Gründer: Siden endte studier har Vinaya Vinoth jobbet som operasjonsdirektør i HOLD. Nå pendler mellom kontor i Oslo og London.
Gründer: Siden endte studier har Vinaya Vinoth jobbet som operasjonsdirektør i HOLD. Nå pendler mellom kontor i Oslo og London.

Appo­ka­lypse nå

2,1 millioner apper er i dag tilgjengelig for nedlastning på din mobil. Denne appen skal hjelpe deg å legge mobilen fra deg.

«Hva er det du gjør? Hvorfor stopper du? Et sekund blir til minutter, de minuttene til timer. Fra harmløs distraksjon, florerer tvilen. Du ble født for å å gjøre mer. Du ble født til å svanestupe med hodet først ut i nye eventyr, store og små. Du ble født til å suge beinmargen ut av Livet og rope modig: hva er det til dessert?»

Med disse ordene vil Vinoth Vinaya og hans kolleger få deg til å legge ned mobilen. For å nå målet, lagde de appen HOLD. Appen belønner brukeren for å legge ned mobilen. Avhengig av hvor lenge du makter å holde deg unna den rektangulære godsaken, gir appen deg poeng. Disse kan byttes inn mot blant annet kaffe, pizza og koreansk hudpleie.

Fikk du med deg denne? –⁠ Jeg føler folk ser på meg som miljø­po­liti

Skremmende åpenbaring

I dag er Vinaya operasjonsdirektør og med-grunnlegger av HOLD. Idéen kom da han og to kompiser studerte master ved Copenhagen Business School. Der var målet å få best mulig karakterer.

–⁠ Vi satt i forelesninger og på skolen ti til tolv timer hver dag, forteller Vinaya.

–⁠ Men vi følte at vi aldri var fokuserte nok. Vi hadde ikke kontroll over oppmerksomheten vår. Da innså vi at denne, fortsetter han, og rister mobilen.

–⁠ Var blitt et stort problem.

Problemets størrelse, ble krystallklart da de begynte å observere og kartlegge hverandres vaner. Det de så, skremte dem.

–⁠ Vi så hvor ofte vi ubevisst sjekket mobilen. Det var en forferdelig følelse ikke å være hundre prosent fokusert.

For å finne tilbake til sin indre ro, startet de konkurranser for å holde seg unna mobilen i løpet av skoledagen. Vinneren fikk lunsj fra de to som falt for fristelsen. De vordende gründerne så raskt potensial til å lage noe stort.

Les også: Sukkersøtt fra Isah

Enormt omfang

Siden studieeksperimentet ble lansert i app-format i 2016, har antall brukere skutt i været. I dag er 40 prosent av norske studenter «holdere».

–⁠ Vi vet at unge, Millenials og Gen Z, appellerer veldig til instant gratification [øyeblikkelig tilfredsstillelse]. Vi vil at ting skal skje med en gang, sier Vinaya.

For å få studenter til å endre atferden, innså Vinaya og co at de kunne snu om på det behovet. Kommersielle belønninger for å minske skjermtid, ble løsningen. En overraskende god oppstart ga inntrykk av at de hadde rett.

–⁠ Vi trodde vi skulle ha 10.000 brukere mot slutten av året. Men endte oppimot 70.000, forteller han med et stort smil.

Kjemper mot giganter

Vinaya mener den store oppslutningen HOLD har fått, bekrefter teorien om at mobilbruk er ute av kontroll. Nå vil de være en motsats til selskaper som Instagram, Netflix og Facebook, som kjemper om å holde deg på mobilen.

–⁠ Selskapene bak de store mobiltjenestene pøser inn enorme ressurser for å få deg og meg avhengig av skjermtid. De har de beste psykologene, de beste datafolkene og milliardbudsjetter for å forstå akkurat hvordan hjernen vår fungerer og hvilke knapper som må trykkes på, for å få oss til å scrolle, forteller Vinaya.

–⁠ Det er sånn de tjener penger. Det er ikke greit at de holder på sånn. Det må vi jobbe mot.

Les Universitas' anmeldelse av høstutstilling: Ubehaget i (høy)kulturen

–⁠ Er det skremmende å se hvor mange som trenger teknologien deres for å slutte å bruke teknologi?

–⁠ Ja. Vi hadde en hypotese om at det ikke bare var vi som slet med det, så vi skjønte at vi var inne på noe. Men vi visste ikke at det kom til å ta av så fort. Mange lo i starten, men nå forstår flere at det er er reelt problem. Det påvirker produktiviteten vår. Og vår evne til å knytte mellommenneskelig kontakt, sier han, og legger til:

–⁠ Som igjen påvirker vår mentale helse.

Ifølge en undersøkelse ved San Diego State University fra 2017, kan skjermtid ha sammenheng med økt depresjon og selvmordstanker blant unge.

–⁠ Unge lærer selv

Vinaya og co er langt fra de eneste studentene som bruker apputvikling som en katapult til gründerlivet. Studentforeningen Appsolutt ved Institutt for informatikk (IFI) ved Universitetet i Oslo (UiO) jobber med å apputvikling for interesserte studenter. Styreleder og informatikkstudent Nikolas Martin, opplever det teknologiske engasjementet blant studenter som høyt.

–⁠ De fleste studentene ved IFI er interessert i å gjøre det. De fleste lærer å gjøre det på egen hånd, ved siden av studier, forteller Martin.

Han tror apputvikling kan være grunnen til at mange søker seg inn på nettopp IFI.

–⁠ Unge lærer det kanskje selv, men innser at de trenger teoretisk bakgrunn og søker seg derfor vider inn på universitetet.

Fikk du med deg denne? Student­psy­ko­logen: –⁠ Er du ikke et menneske, kanskje?

Stort behov

I dag finnes det over 2,1 millioner apper, ifølge det tyske statistikkbyrået Statista. Trenger vi enda fler? Appsolutt, mener Martin.

–⁠ Applikasjoner lages for at brukere skal ha muligheter de tidligere ikke har hatt, forteller han.

Ved siden av studier jobber han med å utvikle apper for selskaper, som trenger skreddersydde løsninger til sine bedrifter.

–⁠ Når bedrifter har spesifikke løsninger å ta hensyn til, som både er nyttige og personlige for dem, er det fortsatt behov for å lage tilpassede apper.

Blant bedriftene er politiets IKT tjeneste.

–⁠ De har stort behov for å lage appene sine selv. De kan ikke lagre informasjon på andres servere. Det skal være i henhold til norske lover og ditten og natten. Da blir det plutselig mye dyrere å bruke en generell løsning, så de utvikler mye av egen programvare selv, inkludert mobilapplikasjoner.

På karrieredagen ved IFI, flokker bedrifter til for å investere i IFI-studentene. Martin, som er faglig ansvarlig ved arrangementet, opplyser at politiets IKT tjeneste er hovedsponsor for dagen.

Les også: Sofia (27) arrangerer sexfester for kvinner

Disney ringte

Siden oppstarten for tre år siden, har HOLD-gjengen inngått samarbeid med giganter som Disney, Coca Cola og Sky.

–⁠ Så fort vi fikk en stor partner, ble det litt snøballeffekt. De fleste partnerne våre nå er innkommende. De kontakter oss. Det er sinnsykt kult, sier Vinaya med et stort smil.

–⁠ Kan det være en negativ side når appen gjør oss enda mer vant til å få belønning for det vi gjør?

–⁠ Det er vanskelig å si ja eller nei, om vi har negativ innvirkning. Vi vil ikke mate det instant gratification-beistet som finnes i oss alle. Våre studier og analyser viser at det i starten er viktig for brukerne å få de kommersielle belønningene. Så fører indre motivasjon til varig endring. Til slutt er det ikke de kommersielle belønningene som gjelder, sier han, før han avslutter:

–⁠ Men følelsen av gjennomføring.