Beste hittil: Universitas' anmelder mener Linn Strømsborg har skrevet en strålende roman om å ikke ville ha barn
Beste hittil: Universitas' anmelder mener Linn Strømsborg har skrevet en strålende roman om å ikke ville ha barnFOTO: HEIDI FURRE

De frivillig barnløse

Trist og vakkert om å ville leve alene. Linn Strømsborg gir ut sin beste bok hittil.

Linn Strømsborgs nye bok tar for seg et tema som angår alle. Enten så får man barn en dag, eller så får man det ikke. Mange synes dette er et vanskelig valg å ta, men hovedpersonen i Strømsborgs roman er sikker i sin sak. Hun vil ikke ha barn. Dette er ikke lett i et samfunn der forventningene om å få barn kommer fra alle hold. Til og med samboeren hennes, Philip, har begynt å tvile på om han kan leve et liv uten å bli pappa.

Aldri, aldri, aldri er ikke bare en bok om å ikke ønske seg barn. Den handler også om å være barn og barnebarn. Om det å ha foreldre, og å ha mistet en forelder. Det er et godt valg av Strømsborg å trekke inn denne generasjonstematikken, ettersom det er med på å gi romanen mer dybde. Dilemmaet om å få barn eller ikke blir satt inn i en større sammenheng. Når et nytt barn kommer til verden påvirker dette en hel familie, ikke bare barnets foreldre.

Strømsborg skriver om hverdagen på en følsom og vakker måte: «Du er den eneste jeg kjenner som blir glad av russen,» sier han. «De er så fine,» sier jeg. «De tror disse festene er det største i livet. Og så veit de ikke at det er først nå det begynner. Alt sammen.» Dette er en av bokas styrker, at det ikke trenger å være de store opplevelsene som preger deg. Du kan bli formet like mye av hverdagen, som av å få barn.

Univeristas' anmelder mente «Tante Ulrikkes vei» fungerte imponerende godt som teater: Høstens viktigste teater

Strømsborg kunne kanskje holdt mer tilbake i starten av boka, før hun kommer med det ganske bastante utsagnet: «Jeg vil ikke ha barn». Det kunne skapt større nærhet til hovedpersonen for leseren om forfatteren hadde dvelt over tematikken, og latt det bygge seg opp i større grad. Også avslutningen kunne vært litt mer gjennomarbeidet. Denne delen lever ikke helt opp til resten av boken, selv om idéen er god.

Alt i alt er dette en strålende roman, og Strømsborgs beste bok hittil. Den kommenterer aspekter ved samfunnet og samtiden på en presis og rørende måte. Hun viser hvordan det finnes like mange ulike typer barnløse, som det finnes ulike typer foreldre. Livet er mer enn bare barn, også for de som velger å bli foreldre.

Flyvende ølglass, «mosh-pit» og bøttehatter, Sushi x Kobe lagde fest på Øya 2019: Intenst, deilig og vulgært

Universitas' anmelder, Nora Aschim, har selv gitt ut en bok på Flamme Forlag.