UNDER ANGREP: President ved Universitetet i Rojava, Rohan Mustafa, taler foran universitetsbygget dagen etter at Tyrkia initierte sitt angrep på kurdiskkontrollerte områder i Nord-Syria

–⁠ Vil kjempe til siste slutt

Mens krigen herjet, oppstod en selvstyrt region nord i Syria – og først ett, så to, tilhørende universiteter. Nå kan tyrkiske angrep true universitetenes eksistens.

–⁠ Hele verden er vitne til Tyrkias angrep, sier Rohan Mustafa, som er president ved det tre år gamle Universitetet i Rojava. Hun står utenfor universitetsbygget, med studenter, lærere og ansatte i ryggen.

Onsdag initierte tyrkiske styrker et angrep mot kurdiskkontrollerte grensebyer i Nord-Syria, bare tre dager etter at USA trakk seg ut.

Flere titall mennesker oppgis så langt å være drept som følge av invasjonen. Blant dem var minst ni sivile. I tillegg er titusener drevet på flukt.

I går holdt Mustafa en appell ved universitetet, som Universitas fikk tilsendt en video av.

I appellen oppfordrer hun universiteter og akademikere verden over til å fordømme angrepene og vise sin motstand til den tyrkiske offensiven.

Studenter demon­strerer i Moskva: –⁠ Russerne er ikke redde lenger

–⁠ Truet av Tyrkias statsterrorisme

Siden borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011, har det syriske regimet måttet trekke styrkene sine ut av den nordlige og østlige delen av landet, til andre deler av landet som var mer umiddelbart truet av opprørsgrupper. I mellomtiden har syriske kurdere bygd opp samfunn, ved den nordlige grensen til Tyrkia, som ble erklært som en selvstyrt region i 2013.

I 2016 stod det tilhørende universitetet klart, vest i byen Qamishli. Året etter åpnet også Universitetet i Kobane. Ved de to universitetene har en generasjon syriske kurdere siden tilegnet seg kunnskapen de trenger for kunne bidra til å styrke det unge samfunnets økonomi og politikk.

I dag - tre år senere - frykter folk tilknyttet Universitetet i Rojava at den tyrkiske invasjonen vil bety slutten på universitetene.

–⁠ Vi, lærere, studenter og ansatte, har forfulgt vitenskap og kunnskap i tre år. Men i dag er all innsatsen og verdiene Universitetet har skapt alvorlig truet av Tyrkias statsterrorisme, fortsetter Mustafa.

Hun er én av to presidenter ved Universitetet. Alle institusjoner i Rojava har to ledere – én kvinne og én mann – for å garantere kjønnsbalanse.

Historisk Pride-parade i Bosnia: –⁠ Overveldet av kjærlighet

Allierte mot IS

Ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er den tyrkiske operasjonen et forsøk på å «utrydde terror» i området, slik at de 3.600.000 syriske flykningene i Tyrkia kan vende hjem.

Erdogan viser trolig til IS, men også den sekulære militsstyrken Syrias demokratiske styrker (YPG), når han snakker om terrorister i Nord-Syria. Selv om YPG har vært en vesentlig del av den flernasjonale alliansen mot IS, definerer Tyrkia stryken som en terrororganisasjon.

Mustafa forteller at de tolker den amerikanske tilbaketrekningen som et klarsignal for et tyrkisk angrep.

–⁠ I syv år har det kurdiske folket i Rojava og Nord-Syria respondert på angrep fra terrorgrupper, og forsvart menneskeheten. Likevel er vi i dag under et systematisk internasjonalt angrep. Det er den tyrkiske staten som gjennomfører angrepene, men de har internasjonale krefter i ryggen, sier hun.

–⁠ Vi på Universitetene i Rojava og Kobane, mener at vitenskap og kunnskap er hellige verdier i et samfunn. Vi vil stå opp for disse verdiene til siste slutt.

Les også: –⁠ Vi har endt opp med en forfer­delig situasjon, der det boksta­velig talt er studenter i USA som er hjemløse