Skuffet: Mariel Cristina Aguilar-Støen, professor ved Senter for utvikling og miljø ved UiO, er mener universitetet mangler en strategi for klima i Strategi 2030.

Ansatte mener UiO-ledelsen ikke tar klima­kampen på alvor: –⁠ Det er en brutal nedtur

Universitetet i Oslo (UiO)-ledelsen er i hardt vær.

–⁠ Egentlig så er jeg flau. Dette er ikke det vi trenger for den verdenen vi lever i, sier Reidar Aasgaard, professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo (UiO).

Han var en av mange med mye på hjertet da UiO inviterte til åpent høringsmøte i Realfags-biblioteket om Strategi 2030, som skal stake ut kursen for UiO de neste ti årene. En mengde ting var på agendaen – men klima-saken stjal hele showet. Aasgaard mener miljø– og klimasatsningen nesten har forsvunnet ut av strategien.

Les også: Foreslår 2200 nye student­bo­liger: –⁠ Vanskelig å være fornøyd.

–⁠ Ikke fleip det bort

–⁠ At vi lever i en krisetid reflekteres ikke godt nok i dette dokumentet, sier forsker ved sosialantropologisk institutt, Henrik Sinding-Larsen.

Men ifølge Eevi Beck, professor i pedagogikk, står det ikke på vilje. Hun mener det er mange som er villige til å gå foran på klima, men påpeker et behov for ledelse. Når rektor Svein Stølen svarer med «Det er lov til å gjøre noe uten dekret fra rektor også», faller det ikke i god jord hos de oppmøtte.

–⁠ Ikke fleip det bort. Vi er avhengig av at strategien legger opp til at store tiltak skal gjøres her hos oss, sier Marit Egner, seniorrådgiver i Avdeling for forskningsadministrasjon.

–⁠ Det var ikke ment som fleip, svarer Stølen. Han understreker at fakultetene har stor autonomi og at de allerede gjør mye, men er enig i at situasjonen er annerledes for de som jobber administrativt.

Les også: Akademika-avtale får krass kritikk: –⁠ Står i en spagat over grensen mot korrupsjon.

–⁠ Brutal nedtur

–⁠ Det mest alvorlige er at det ikke er noen helhetlig ambisjon som svarer på vår tids største problem. En kan ikke nekte for at det er det viktigste vi må tenke på i dag, sier Mariel Cristina Aguilar-Støen, professor ved Senter for utvikling og miljø ved UiO, til Universitas.

I en kronikk hun har skrevet i Uniforum, kaller hun 2030-utkastet en «brutal nedtur». Hun hadde store forventninger, men er skuffet over universitetetsledelsen, og mener strategiutkastet gir inntrykk av at de ikke tar innover seg alvoret i klimakrisen.

–⁠ Jeg kan ikke si at det er en strategi for et universitet som har ambisjoner om å være verdensledende på noen som helst måte.

Under et høringsmøte i februar sa ansatte og studenter tydelig ifra om at bærekraft og klima må være en viktig del av strategien. Det resonnerer ikke i strategiutkastet de nå har fått i retur, mener hun.

Les også: Jusstu­denter er kritiske til nye lokaler: –⁠ Vi frykter at lærings­kva­li­teten på lesesalene vil bli redusert.

Ønsker innspill

–⁠ Vi har tatt signalet, og nå gjelder det å handle. Nå har vi et utkast. Vi trenger gjerne bedre formuleringer, og så gå inn og handle, sier Stølen, som selv oppgir å ha redusert egne flyreiser med 30 prosent.

Han understreker at forslaget som foreligger ikke er ment som en endelig strategi.

–⁠ Det er godt gjennomarbeidet, men vi vil ha et strategiutkast som skaper engasjement – det må være så «godt» at en ikke kaster det i søpla, og så «dårlig» at det engasjerer, og gir folk skrivekløe.

Han mener de som sier at strategien er for lite konkret, eller for lite ambisiøs, må komme med forslag til endringer og konkrete formuleringer selv.

–⁠ Det er 2030 som gjelder

–⁠ Er det bekymringsfullt at ikke mer er på plass allerede?

–⁠ Ja, sier Linnea Barberini, kommunikasjonsansvarlig i Studentparlamentet ved UiO. Selv har de ytret et ønske om at UiO skal erklære klima- og miljøkrise i egen handlingsplan.

Hun skulle ønske strategien var tydeligere på hvor oppmerksomheten skal ligge de neste ti årene.

–⁠ Ifølge FNs klimapanel er det dette tiåret som gjelder. Det er 2030, ellers er det for sent, sier hun, og fortsetter:

–⁠ Når det ikke er gjort tydeligere på et så sent tidspunkt i strategiarbeidet, så lurer man jo på om man har blitt hørt.

–⁠ Vi får det på plass

Da Stølen rundet av arrangementet i Realfagsbiblioteket, tok han selvkritikk for at spørrerunden bare handlet om klima.

–⁠ Kunne det blitt unngått om klima, miljø og bærekraft i større grad hadde blitt tatt inn i strategien tidligere?

–⁠ Det kunne det, svarer Stølen.

–⁠ Det virker som om flere hadde forventet at mer om klima skulle være på plass nå?

–⁠ Ja, og jeg kan forsikre om at vi har det på plass til styremøtet 3. desember.