Inspirert: Ordningen ble innført til stor suksess i Bergen og Trondheim.

Rekord­mange studenter havner på legevakten i fadderuken – nå innføres «fadder­vakter»

Tallene fra Oslo legevakt for fadderukene i fjor er dyster lesning.

Rapportforfatter Fride Behrentz Færevaag bekrefter at det høye antallet kan knyttes til studiestart.

–⁠ Vi har sett de siste årene at mange legges inn første helgen i studiestartsuken. Vi ser en direkte sammenheng med alkoholinntak og fadderuke, og det er bekymringsverdig at mange ikke klarer å ta vare på seg selv og er i behov av oppfølging fra legevakt, forteller Færevaag til Universitas.

Det var Khrono som først omtalte faddervaktordningen.

Les også: Regje­ringen vil evaluere opptaks­kra­vene – nå kan tilleggs­po­en­gene forsvinne.

Tiltak mot tallene

I mai uttrykte Oslo legevakt sin bekymring til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Resultatet har blitt en faddervaktordning, et samarbeid mellom SiO, Velferdstinget i Oslo og Akershus, Oslomet, BI, Høyskolen Kristiania og Universitetet i Oslo (UiO).

Natt til lørdag 17. og søndag 18. august, to av fadderukens mest festglade netter, skal frivillige ikledd gule vester sørge for at de ferske studentene føler seg trygge og ivaretatt i sentrums gater.

–⁠ Faddervaktene skal være en ekstra bemanning, og bidra til å holde oversikt over studentene i sentrum. De skal dele ut vann og boller, gå i gatene og melde fra dersom noen er overstadig beruset, forteller leder i Velferdstinget Gard Løken Frøvoll.

Faddervaktene vil skille seg fra fadderne på flere måter, ved at de er helt edru og er for eksempel ansatte i SiO og studentpolitiker-miljøet.

Fride Behrentz Færevaag sier at Oslo legevakt er positive til tiltaket som er igangsatt av SiO.

–⁠ Vi har en avtale med SiO om at Sosial og ambulant akuttjeneste som følger opp studentene etter kontakt med legevakt, kan henvise til kontaktpersoner innad i SIO ved behov for oppfølging.

Les også: SiO fikk nei til helse­sta­sjon for seksuell helse på Blindern: –⁠ Studenter har allerede et bredt tilbud.

Sammenheng med salutt

Frøvoll mistenker at de bekymringsverdige tallene fra Oslo legevakt kan ha en sammenheng med at det i mai i fjor ble innført krav fra Oslo kommune om salutt-kurs for alle ansatte på utesteder med alkoholservering som jobber etter klokken 01.00.

Dette har ført til at de mange frivillig drevne studentpubene må stenge dørene sine tidligere enn før.

Salutt-kurset er en kompetansedag for ansatte i utelivsbransjen, og salutt står for «Sammen lager vi utelivet tryggere».

–⁠ Velferdstinget i Oslo og Akershus jobber hardt for et fritak fra regelen om salutt-kurs. Det er snakk om et endags kurs som koster 500 kroner, men i praksis går dette hardt utover studentpubene, fordi de er drevet av frivillige og har dermed mange flere folk enn vanlige utesteder. Problemet er at man ikke har kapasitet til at alle som er satt opp på vakt en kveld har kurset, forteller Frøvoll.

Leder for Samfunnsvitenskapelig Fakultetsforening (SVFF), Martine Hoseth Myklebust, sier at de ikke har mulighet til å sende sine opptil 140 frivillige bararbeidere på salutt-kurs.

–⁠ Vi er ikke mot saluttkurs, men vi har ikke mulighet til å møte kravet, sier Myklebust.

Til tross for at Færevaag forteller at Oslo legevakt får inn et høyt antall alkoholforgiftninger i august hvert år, er både Frøvoll og Myklebust bekymret over konsekvensene ved at studentene heller drar til sentrum enn på studentpubene fordi de må stenge tidlig.

–⁠ Fadderne har mindre kontroll på fadderbarna dersom de spres på byen. Dessuten serveres det lite sprit på studentpubene, sier Frøvoll.

Både Frøvoll og Myklebust understreker også tall som viser at studentpubene på Blindern er svært trygge, og at det er lite forekomst av uheldige episoder med både alkohol og narkotika.

–⁠ Det er synd at utfallet av et tiltak som i utgangspunktet er for sikkerhet, kan bety mindre sikkerhet for studentene, sier Myklebust.