Penger: Fra venstre: Lars Oskar Vik, Karl Oskar Bjerke og Martin Ness mener de kunne konsentrert seg mer om studiene hvis de slapp å jobbe så mye ved siden av.

Ny under­sø­kelse: Økonomiske problemer går utover studiene

Én av tre studenter mener dårlig økonomi påvirker skoleprestasjonene deres. –⁠ Urovekkende, men ikke overraskende, sier økonomiprofessor.

–⁠ Når du bekymrer deg er det lett å skyve alt unna, og så bare sette seg ned og se på en sesong av New Girl. Jeg tror at en presset økonomi kan være med og bidra til bekymring, sier sosialantropologistudent Karl Oskar Bjerke. Universitas møter han og medstudentene hans utenfor SV-bygget på Blindern.

En ny undersøkelse gjort på oppdrag for Danske Bank av meningsmålingsinstituttet YouGov, gir et dystert bilde av studentenes økonomiske situasjon. 38 prosent av studentene svarer «helt enig» eller «enig» på spørsmål om hvorvidt de mener økonomiske bekymringer går utover studieprestasjoner, 18 prosent sier at de ofte bruker kredittkort for å betale regninger.

Les også: 13 prosent har opplevd mobbing eller trakas­se­ring i akademia

–⁠ Ekstase over storstipendet

Lars Oskar Vik, Karl Oskar Bjerke og Martin Ness, som alle studerer ved Universitetet i Oslo, kjenner seg igjen i undersøkelsens funn. De anslår alle at de jobber mellom 10 og 20 prosent utenom studiene.

–⁠ Hadde jeg hatt 3000 mer i stipend tror jeg det hadde vært bedre for karakterene. Nå er jeg i ekstase over storstipendet, sier Vik, og poengterer at med mer stipend kunne han også brukt mer tid på frivillig arbeid som er relevant for studiene – for eksempel i vervet han er studenttillitsvalgt i.

Martin Ness derimot er mer avslappet, når det kommer til penger.

–⁠ Det går jo fint. Jeg stresser ikke så mye med min egen økonomi. Det er i helgene jeg jobber, og da studerer jeg jo vanligvis ikke så mye, forteller han.

–⁠ Urovekkende

Halvor Mehlum, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, sier tallene er urovekkende, men ikke overraskende.

–⁠ Studentfinansieringen er ikke tilstrekkelig til å finansiere heltidsstudenten. Mange løser dette ved å arbeide ved siden av. For noen kan sikkert en strukturert deltidsjobb gi gode rutiner i hverdagen, men for mange går det sikkert på bekostning av studiene. Hvis det på toppen av det er slik at bekymringen i seg selv virker stressende, er det ille, sier han.

Han poengterer at kredittkortgjeld som blir stående er ekstremt kostbart.

–⁠ For eksempel vil det å sitte på kredittkortgjeld på 25.000 i seks år firedoble gjelda til 100.000. Når en student skal etablere seg i boligmarkedet kan 100.000 i kredittkortgjeld være nok til at man overhodet ikke klarer å få kjøpt noe.

Les også: Student­leder tiltalt for vold og rasisme

NSO: –⁠ Ikke overraskende

Marte Øien, leder i Norsk Studentorganisasjon(NSO), mener det som kommer fram i undersøkelsen stemmer godt overens med tidligere funn.

–⁠ Vi syns det er bekymringsverdig at økonomiske problemer går utover akademiske prestasjoner og studietilværelsen, men samtidig er det ikke overraskende tall.

Øien viser til at blant annet fjorårets studenthelseundersøkelse (SHoT) ga lignende resultater.

–⁠ Den gjennomsnittlige studenten jobber deltid 12 timer i uka. En undersøkelse fra SSB viser at hvis studenter jobber mer enn 10 timer i uka, går det utover akademiske resultater, sier hun.

Les også: Ny under­sø­kelse: Halvparten av studentene opplever sterkt drikke­press i fadderuken

–⁠ Skaff oversikt

Cicilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom hos Danske Bank, oppfordrer studenter til å gå igjennom alle utgifter og inntekter de har og lage en plan.

–⁠ Jeg tror det handler mye om å skaffe seg oversikt. Mange flytter hjemmefra for første gang, og er ikke vant til å håndtere hele økonomien selv. Det er jo ikke det største beløpet man får i stipend og lån, sier hun.

Selv om studentøkonomien er knapp, tror hun mange kan spare noen tusenlapper av storstipendet ved å kjøpe skoleutstyr brukt og kanskje arve noen møbler hjemmefra.

Tvetenstrand forteller at selv om de visste fra før at studenter gjerne har en ganske anstrengt økonomi, ble de overrasket over omfanget av økonomiske problemer. Hun mener særlig bruken av kredittkort er bekymringsverdig.

–⁠ Rentene begynner fort å løpe. Har du dratt kortet en gang, er det lett å gjøre en gang til. Så ender du opp med å betale renter gjennom hele studietida fordi fadderuka ble litt dyr.