REKORDER: SVFF slo rekorder og ble årets studentforening på UiO.

Årets beste studentforening er kåret:

Øl, quiz, debatt og knuste rekorder

Samfunnsvitenskapelig Fakultetsforening troner på topp. Denne gjengen har knekt koden til det gode studentliv.

Blindern Magicforening. Concerned Students Oslo. Dancing Doctors. Forening for Organisasjonspsykologi. Kling Kokos. Radikal Portal. Toastens Organisasjon for Alle Studenter Til Jernets Ære og Riket Norge. Navnene er mange og lange på UiOs liste over studentforeninger. Nå har universitetets overmakter klart å kåre en vinner som troner over den festlige hurven. Samfunnsvitenskapelig Fakultetsforening (SVFF) stakk på tirsdag av med den gjeve prisen for årets beste studentforening.

Skalv og gråt

–⁠ Vi sto og skalv og gråt hele gjengen. Vi var nominert i fjor også, så vi var veldig gira og klare for å vinne nå, forteller forenings styreleder Martine Hoseth Myklebust.

Fikk du med deg denne? Sofia (27) arrangerer sexfester for kvinner.

Universitas møter henne få timer etter at foreningen mottok æresprisen i form av blomster og diplom. Nå basker de i vinnergløden i foajéen på Eilert Sundt, mens de serverer øl til glade studenter som er med på kveldens bar til bar opplegg. Rett etter at de mottok prisen, dro de for å rigge foajéen klar med lys, musikk og ølkraner. Vanligvis holder foreningen til i U1-kjelleren, men har flyttet tilholdssted for kvelden, for å få plass til flere.

–⁠ Det er veldig deilig å bli lagt merke til, når vi legger ned så mange arbeidstimer. Så det er morsomt at flere enn oss legger merke til at vi har progresjon, fortsetter Myklebust fornøyd.

Knuste rekorder

Og det har de virkelig hatt. I fjor høst knuste foreningen sine tidligere rekorder for antall medlemmer, frivillige og besøkende. Det er resultatet av en sterk vekst de siste årene. Siden 2014 har antall aktivt frivillige doblet seg til 300. Medlemmene kommer fra studiesteder over hele Oslo.

–⁠ Hva kommer økningen av?

–⁠ Vi har jobbet mye med rekruttering. Vi har lister folk kan skrive seg på, så sender vi informasjon på mail. Så kan studentene selv velge om de vil bli med, eller bare ignorere mailen, forklarer Myklebust. Strategien til SVFF er at studentene ikke skal finne dem. De skal finne studentene.

–⁠ Vi har en proaktiv holdning til rekruttering og satser veldig på det.

Leste du Universitas' anmeldelser fra Øya? Unge Ferrari gjør alt riktig – og mer.

Men hva rekrutteres studentene til? I motsetning til sine foreningkollegaer Dancing Doctors og Concerned Students, er ikke målet deres like selvforklarende ut fra navnet. SVFF er en frivillig studentorganisasjon ved det Samfunnsvitenskapelige fakultet på Blindern. Deres samfunnsoppdrag er «å gi studentene på fakultetet, og studentene generelt, noe å gjøre når de er lei av å sitte på lesesalen og pugge pensum».

«Et sosialt støttenett»

Stikkordene her er øl, café, quiz og debatt. Selve kjernen i mang en students liv. Medlemmer kan jobbe som frivillig i de nevnte kategoriene, i tillegg til PR og konserter.

–⁠ Disse aktivitetene er bærebjelker i flere studentforeninger. Hva skiller dere ut?

–⁠ Vi har en veldig stor rolle i det sosiale miljøet på campus. Med et fast lokale hvor det skjer ting hele tiden, er vi lette å oppsøke, forklarer Myklebust.

–⁠ Så tilgjengelighet kan ha noe med saken å gjøre.

Dommerne av konkurransen virker å ha sett seg enige i den vurderingen. Jurybegrunnelsen var at foreningen blir «av medlemmer beskrevet som et ekstra sosialt støttenett i studietiden».

Les også: Behandler depresjon med partydop.

Nytt krav

Nylig møtte foreningen på en hindring. I 2018 innførte Oslo kommune i regi av Næringsetaten obligatorisk salutt-kurs for utelivsbransjen i Oslo.

Målet er å gjøre utelivet i Oslo tryggere for gjester og utelivsansatte. Men tiltaket satte en støkk i ildsjelene hos SVFF.

–⁠ Det var veldig kjedelig. Vi har ikke økonomi til å sende frivillige på kurs, sukker Myklebust.

Kurset er obligatorisk for alle som jobber ved skjenkesteder etter klokken 01. Begrunnelsen er at det er da de fleste alkoholrelaterte utfordringer oppstår. Prislappen per deltaker ligger på 500 kroner.

–⁠ Når vi har jobbet hardt for å være et lavterskeltilbud, så blir dette feil for oss.

Løsningen har blitt å holde den torsdag- og fredagsåpne puben oppe til klokken 01, i stedet for 02.

Leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Gard Løken Frøvoll, har tidligere uttrykt sin skepsis til det nye kravet i Universitas.

–⁠ Vi jobber hardt for et fritak fra regelen om salutt-kurs. Det er snakk om et endags kurs som koster 500 kroner, men i praksis går dette hardt utover studentpubene, fordi de er drevet av frivillige og har dermed mange flere folk enn vanlige utesteder, sier han.

Hjelper mot ensomhet

–⁠ Arbeidet er tidkrevende, men det har gitt meg veldig mye, sier Myklebust.

SVFF vært en viktig del av studielivet hennes. Hun tror foreninger har veldig mye å si for studentmiljøet.

–⁠ Først og fremst fordi det er et sosialt tilbud. Flere undersøkelser viser at mange studenter sliter med ensomhet. Oslo er en stor by, så man blir veldig liten.

Fikk du med deg denne? Hacker egen biologi: –⁠ Meditasjon på steroider.

I SHoT-undersøkelsen 2018 kom det frem at 23 prosent av studenter ofte eller svært ofte savner noen å være med. Selv flyttet Myklebust fra Lofoten til stor- byen for å studere samfunnsøkonomi. Nå har hun vært med i foreningen i fem av seks semester.

–⁠ Jeg vet ikke hvordan min studietid hadde vært hvis jeg ikke fant foreningen fra dag en.

Digg med penger

I tillegg til diplom og blomster, mottar SVFF 10.000 kroner for deres hederlige arbeid.

–⁠ Det er veldig digg, sier Myklebust med et stort smil.

–⁠ Med vår skralle økonomi trengs det. Så får vi se hva slags sprell vi bruker det på.