Lever­postei, brød og sirkus

På NRK Super danset norske toppolitikere med pandaer og diskuterte bompenger og skolepolitikk på en hyggelig måte. Barna er nok fornøyde, men som student blir jeg sjalu.

Dersom man leser mediene og følger politiske debatter, kan det synes som om høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg er et slags skjebnevalg for Norges retning fremover. Da er det fint å se at både statsminister Erna Solberg og de øvrige partilederne på Stortinget, minus Siv Jensen som ble erstattet av Sylvi Listhaug, har tatt seg tid til å være med på NRKs partilederdebatt for barn. Det er bare synd at vi studenter ikke har et eget program på statskanalen. Unge har jo P3, så det er lov å håpe.

For å si det med familieminister Kjell Ingolf Ropstads lett omskrevne ord: «Klarå du ein tulle- debatt, så klarå du to».

Les også: Iselin Nybø: «Verdens kjede­ligste person»

Går du inn på NRK sine nettsider kan du få mulighet til å oppleve noe fantastisk, nemlig Supernyttdebatten. Som politisk engasjert student er det flere tanker som melder seg når man ser en slik debatt. Den første er faktisk at dette er en meget god TV-produksjon, på nivå med Debatten, bare rettet mot barn da. Den andre er at det er forfriskende å se politikere følge reglene til debattlederne og oppføre seg sømmelig overfor hverandre. Den tredje tanken er kanskje ikke like staselig. Hvorfor er de mektigste politiske aktørene villige til å drive valgkamp rettet mot barn og deres foreldre, og hvordan fikk NRK det til?

De to siste spørsmålene er ikke så vanskelig å besvare. Ikke bare er familiene en velgergruppe politikerne vil falle i smak hos, men dagens barn og unge er også fremtidens velgere. Da er det fint å markere seg allerede i dag. En god politisk taktiker ser lenger enn sin egen nesetipp, hen bygger parti for årene fremover. Selvsagt var det jo også NRK som skulle få en slik debatt på plass. Det er vanskelig å se for seg andre norske medieaktører som har gode nok kontakter og store nok seertall til å lure Bjørnar Moxnes og Sylvi Listhaug til å ta high-five på lufta, eller få statsminister Erna Solberg til å forklare hvorfor hun helst vil lukte leverpostei hele tiden fremfor makrell i tomat.

Les også: Saida Begum: –⁠ Ble fortalt at jeg hadde for høye ambisjoner

Og da sitter man der da, og koser seg med det som utvilsomt er en koselig, god og viktig politisk debatt. Oppe i all gossinga er det likevel et spørsmål som kommer snikende: «Hadde vi fått samlet den samme gjengen ved et norsk universitet?». Jeg tror svaret er nei. For å strekke ut en hånd til våre mektige herrer og fruer kan man jo hevde at norske utdanningsinstitusjoner er altfor varierte til at en lignende type debatt er mulig. Det kan godt tenkes. Strekker man ut en hånd til kan man nevne at det er mange politikere som besøker ulike høyskoler og universiteter. Ikke bare i løpet av valg, men også for å feire nye forskningsprosjekter og lekre nybygg.

Om man derimot skal bruke hendene til å tukte litt, så kan man påstå at politikerne i stor grad overser studentene. Jada, utdanningsminister Iselin Nybø skriver velvillig debattinnlegg i denne studentavisen, men Nybø er ingen Erna. På TV-debatter og i partiprogrammer hører man stadig om «kunnskapssamfunn» og «innovasjon», hva nå enn det betyr i konkret politikk. De fleste studenter har faktisk stemmerett, og vi er en betydelig velgergruppe. Under stortingsvalget i 2017 var aldersgruppen 20–24 år den med aller lavest valgdeltagelse, med kun 64,3 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette betyr at det er mange potensielle stemmer å hente for politikerne blant studenter, særlig med tanke på at mange ennå ikke er folkeregistrert i Oslo, noe som kanskje kan endres av en plutselig politisk vekkelse. Det er viktig å understreke at studenter ikke er noen ensrettet gruppe. Mange bryr seg ikke oppriktig om det man kan kalle studentpolitikk. På en annen side er studiegjeld, frafallstall, boligpolitikk og utdanningstilbud temaer som er svært viktig for mange studenter, men også for politikerne, dersom de er litt mer fremsynte enn bompengedebatten tyder på.

Alle liker fest og moro, og dersom valgkampen uansett skal være brød, leverpostei og sirkus, vil jeg gjerne invitere alle partilederne til å la oss studenter ta del i moroa. Har vi litt flaks får vi Oslomet-rektor Curt Rice som ordstyrer, noen raffe P3-jingler mellom innslagene og Svein Stølen, Tore Sagen og leder for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, i ekspertpanelet. Alt direktesendt på Universitetsplassen i 2021. For å si det med familieminister Kjell Ingolf Ropstads lett omskrevne ord: «Klarå du ein tulle- debatt, så klarå du to».

Les også: Kommentar: Nyttige herskere