Morskap: Kristina Leganger Iversen leverer sterkt i sin nye bok der hun undersøker om hun burde bli morPRESSEFOTO: JOHN TRYGVE TOLLEFSEN

«Ja, skal vi bli mødre, dere?»

Skulle du ønske noen andre bare kunne finne ut om barn er noe for deg? Denne boken er et sabla godt steg på veien.

Forfatter Kristina Leganger Iversen er 29 år, litteraturviter og samfunnsdebattant. I sin nye dokumentarbok Bli mor no? , tar hun opp noe av det vanskeligste og mest graverende spørsmålet en ung kvinne kan stille seg i 2019: Vil jeg ha barn? Og i så fall, når skal det skje? Som så mange andre kvinner vil hun ha svar, og bestemmer seg for å gå systematisk til verks gjennom et helt år for å finne dem.

Poptrioen No. 4 har sluppet sitt tredje album: Hit, men hvorfor ikke lenger?

En så personlig bok fortjener en personlig tilbakemelding. Før jeg kunne begynne på denne anmeldelsen, måtte jeg først bruke litt tid på å summe meg. Vi snakker grining på offentlig bibliotek. For som 29 år gammel osloboer med samboer og usikkert arbeid, befinner jeg meg om ikke i Iversens sko, så i et identisk skopar ved siden av. Denne boka går som en injeksjon rett i hjertet på alle som noen gang har tvilt på om de er egnet for morskapet.

«Man vet hvordan et barn blir til, men hvordan blir en mor til? Hvordan blir man klar?» Iversen bekymrer seg, gjør rede for økonomiske fallgruver og undrer over hvordan det er mulig å ta et slikt valg i det hele tatt. Hun ser på morskapet med skråblikk og humor, og presterer tidlig å rive ned den rosa mammaskyen du eventuelt måtte ha drevet av gårde på. Systematisk jobber hun seg gjennom ulike risikofaktorer ved å få barn, leter gjennom vitenskapen og litteraturhistorien (og hun har lest imponerende mye litteratur, denne dama), og drar frem temaer som å angre på å få barn – og tabuet det er å snakke om det. Iversen forteller om kvinner som har stått på barrikadene og brøytet likestillingen opp og frem, slik at hun i dag har mulighet til å velge å være både mor og selvrealiserende yrkeskvinne. I det minste i teorien.

Universitas' anmelder oppfordrer alle nordmenn som vil diskutere islam å lese Sylo Tarakus nyeste bok: Forfriskende om fritenkere

«Jeg tror jeg har lyst på barn, til å bli forelder. Men å bli mor?» spør Iversen. Hun spør og spør og spør. Venner, fagfolk, biologien, aller mest seg selv. Et stykke ut i boka begynner man å lure på om hun aldri vil finne noen svar, bare nye spørsmål. Men uten å røpe for mye; Iversen finner det hun leter etter. Kanskje gjør leseren det også. Bli mor no? er uansett en en bok som kommer til å treffe målgruppen akkurat der de trenger det mest, i en tid der vi har så mange valg at vi ofte går oss bort i dem.