samvittighet med tanke på religionen min. Jeg har flere religiøse venner som samtidig drikker, religion betyr så mye forskjellige for hver enkelt.

–⁠ For min del handler det mye om at jeg ikke føler jeg trenger det for å ha det gøy på byen.

TRYGG: Sveistrup tok tidlig et standpunkt om alkoholbruk og meldte seg inn i avholdsorganisasjonen «Juvente» da hun var 14 år.
TRYGG: Sveistrup tok tidlig et standpunkt om alkoholbruk og meldte seg inn i avholdsorganisasjonen «Juvente» da hun var 14 år.

Bare én drink

Vennegjengen på Heidis, hvor to er avholds, opptrer slik en hvilken som helst vennegjeng på vors ville gjort. De tar selfies med blendende blits og poster bilder av drinkene deres på «Mystory».

Da Akram begynte å studere merket hun et stort alkoholfokus. Det opplevdes særlig ubehagelig første gang hun var ute med folk som ikke visste at hun var avholds.

–⁠ Det ble en stor sak. Og da slo tanken meg for første gang at det ikke hadde gjort noe om jeg bare tok én drink, sier Akram og konstaterer kjapt:

–⁠ Men jeg gjorde det ikke da.

Akram forteller at på fest prøver folk å ta hensyn og passe på at hun også har det morsomt.

–⁠ Folk følger liksom ekstra godt med på deg når de ser at du ikke drikker alkohol, og da føler jeg at jeg nesten må bevise at jeg har det gøy, forteller Akram.

Tror du det er enklere å delta på sosiale arrangementer for studenter hvis man ikke er avholds?

–⁠ Ja, jeg tenker jo at jeg kanskje ikke hadde vært like sjenert, hadde ikke blitt like fort sliten, kanskje hadde jeg danset like mye som de andre.

–⁠ Men jeg føler egentlig ikke at det hadde hjulpet meg om jeg drakk, men heller om folk drakk litt mindre, sier Akram og ler.

Les også: «Ja, skal vi bli mødre, dere?»

Solidaritet og etikk

Sykepleiestudent ved Oslomet, Karianne Fremo Sveistrup, har tidligere vært nestleder for avholdsorganisasjonen for ungdom, «Juvente». Allerede som 14-åring tok hun et standpunkt om alkoholbruk.

–⁠ Jeg er jo fra bygda, så folk begynte å drikke ganske tidlig, forteller Sveistrup.

På samme måte som Akram har hun aldri følt på noe behov for å starte å drikke. Grunnene for avholdenhet har senere utviklet seg til å bli langt mer kompliserte. Hun legger særlig vekt på de etiske og solidariske grunnene til at hun er avholds:

–⁠ Alkoholproduksjon er svært uetisk. Det er en industri som er råtten hele veien igjennom. Med mindre du kjøper av onkelen din som brygger øl, så kommer det til å komme fra et uetisk sted.

Blant annet forteller Sveistrup oss om hvor miljøskadelig alkoholproduksjon er:

–⁠ Det er vanvittig ressurskrevende, hvis man skal produsere en halvliter øl krever det 148 liter vann, sier Sveistrup og viser til en artikkel på nettsiden til International Organisation of Good Templars.

Så nevner hun de solidariske grunnene til at hun er avholds:

–⁠ Det er mange dødsfall som er knytta til alkohol, det er særlig i solidaritet for alle barn som lever med forsørgere som har et alkoholproblem.

–⁠ Jeg gjør ikke en «big deal» ut av det

De fleste vennene Sveistrup har fått gjennom studiet drikker, og som student møter hun ofte på forventningen om alkoholbruk.

–⁠ Man skal jo alltid «møtes over en pils».

Jeg har blitt kastet ut av et utested en gang fordi jeg var «for full»

Karianne Fremo Sveistrup, sykepleiestudent

Til tross for stort alkoholfokus på studiet, forteller Sveistrup at hun er så sikker i sin sak at det ofte går helt fint å være den eneste som er avholds.

–⁠ Jeg gjør ikke en «big deal» ut av det, jeg bestiller alkoholfrie drinker så folk legger ofte ikke merke til det. Under fadderuka var det ikke før torsdagen at folk merka at jeg var avholds.

–⁠ Jeg har blitt kastet ut av et utested en gang fordi jeg var «for full», forteller Sveistrup og ler:

–⁠ Det var gøy.

Men selv om Sveistrup er heldig som ikke opplever det som noe særlig kjipt å være student og avholds, tror hun ikke at dette er tilfelle til alle som er avholds.

–⁠ Jeg har venner som er avholds som nesten ikke deltar på noe sosialt som er studentrelatert fordi det er så stort alkoholfokus, forteller hun.

Ka-ka-ka e det som skjer: En ellers vanlig fredag kveld tar Zahra Kainat AkramUniversitas med på Heidis, edru.
Ka-ka-ka e det som skjer: En ellers vanlig fredag kveld tar Zahra Kainat AkramUniversitas med på Heidis, edru.

Pleier folk å kommentere det hvis de ser at du ikke drikker alkohol?

–⁠ Jeg får mer rare blikk enn kjipe kommentarer.

–⁠ Men jeg har fått kommentarer som har satt en ordentlig støkk i meg, for eksempel at jeg er kjedelig som ikke drikker og at det ikke er noe vits i å gå ut om man er avholds. Og det har skjedd at jeg har dratt fra et sted fordi det ikke føltes komfortabelt å være der.

Fikk du med deg denne? Denne student­presten har en litt annerledes tilnærming til klimaangst: – Å klemme et tre hjelper

Sosialiseringspress

Leder for Samfunnsvitenskapelig Fakultetsordning (SVFF), Martine Hoseth Myklebust, forteller til Universitas at foreningen de siste årene har jobbet for mer inkludering av studenter som er avholds. SVFF driver blant annet baren ved Det samfunnsvitenskapelig fakultet, «U1».

–⁠ Det er noe drikkepress, men vi arbeider aktivt med at alkohol ikke skal være en sentral del av foreningen vår.

–⁠ Hvordan tilrettelegger dere for studenter som er avholds?

–⁠ Vi har alltid alkoholfri drikke tilgjengelig, både brus og alkoholfri øl. Vi i styret har et veldig bevisst forhold til det og vil aldri at det skal føles ekskluderende for den som ikke drikker.

Myklebust forteller at hun tror mye av drikkekulturen blant studenter skyldes et slags «sosialiseringspress».

–⁠ Jeg tror mange føler at man må møte opp på alt og dermed også drikke på alt du møter opp på.

–⁠ Jeg tror også at det handler om sjargongen mellom studenter og at «skal vi ta en pils?» ikke nødvendigvis handler om alkoholen, men å møtes. Det er nok også mange som drikker i helgene som en slags belønning og for å slappe av, sier Myklebust.