USIKKER OG SÅRBAR: Serhat Yildirim er som enhver 18-åring usikker og sårbar i rollen som Emrah

«Masku­li­nitet og sårbarhet på Stovner»

«18» gir oss innblikk i det trøblete livet til en Stovner-gutt. Den er gripende, men sikter for høyt.

Videregående er en sær tid. Du er ung, usikker og full av ambisjon. Du nærmer deg slutten av tenårene, men du er ikke voksen helt enda. Det er akkurat det som er tema i NRKs oppfølger av serien «17». I «18» følger vi guttegjengen fra Stovner vi ble kjent med i første sesong, men med den nye hovedpersonen Emrah.

Første episode åpner med at Emrah slutter i jobben onkelens matvarebutikk. På grunn av familiens utfordrende økonomiske situasjon, er han nødt til å plukke opp en ny jobb, og det raskt. Han kommer derfor inn i et gjengmiljø for å få endene til å møtes. Tidlig i serien møter han den nyinnflyttede Tøyen-jenta Aisha, som insisterer på at «jeg dater ikke Stovner-gutter». Aisha er en av bipersonene vi kommer tettere inn på i seriens 18 episoder. Hun er en jente med sterke meninger, og den eneste som klarer å utfordre synspunktene til Emrah.

Petter Brevik leverer en moden debutroman, mener Universitas' anmelder: Den syke manns byrde

Serien tar for seg mange temaer: hypermaskulinitet, familieforhold, venneforhold, forelskelse, utenforskap. Det blir så mye at det blir vanskelig å holde fokus ett sted. Dette fører til at serien ikke klarer å utdype noen av temaene ordentlig, men i stedet rører dem alle ved overflaten.

En av de største svakhetene ved serien er vekslingen mellom sjangre. Scenene hvor Emrah skildres i gjengmiljøet skiller seg merkverdig ut fra resten av scenene. Til tider er det så mye spenning at serien krysser over i krim-territorium. Det man får igjen er en merkelig hybrid av krim og en coming-of-age-serie. Ekte dialog blir i noen episoder erstattet med urealistisk og unødvendig dramatikk.

Universitas' anmelder mener at det er lite å lese mellom linjene i «Jeg kaller deg Pjotr»: Ekte kvinner med kjedelig stil

Likevel tror jeg «18» får til det den ønsker. Til syvende og sist handler det om en gutt som har vokst opp altfor fort. En av seriens mest rørende øyeblikk involverer et besøk hjemme hos en advokat som skal hvitvaske penger for Emrah. Han blir fascinert av at det går an å bo i en så fin leilighet. I denne scenen fanger man sårbarheten og den egentlige motivasjonen til Emrah. Han vil jobbe hardt og oppnå noe stort. Emrah er tross alt bare en tenåring, og det er noe man gjentatte ganger må minne seg selv på. Han er ikke det tøffe gjengmedlemmet han selv tror han er. Han er slik vi alle var da vi var 18: usikker og sårbar.