MOT: Amina Imamovic (20), ikledd grønt, bar banneret under Bosnia-Hercegovinas første pride-parade.

Historisk Pride-parade i Bosnia: –⁠ Overveldet av kjærlighet

I Bosnia-Hercegovina er hverdagen til LGBT-personer preget av hemmelighold og frykt. Søndag 8. september marsjerte mange av dem likevel åpent gjennom Sarajevos gater for aller første gang.

–⁠ Til daglig er livene våre fylt med frykt. Frykt for å bli avslørt, frykt for å møte vold, frykt for å bli utstøtt. Det krever enormt mot å leve åpent i et så patriarkalsk samfunn, sier Amina Imamović (20).

Hun er tredjeårsstudent ved Universitet i Sarajevo, men i år har studiene måtte vike. Imamović har kun hatt ett mål foran seg - å sørge for at hun og andre LGBT-personer skal få leve fritt i sitt eget hjemland.

–⁠ Vi håper at paraden kan hjelpe oss å oppnå like rettigheter og lik behandling. Vi kan ikke leve med en konstant trussel om å bli angrepet i offentligheten, sier hun.

Les også: Tyrkisk pride-parade møtt med tåregass: –⁠ Vi er sterkere nå.

Imamović har kjempet en utakknemlig kamp. Helt siden Pride-paraden ble lansert i april tidligere i år har bevegelsen blitt oppfordret av konservative motkrefter og politiske partier til å avlyse arrangementet. På sosiale medier har flere aktivister mottatt trusler. Motstanden fra konservative og religiøse miljøer har vært så sterk at det var usikkerhet knyttet til gjennomføringen av paraden helt fram til de første skrittene ble tatt.

STUDENT: Ved siden av studiene har Amina Imamovic (20) organisert Bosnia-Hercegovinas første pride-parade.

Regional solidaritet

Nesten 3000 LGBT-aktivister trosset dominerende, konservative krefter da de gikk i Pride-parade gjennom hovedstadens gater med regnbueflagg i hendene.

–⁠ Dette er det største jeg har vært del av. Dette er en historisk dag for Bosnia-Hercegovina, sier Dajana Bakić (33).

Med tårer i øynene observerer hun hundrevis av aktivister som strømmer til gatene. Sammen med Imamović har hun bidratt til å realisere paraden.

–⁠ Jeg kan ikke tro at så mange har tatt til seg motet for å gå i paraden. Jeg er så innmari stolt, sier hun.

RØRT: Dajana Bakic (33) får våte øyne i det hun observerer hundrevis av aktivister komme til paraden.

LGBT-aktivister fra nabolandene Montenegro, Serbia og Kroatia har reist til Sarajevo for å gi støtte til sine bosniske venner. De har selv opplevd hvilke motkrefter en slik markering kan iverksette. Under Serbias første Pride-parade i 2010 ble flere angrepet av demonstranter fra høyreradikale miljøer. 78 politioffiserer og 17 sivile kom til skade under angrepet, til tross for at over 5000 politivakter beskyttet gatene.

Del av større politisk bevegelse

Danijela Majstorović (41) er førsteamanuensis ved Universitetet i Banja Luka hvor hun blant annet underviser i feministisk og queerteori. Hun har fulgt nøye med på utviklingen av det bosniske samfunnet etter krigen som tok slutt i 1995.

–⁠ I etterkrigsårene var Bosnia-Hercegovina fylt med optimisme og økende grad av frihet. Men de siste fem årene har vært preget av konservative krefter, forteller hun.

Majstorović er glad for at unge aktivister tar kampen for et mer liberalt samfunn, men i forkant av paraden fryktet hun voldelige protester.

–⁠ Jeg hadde løyet om jeg sa at jeg ikke var bekymret, sier hun.

Sånn førsteamanuensisen ser det, markerer årets parade langt mer enn en enkelthendelse. Hun forklarer at opptoget kan forstås som en del av en større politisk bevegelse for et mer åpent og liberalt Bosnia-Hercegovina. Reaksjonene, mener Majstorović, vil gi uttrykk for hvordan landet stiller seg til ulike rettigheter.

Les også: Papirløse flykt­ninger forteller:–Alle årene jeg har brukt her har gått til ingenting

BEREDSKAP: Over 1000 tungt bevæpnede politivakter sørget for at paraden fikk gå fredelig for seg.

Motdemonstrasjoner

Selv om selve markeringen gikk fredelig for seg, hadde arrangørene lenge i forkant blitt oppfordret til å avlyse paraden fra politisk hold. Myndighetene mente at motkreftene utgjorde en for stor trussel.

Dagen før den fargerike Pride-paraden skulle bevege seg gjennom den bosniske hovedstaden, ble samme rute tatt i bruk av motdemonstranter som marsjerte for tradisjonelle familieverdier. Omkring 500 deltakere fra konservative organisasjoner møtte opp for å forsvare ideen om at ekteskap er mellom mann og kvinne. Barna deres bar ballonger i kjønnede farger av rosa og blått. Samme dag som Pride-paraden ble det rapportert om flere tilsvarende motdemonstrasjoner.

–⁠ Disse reaksjonene viser hvorfor Pride er både viktig og nødvendig, sier Imamović.

Advarsler om motreaksjonene i forkant førte til sterk beredskap. Mer enn 1000 tungt bevæpnede politioffiserer og spesialstyrker sperret av kvartalene rundt den varslede ruten. På takene var det utplassert snikskyttere. Kun Pride-deltakerne selv fikk tilgang til ruten de marsjerte i.

Les også: Disse unge europeerne jobber i motvind for å redde demo­kra­tiet

Historisk milepæl

Pride-arrangørene er takknemlige for at politiet sørget for at paraden fikk gå fredelig for seg. Det var bare et problem. Sikkerheten sperret innbyggerne ute fra gatene, slik at de heller ikke denne dagen fikk se stolte LGBT-personer marsjere i åpenhet.

–⁠ Dette er likevel et stort steg på veien. Og det kunne nesten ikke ha gått bedre, sier Imamović.

Den unge studenten fikk marsjere i paradens første rekke med modig glede og brølende krav. Da hun og paraden nådde målet rant tårene nedover et lettet og gledesfylt ansikt.

–⁠ Dette har vært den absolutt beste og viktigste dagen i mitt liv, avslutter 20-åringen.