Imageproblem: Anders Eidesvik er bekymret for bevegelsens rykte: –Min store frykt er at folk flest skal tenke «XR er for radikale», og at folk skal oppfatte oss som en gjeng privilegerte venstrevridde hippier, sier Eidesvik.
Imageproblem: Anders Eidesvik er bekymret for bevegelsens rykte: –⁠ Min store frykt er at folk flest skal tenke «XR er for radikale», og at folk skal oppfatte oss som en gjeng privilegerte venstrevridde hippier, sier Eidesvik.Foto: Anders Eidesvik

Anders er student og Extinction Rebellion-medlem: –⁠ Ser på det som en plikt å ta til gatene

I 60 storbyer verden over demonstrerer Extinction Rebellion for klimaet. Nå forbys opprøret i den britiske hovedstaden.

–⁠ Jeg hadde mange fordommer før jeg dro på mitt første møte, om at medlemmene bare var hippier som ikke brukte deodorant, sier Anders Eidesvik.

Han studerer politikk, filosofi og økonomi (PPE) ved Universitetet i Exeter, og er med når Extinction Rebellion (XR) skaper kaos i Londons gater denne måneden.

–⁠ Men XR består av folk fra alle klasser: ingeniører, sykepleiere, barnehagearbeidere, elektrikere. Hele spekteret er med. Det er ikke typiske demonstranter, sier Eidesvik, som selv har begynt å ta toget når han reiser fra Norge til England.

60 byer hele verden rundt har siden mandag forrige uke vært preget av omfattende klimademonstrasjoner. Under XRs banner har tusenvis av demonstranter anvendt fredelig sivil ulydighet for å forsøke å røske opp i det de ser som myndigheters passivitet i møte med en gryende global katastrofe. Myndighetene i Australia ønsket forrige uke å skyndte gjennom lovinnstramminger, for å holde demonstrantene hjemme.

Mandag 14. oktober ble det klart at Londons myndigheter forbyr opprøret, med hensikt å hindre «omfattende pågående uro».

–⁠ Hadde du spurt meg for et år siden ville jeg ikke tenkt på å være med, men jeg har forandret meg det siste året etter at jeg har lest mer i de ulike rapportene, sier han.

–⁠ Funnene er så hinsides fornuft, at jeg føler en plikt til å ta til gatene, fordi prognosene er så uendelig fæle. Derfor føler jeg at det er min plikt å gjøre det jeg kan.

Eidesvik er klar på at majoriteten av XR-demonstrantene ikke går til gatene fordi de har lyst.

–⁠ Grunnen til at vi gjør det vi gjør er at vi ser det som den eneste muligheten til å få politikerne til å gjøre de tiltakene som er nødvendige.

Fikk du med deg dette? Fatale protester i Indonesia

Radikal «fraksjon»

XR ble opprettet i Storbritannia i 2018, med den hensikten å anvende sivil ulydighet for å få oppfylt sine tre krav til myndighetene (se faktaboks), og har blitt merket som den mest radikale fraksjonen av klima- og miljøbevegelsen.

I denne runden demonstrasjoner har de blant annet forsøkt å stenge hovedfartsårene for biltrafikk i London sentrum, og ambisjonen var å holde dem stengt i to uker. Torsdag okkuperte de London City Airport, og holdt flere fly på bakken – én demonstrant limte seg fast til taket av et flyskrog.

Demonstrasjonene har blant annet påkalt anklager fra Storbritannias statsminister Boris Johnson om at klimademonstrantene er «uncooperative crusties» som «forsøpler London med de hampstinkende teltene sine».

Eidesvik er redd for at offentligheten skal kjøpe Johnsons retorikk, og avfeie opprøret som fanatisme eller fantasi-tenkning.

–⁠ Min store frykt er at folk flest skal tenke «XR er for radikale» og «de overdriver alvoret i klimakrisa», og at folk skal oppfatte oss som en gjeng privilegerte venstrevridde hippier, fremfor den grasrotbevegelsen vi egentlig er, sier Eidesvik.

Han påpeker at en stor fordel for XR er at de er ikke-voldelige, og at de forsøker å informere om demonstrasjoner i god tid, legge til rette for nødetater og alternative reiser, og å møte sinte eller nysgjerrige forbipasserende på en vennlig og informativ måte.

–⁠ Om du setter deg ned med en rebell, vil hun eller han kunne forklare hvorfor vi gjør det vi gjør.

Les også: Historisk Pride-parade i Bosnia: –⁠ Overveldet av kjærlighet

Globalt opprør

I Roma sultestreiker demonstranter frem til de får et møte med statsministeren. De sa seg ikke fornøyde med å få møte miljøministeren. I Amsterdam ble flere titall personer arrestert etter å ha reist et telt på en hovedvei. I New Zealand omringet aktivister en regjeringsbygning, før flere av dem ble arrestert.

Men mest medieoppmerksomhet har likevel demonstrasjonene i London fått. Der meldte The Guardian, på ettermiddagen 12. oktober, at over 1300 mennesker blitt arrestert. Av dem hadde 42 personer blitt siktet for ulike lovbrudd.

–⁠ Politiet har slått mye hardere ned på demonstrasjonene denne gangen, sa Eidesvik dagen før, da XR fremdeles hadde lov til å befinne seg på Trafalgar Square, og lovlige demonstrasjoner ikke ble slått ned på.

Til tross for arrestasjonene, så hadde den generelle stemningen med politiet ifølge Eidesvik vært «ganske god».

–⁠ De fleste politifolka støtter oss i vår rett til å demonstrere, men det er selvfølgelig jobben deres å slå ned på sivil ulydighet. Det er ikke ondt blod.

XR har fått kritikk for ikke å informere godt nok om konsekvensene arrestasjoner kan ha for demonstrantene, men Eidesvik mener XR har gjort en grundig jobb. Blant annet har de tilbudt kurs om fremgangsmåte og egne rettigheter.

–⁠ På alle møter har de gjentatt flere ganger at om du reiser til London, så risikerer du arrestasjon, og at en må tenke nøye gjennom om en ønsker å dra.