SYKKELENTUSIAST: Student i helseservice ved NMBU, Osama Mourad, er veldig glad i sykkel og håper han snart kan komme tilbake til arbeid.

Syklende studenter streiker: –⁠ Foodora utnytter unge

–⁠ Vi fortjener bedre lønn, vi risikerer livet, sier Foodora-syklist og student Abraham Girma Kelecha.

–⁠ Vi streiker til vi får det vi vil, sier Osama Mourad (22) til Universitas. Han jobber som Foodora-syklist, og studerer helseservice ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og har dratt rett fra Ås til Youngstorget.

Bak ham står to partytelt, og et drøss med andre streikende. Noen fikser sykler, andre deler ut kaffe, vafler og rosa lapper med oppfordringen «Støtt foodora-syklistene».

–⁠ Mange tror kanskje vi bare vil ha litt høyere lønn, men vi forteller folk at vi vil ha tariffavtale. Alle ansatte i Norge har rett til å ha det, sier Mourad.

Ifølge arbeidsmiljøloven er en tariffavtale en avtale mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening om arbeids- og lønnsvilkår eller andre arbeidsforhold.

Siden mai har foodora vært i forhandlinger med Norges Transportarbeiderforbund (NTF), som er en del av Fellesforbundet, som organiserer 85 prosent av foodoras 600 ansatte. 19. august brøt samtalene sammen. 102 Foodora-syklister byttet ut de vanlige rosa t-skjortene med refleksvester med Fellesforbundets logo på. Blant dem er 43 studenter.

–⁠ Jeg tror det er mange studenter fordi unge trenger penger, sier Johanna Neumann (28). Hun studerer massasjeterapi ved Institutt for helhetsmedisin.

Gjennomsnittalderen hos foodora-syklistene i Oslo er 25 år.

–⁠ Foodora utnytter unge. Unge tenker ikke nødvendigvis på arbeidsvilkårene på en arbeidsplass, de tenker at de kan tjene penger, sier hun.

Les også: Juspro­fessor raser mot kolleger etter angivelig «kompis­kor­rup­sjon»

–⁠ Umotiverende med samme lønn

Student ved Oslomet i anvendt datateknologi, Abraham Girma Kelecha, har jobbet i Foodora i over tre år.

–⁠ Jeg jobber her fordi det er fleksibelt. Det er bare derfor jeg er her, for å være helt ærlig. Det passer bra å kunne velge arbeidstider når jeg er student, sier Kelecha.

Syklistene må dekke alle arbeidsrelaterte utgifter selv, som for vedlikehold av sykkel og forsikring på mobil.

–⁠ Jeg synes også at vi fortjener bedre lønn, og vintertillegg, for det er særlig vanskelig å sykle da. Det er umotiverende at det er samme lønn hele tiden. Vi risikerer egentlig livet vårt når det er dårlig vær, særlig når det er glatt på veiene, sier Kelecha.

Les også: Ny under­sø­kelse: Økonomiske problemer går utover studiene

Tallstrid

Foodora-syklistene tjener en grunnlønn på 120 kroner timen. For hver levering, får de et tillegg på 15 kroner. Om lørdagene stiger tillegget til 20 kroner, og søndagene til 25 kroner. Et av kravene fremstilt av NTF er en økning av grunnlønnen.

–⁠ Et forslag vi la på bordet, som foodora takket nei til, var lønnsøkning på cirka 6-7 prosent, sier klubbleder i Foodora, Espen Utne Landgraff.

Han forklarer at det tilsvarer inflasjon i pris fra 2016 til 2019.

–⁠ I tillegg ville vi ha 5 kroner mer per levering i kompensasjon for bruk av egen sykkel, telefon og utstyr.

Daglig leder i Foodora, Carl Tengberg, mener lønnen i dag er bra – også for studenter.

–⁠ Lønnen kommer også til å øke gjennom lønnsforhandlinger år etter år, sier han.

Han har ikke svart Universitas på hvorfor grunnlønnen ikke har økt de siste tre årene.

–⁠ Tåpelig fra Foodora

Tengberg mener at forslaget fra NTF er urimelig.

–⁠ Det er mye som er relevant for oss i kravene som er satt fram av NTF, men en effektiv lønn på 319 kroner ville gjort at vi ikke har mulighet for å gi fast jobb. Vi håper å gi så mange mennesker som mulig så bra vilkår som mulig, sier han.

Tengberg mener 319 kroner er den effektive lønnen som ville vært gjeldende om Foodora fulgte det første forslaget til Fellesforbundet, men Landgraff mener de ikke har fremmet en lønnsøkning på 319 kroner.

–⁠ Foodora gikk med en gang hardt ut og sa vi hadde voldsomme krav. De har mildt sagt ikke noe med våre forslag å gjøre, og det vet foodora selv også. Så det er tåpelig fra deres side, sier han.

Lønnsoppgjørsgeneral i Fellesforbundet, Jørn-Henning Eggum, er enig med Landgraff.

–⁠ Bedriften [Foodora, red.anm.] må selv svare for fantasitallene de har kommet med. Dette tallet er på mange måter en avledningsmanøver for å fjerne oppmerksomheten fra det egentlige kravet, mener han.

Han er enig i at Foodora burde betale for arbeidsrelatert utstyr, og mener det er et problem at Foodora ikke er med i en arbeidsgiverorganisasjon.

–⁠ Da er det en rekke ulike tariff-avtaler klare som de kan velge mellom. Men når de ikke er det, må vi på mange måter lage en særegen avtale for dem. Så derfor er det vanskeligere. Vi er jo opptatt som forbund om å generere en riktig tariff-avtale. Telefonen min er på døgnet rundt, så om arbeidsgiver vil ringe, er jeg er klar.

–⁠ Vi trenger solidariteten

Ytterligere 40 syklister ut i streik 6. september, hvis ikke partene i Foodora-konflikten kommer fram til en løsning før det.

Studentene på Youngstorget mener det er viktig å være med på streiken.

–⁠ Selvfølgelig. Vi trenger solidariteten. Jo mer organisert vi er, jo sterkere er vi, og jo mer kan vi ha være med å endre arbeidssituasjonen vår, sier Kelecha.

Neumann synes det er viktig å være med å være fagorganisert så man kan være med på streiken.

–⁠ Du må kjempe for gode arbeidsvilkår. Foodora gir det ikke av seg selv.

–⁠ Fortsetter du å jobbe her om du ikke får tariff-avtale?

–⁠ Vi tenker ikke noe på hva som skjer da. Vi tror at Fellesforbundet klarer å få gjennom kravene våre. Vi er mange, nå er vi nesten 150 som er medlemmer i Fellesforbundet.

Mourad håper streiken snart tar slutt.

–⁠ Jeg er veldig glad i sykkel. Jeg håper vi får det vi vil, så jeg kan komme tilbake til jobben, sier han.