Grete Herlofson, generalsekretær Norske Kvinners Sanitetsforening
Grete Herlofson, generalsekretær Norske Kvinners Sanitetsforening

Når fadderuka er over...

Mens noen elsker å bo i kollektiv, være på fest tre dager i uken og spille volleyball på studentlaget, trives andre bedre med kvelder hjemme alene, et glass vin med en venninne eller en joggetur, skriver Grete Herlofsen, generalsekretær Norske Kvinners Sanitetsforening.

Ny by, nye mennesker, nytt studie. Det er mange forventninger knyttet til studiestart – men den nye hverdagen er ikke bare fest og glede. Studielivet kan by på nye utfordringer. Fadderuka er som en eneste stor fest, hele tiden noe som skjer og noen å være sammen med. Men så kommer hverdagen brått. For noen er opplevelsen av å sitte på studenthybelen, langt hjemmefra, og spise middag for én vanskelig. Dersom du er en av disse skal du vite at du ikke er alene. Nesten en av tre studenter opplever ensomhet, viser resultatene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2018. Ensomhet kan oppleves som skamfullt og tabubelagt. Omtalen av og forventningene til studentlivet er ofte forbundet med fest, nye venner og glede. Det er lett å føle seg mislykket når det ikke blir helt sånn. Sanitetskvinnene engasjerer seg for at alle skal ha en god ungdomstid med trygghet i seg selv og i relasjon med andre. Vi vet at ensomhet påvirker hele livssituasjonen og er en risikofaktor for utvikling av psykisk sykdom. Men den gode nyheten er at vi også vet at det finnes veier ut av ensomhet. Her er våre råd til deg.

Som frivillig vil du møte andre med samme interesser som deg selv, du vil ha noe meningsfylt å fylle fritiden med og gjøre deg viktige erfaringer

Les også: Har Blindern blitt min avfalls­plass for private følelser?

1. Snakk om det!

Å bli student er en krevende overgang. Det er mange som opplever akkurat det samme som deg. I en gruppe på åtte er dere i snitt to som deler samme følelsen. Tenk om dere kunne funnet hverandre. Det krever mot og åpenhet. Å våge å vise sårbarhet skaper også de nære og fortrolige møtene med andre mennesker. Å snakke om det er første steg for å gjøre noe med det.

2. Finn ut hva du trives med.

Husk at det er mange måter å være student på. Ikke sammenlign deg med hva andre gjør. Mens noen elsker å bo i kollektiv, være på fest tre dager i uken og spille volleyball på studentlaget, trives andre bedre med kvelder hjemme alene, et glass vin med en venninne eller en joggetur. Det finnes ingen fasit for en god studietid. Det viktige er at du gjør det som du har lyst til og som passer deg best.

3. Engasjer deg!

Tenk gjennom hva som engasjerer deg og bli med i en studentforening eller en annen frivillig organisasjon. Som frivillig vil du møte andre med samme interesser, ha noe meningsfylt å fylle fritiden med og gjøre deg viktige erfaringer. Som student kan du oppleve å gå på forelesning med 400 andre uten å ha noen å snakke med. Som frivillig kan du finne ditt miljø, der du har noe å bidra med og hører til. Studietiden kan bli den beste tiden i livet – du må bare finne din plass i det som kan være et overveldende stort studiemiljø. Vi ønsker alle studenter et godt studieår!

Les også: Student­bo­lig­mangel: –⁠ Det blir rett og slett for dumt