Fornøyd: Leder for Studentparlamentet, Christen Andreas Wroldsen, er fornøyd med at studentopplevelsen er en av hovedprioriteringene på handlingsplanen for neste år.
Fornøyd: Leder for Studentparlamentet, Christen Andreas Wroldsen, er fornøyd med at studentopplevelsen er en av hovedprioriteringene på handlingsplanen for neste år.Arkivfoto: Odin Drønen.

Student­leder: –⁠ UiO må erklære klima- og naturkrise

I helgen gikk Studentparlamentets årlige handlingsplanseminar av stabelen. Klimakrisen var seminarets store snakkis, mens Gjestelista fikk sitt politiske gjennombrudd.

–⁠ Det er ikke bare realistisk, men helt nødvendig at Universitetet i Oslo innfører svært ambisiøse klima- og miljøtiltak, sier leder i Studentparlamentet, Christen Andreas Orvin Wroldsen, til Universitas.

Representanter fra alle de studentpolitiske listene ved Universitetet i Oso (UiO) og arbeidsutvalget møttes på Sørmarka konferansehotell, for å stemme over de viktigste sakene som Studentparlamentet skal satse på i året som kommer. Den vedtatte handlingsplanen lister opp syv punkter, hvor klima og studentopplevelsen var hovedprioritetene.

–⁠ Jeg er veldig fornøyd med handlingsplanen, sier Wroldsen og utdyper:

–⁠ Vi mener UiO ikke bare skal ha ambisjon om å være best på forskning og utdanning, men bli kjent som landets beste studiested også fra et studentperspektiv. Det må rett og slett bli mer sexy å være UiO-student. Til tross for at vi topper en rekke rangeringer er det ikke sånn at UiO nødvendigvis er norske studenters førstevalg i dag. Det vil vi gjøre noe med.

Les også: Akademika-avtale får krass kritikk: –⁠ Står i en spagat over grensen mot korrupsjon.

Vedtatt klimakrise

På seminaret vedtok Studentparlamentet seks resolusjoner. Blant disse fikk Grønn liste blant annet gjennomslag for at UiO skal erklære klima- og naturkrise.

Leder for Grønn liste, Axel Klanderud, mener det er på tide at UiO kommuniserer dette til resten av samfunnet.

–⁠ Vitenskapen tilsier at det er krise. Vi i Grønn liste opplever at store deler av samfunnet ikke hører på dette. Universitetet sitter på mye kunnskap, og vi må bruke det til å kommunisere at det faktisk er krise og at vi må gjøre noe.

–⁠ Hva betyr det i praksis?

–⁠ Det er mange kommuner som erklærer klima- og naturkriser, men så skjer det ingenting. Sånn ønsker vi ikke at det skal være. Når jeg sier at UiO skal erklære klimakrise, mener jeg at vi også må komme med punkter på hva vi faktisk skal gjøre.

Klanderud poengterer at de i tillegg til resolusjonen om klimakrise fikk gjennomslag for flere saker til den studentpolitiske plattformen.

–⁠ Vi fikk gjennomslag for at UiO skal kutte utslippene fra fly med 70 prosent innen 2026. Et annet viktig punkt er at Studentparlamentet ikke skal servere kjøtt på arrangementer, for eksempel under fadderuka, sier han og legger til at det også ble vedtatt at UiO burde fase ut alle produkter som bidrar til avskoging og ødeleggelse av sårbare områder. Innkjøpsavdelingen på UiO må kartlegge alle produkter som bidrar til den utviklingen.

Les også: Extinction Rebellion-student Vjolla Emiri er villig til å droppe utdan­ningen for klima­kampen.

Gjestelistas gjennombrudd

Gjestelista har de siste årene satt farge på studentpolitikken med sine spenstige forslag og ukonvensjonelle retorikk. Der Gjestelista tidligere har slitt med å få gjennomslag i Studentparlamentet, markerte helgens seminar et gjennombrudd.

–⁠ Vi fikk inn fire mandater som er vårt beste valg noensinne. Dette endrer maktforholdene i Studentparlamentet, sier Bjørn Winquist fra Gjestelista.

Han tror Gjestelistas suksess bunner i deres progressive tilnærming til studentpolitikken.

–⁠ Dette er jo ikke stortingspolitikk, det er ikke så sykt formelt. Tenk bare på studentene som stod på barrikadene i 1968. Gjestelista står for en mer rebelsk form for politikk.

–⁠ Hvor plasserer Gjestelista seg langs den politiske aksen?

–⁠ Vi er ikke bundet til noe parti, og det er jo noe av styrken ved det. Vi prøver ikke å binde oss opp mot ideologiske blokker, men vi har jo stemt likt som Venstrealliansen og Grønn liste i mange saker, sier Winquist.

Lederen i Studentparlamentet anerkjenner Gjestelista som et friskt pust i studentpolitikken.

–⁠ Hva tenker du om at gjestelistas populisme slår an i Studentparlamentet? Hvorfor tror du de får gjennomslag akkurat nå?

–⁠ Nå har de vist seg å være ganske konstruktive når det kommer til stykket, og gjennomslagene deres har fått støtte i resten av parlamentet. Husk at Gjestelista kun har 4 av 36 representanter. Jeg tror også studentpolitikken tåler litt sprell i ny og ne. Det er jo viktig å ikke ta seg selv altfor seriøst, sier Wroldsen.

Les også: Vil fjerne retten til å fremme mistil­lits­for­slag mot student­re­pre­sen­tanter.

Skybar på campus

Gjestelista har blant annet fått gjennomslag for at UiO bør få bygget en «skybar» i øverste etasje på det nye livsvitenskapsbygget. Winquist forteller at skybarer på toppen av utvalgte universitetsbygg har stått på listens program siden oppstarten i 2016.

–⁠ Skybarer er som kjellerpuber, bare med fin utsikt. Vi setter stor pris på at resten av parlamentet endelig tar til fornuften, men samtidig er vi skuffet over at det ikke ble vedtatt å anlegge skybar på Niels Henrik Abels hus, Lucy Smiths hus eller det nye Domus Juridica. Vi håper det skjer i neste omgang, sier han.

Leif Johnny Johannessen, underdirektør i underavdeling for plan og utredning i Eiendomsavdelingen ved UiO, kan derimot fortelle til Universitas at selv om ideen om en skybar er god, så er prosjektet med det nye livsvitenskapsbygget kommet så langt at det ikke vil være mulig å endre på arealfordelingen i det nye bygget.

Til dette svarer Winquist:

–⁠ Klart det er enkelt for Eiendomsavdelingen å avslå ideen, men nå er det fremdeles ikke satt en eneste påle i bakken, så med litt vilje er det mulig å endre på planene. Hvis ikke toppetasjen, hva med et påbygg på taket? Skulle det vise seg å være komplett umulig, kan vi gå med på et kompromiss om skybar på Niels Henrik Abels hus.

Krig mot SiO

I forkant av helgeseminaret var det knyttet stor spenning til Gjestelistas resolusjonforslag om å erklære krig mot Studentskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). I Gjestelistas forslag til resolusjon sto det blant annet at «organisasjonen som i utgangspunktet skulle være en samskipnad av og for studentene, har blitt en udemokratisk syklubb som har glemt sitt formål og hvem den opprinnelig skal representere».

Selv om forslaget ble stemt ned i denne omgang understreker Winquist at erklæringen likevel kan bli vedtatt allerede på Studentparlamentets neste møte i oktober.

–⁠ Det ser ut som at krigserklæringen kan bli vedtatt i en litt moderert språkform, men med det samme materielle innholdet på neste møte. Da kan vi komme med en bedre resolusjon, med bedre begrunnede punkter, og forhåpentligvis få flertall for det.

Snoop Dogg på UiO

Winquist forteller videre at gjennomslaget om å få til et prøveprosjekt med terapihund på campus var en seier for Gjestelista. Og apropos hund, så er Winquist skuffet over at Studentparlamentet stemte ned forslaget om at litteraturstudenter skal få muligheten til å analysere tekster av Snoop Dogg.

–⁠ Vi har jo Tupac-studier og Bob Dylan-studier, hvorfor ikke Snoop Dogg-studier? Det kunne vært en del av et emne, for eksempel. Det handler om å se mer på rapkulturen hvor det er mange gode litterære tekster. Vi mener at Snoop er en god lyriker.