Breaking free: Etter lange timer i kjelleren med allsang, kan jurist-koristene endelig ha både scene og mikrofon for seg selv.
Breaking free: Etter lange timer i kjelleren med allsang, kan jurist-koristene endelig ha både scene og mikrofon for seg selv.

Chorus Mixtus: –⁠ I dag har vi jo de nye, vi tar dem inn og danner en sekt

Himmelske harmonier, daddy-issues og rusten karaoke. Én gang i uken bytter disse studentene ut Norges lover med Lady Gaga.

–⁠ Livet deres kommer aldri til å bli det samme igjen! erklærer dirigent Espen Selvik.

Han utgjør et midtpunkt i sirkelen av studenter som sitter samlet i kjelleren på Det juridiske fakultets stolthet, fromme Domus Academica. Det ærverdige bygget bader i gløden av ettermiddagssolen; et skalkeskjul for spetakkelet som skal til å finne sted i underetasjen. Universitas er med på juskoret «Chorus Mixtus» sin første øvelse dette semesteret. Denne mandagen skal årets ferskinger innvies. Fem heldige jurister skal til å tre inn i rekken av 36 korister. Her er det duket for himmelske harmonier, skandaløse anekdoter og rusten karaoke.

Storartet: Den støvete kjelleren transformeres til en storartet musikal idet denne gjengen kaster seg ut i «Born This Way» av Lady Gaga.
Storartet: Den støvete kjelleren transformeres til en storartet musikal idet denne gjengen kaster seg ut i «Born This Way» av Lady Gaga.

Eksklusivt kor

–⁠ Vi tar inn nye hvert semester. Men vi må gjøre en vurdering ut fra hva vi trenger, forteller leder Julie Seriana Melhus.

Så hva skal til for å være med på kalaset? Chorus Mixtus er en eksklusiv gjeng. Koret ble startet i 1982 og er kun beregnet for Oslos jusstudenter. For å få plass, er det en god blanding flaks og talent som må til. Hvert semester blir nye sangfugler tatt inn. De håpefulle møter opp til intervju hvor deres musikalske evner blir testet. I år trappet 20 kandidater opp til prøvesynging. Fem kom videre. Likevel varierer det hvor utfordrende de nyankomne synes nivået er.

Jeg har klint litt til det refrenget

Espen Selvik, dirigent

Jonas Kaas (19) valset rett ut av videregående, inn på jusstudiet og ned i kjelleren til Chorus Mixtus.

–⁠ Det var veldig avslappet, ikke noe stress, sier han om opptaksprøvene.

Men ikke alle tar like lett på foreningslivet.

–⁠ Jeg har prøvd to ganger før. Nå gikk det endelig, innrømmer Jonathan Leifsson de Lange, som har vært med i syv semestre.

Fikk du med deg denne? Appo­ka­lypse nå

Studiepoeng i fugletitting

–⁠ Herregud, du må jo bare bli med! sier en begeistret Mixtus til Universitas' utsendte.

–⁠ I dag har vi jo de nye. Vi tar dem inn og danner en sekt.

Bestialsk: «Chorus Mixtus» drar frem papegøyebrillene i et forsøk på å omfavne sin indre Elton John.
Bestialsk: «Chorus Mixtus» drar frem papegøyebrillene i et forsøk på å omfavne sin indre Elton John.

Som bestilt begynner sekt-tendensene å florere, idet tre av bassene, en av åtte stemmegrupper i koret, plutselig sitter med papegøyebriller og omfavner hverandre.

–⁠ Hvorfor? spør Selvåg, da han får øye på den bestialske trioen, selv om svaret er åpenbart:

–⁠ Vi vil gjerne synge Elton John, forklarer de.

Born this way

Og Elton skal det bli. Men først står Lady Gaga for tur. Gjengen kaster seg ut i «Born This Way» i en salig a-capella furore. Her synger de ikke bare ordene «donʼt be a drag, just be a queen». Her er det beatboxing! Opera! Klapping! Den støvete kjelleren transformeres til en blanding av Grease og en Barbra Streisand-musikal. Det er fryktinngytende og storartet. Det er direkte vakkert og –

–⁠ For så vidt greit, oppsummerer Selvik nøkternt.

–⁠ Men det er LATSKAP måten dere synger frasene på. Igjen! Og stå! fortsetter han, og gjengen spretter lydig opp.

–⁠ Man kan ikke sitte og synge Lady Gaga.

Les også: –⁠ Jeg føler folk ser på meg som miljø­po­liti

Så kan koristene slenge på papegøye-brillene. De åpner sterkt med «Iʼm Still Standing», går over i en nydelig snutt av «Yellow Brick Road» før de massakrerer «Bennie and the Jets» og «Rocketman». Dirigenten legger til at han mangler én sang i Elton-Mixtusen:

– «Your Song» må med. Jeg har klint litt til det refrenget.

Sangerne jubler. Og med de ordene er det klart for kveldens notoriske, hemmeligholdte og etterlengtede høydepunkt: navnerunden.

Navnerunde the lawyer way?

Koret har dannet nok en hestesko i kjellerrommets sofakrok. Her skal gamle som nye presenteres én og én. Etter intro med navn, hjemby og favorittsang, kan hvem som helst stille hvilket som helst spørsmål. Ingenting er off-limits. Under navnerunden kan de vordende advokatene leve ut sine villeste Harvey-Specter-i-rettssal-drømmer.

Hardt som faen

Har du en favoritt-øl? roper en djerv sjel.

–⁠ Eh, jeg har smakt belgisk øl, innrømmer Mixtusen som nå står i ilden.

Her finner du jusstudenter på siden av stereotypien

Chorus Mixtus, korist

To timer inn i navnerunden har samtlige Julier, Jonaser, Magnuser og Amberer introdusert seg selv. Her er studenter fra Bergen, Nordstrand, Sunndal og Vesterålen, eller Besterålen, som noen roper. På forhånd ble Universitas advart om at navnerunden fort kan gå litt over stokk og stein, ettersom flere medlemmer er «kjærester og sånt». Så langt har det gått i relativt uskyldige spørsmål ala «hva er din favorittfarge?» og «spiller du instrument?» Men omsider bryter noen inn.

–⁠ Skal vi ta en sang?

Mer trenger ikke sies, før koret kaster seg ut i nok en a-capella furore, denne gangen en mash-up av teksten til Sir Mix A Lot klassikeren «I like big butts and I can not lie».

–⁠ Det var hardt som faen! skriker en engasjert sanger i rutete blazer, etter at siste note er ferdig harmonert.

Les Universtas' anmeldelse av filmen BARN: «Nær og treffende om det almin­ne­lige»

Daddy issues

–⁠ FAR! utbryter noen plutselig, og spent hvisking sprer seg gjennom hesteskoen. I løpet av navnerunden kommer pensjonistene gående inn; avtroppende Mixtuser som er ferdig med studier. Blant dem er den notoriske Far. Med Fars ankomst bobler det frem råd om at «underslag gir kortere straff enn å stjele». Samtlige spør om å få servert den lange historien som ligger bak det lumske rådet.

–⁠ Ingen får spørre, slår Far fast, og rister på hodet.

–⁠ Men hva? drister en modig sjel seg likevel.

–⁠ Far har sagt nei, brøles det fra hesteskoen, og med det legges den potensielle skandalen lokk på.

Kveldens høydepunkt: I en hesteskoformasjon introduserer alle seg selv med navn, hjemby og favorittsang, etterfulgt av et spørsmål fra salen.
Kveldens høydepunkt: I en hesteskoformasjon introduserer alle seg selv med navn, hjemby og favorittsang, etterfulgt av et spørsmål fra salen.

Stopp Pressen

Etter over tre timer med navnerunde og spontan koring, er neste stopp karaokemaskinen. Koret setter av gårde mot Stopp Pressen, med Universitas trålende etter. Jusstudentene som vandrer i lag er ikledd alt fra penkjoler til rutete tømmerhugger-skjorter. På vei til baren, oppsummerer en Mixtus det blandede kameratskapet:

–⁠ Her finner du jusstudenter på siden av stereotypien, forklarer han.

–⁠ Dette er folk som egentlig ikke passer sammen i det hele tatt. Så settes de sammen og det klaffer, fordi det må.

–⁠ Tangerudbakken, kaller jeg oss. Vi har jo helt mongo interesser, avslutter han talen, idet en jente gjør piruetter foran oss.

En sal for seg selv

På Stopp Pressen sparkes kvelden i gang med Elvis Presleys «Canʼt Help Falling in Love». Deretter trås det til med Rihannas «Russian Roulette». Etter kort tid kaster en ivrig Mixtus ut snusen, idet hun stormer opp på scenen for å bade i gløden av diskolysene. Her kan koristene vise frem sine stortalenter én og én. Endelig får de musikalske juristene ha salen for seg selv.