Avslag: I de nye lokalene til SiO Helse ville samskipnaden ha en helsestasjon for forebygging av seksuelt overførbare sykdommer. De fikk nei av Helsedirektoratet. Her fra åpningen i april.Arkivfoto: Gina Grieg Riisnæs

SiO fikk nei til helse­sta­sjon for seksuell helse på Blindern: –⁠ Studenter har allerede et bredt tilbud

Helsedirektoratet sier at andre tiltak måtte prioriteres.

Klamydia, gonoré og syfilis. Kjønnssykdommene sprer seg som ild i tørt gress blant Oslos yngre garde. For å løse problemet, har Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) søkt om støtte fra Helsedirektoratet for å starte en helsestasjon for studenters seksuelle helse i SiO Helses lokaler.

Helsestasjonen er ment å være et mekka for studenters seksuelle kvaler. Graviditetstester, sexologisk veiledning, gratis prevensjon og innsettelse av spiral og p-stav er bare noen av godbitene SiO ønsker å tilby Oslos unge, lovende studenter. Men Helsedirektoratet har ikke vært nådig.

Søknaden ble nemlig avslått.

Les også: Regje­ringen vil evaluere opptaks­kra­vene – nå kan tilleggs­po­en­gene forsvinne.

–⁠ Allerede godt nok tilbud

Helsestasjonen var ment å avlaste den enorme strømmen med studenter som søker hjelp hos Sex og samfunn. Organisasjonen har oppfordret SiO til å fokusere mer på feltet seksuell helse.

–⁠ På UiO er det mange studenter, og det å ha et lokalt tilbud kunne hjulpet mange unge til å ta vare på sin seksuelle helse, samt forebygge uønskede graviditeter og spredning av seksuelt overførbare infeksjoner, sier Maria Røsok, daglig leder hos Sex og samfunn.

Helsedirektoratet begrunner avslaget med at studenter i Oslo allerede har god tilgang på tjenestene SiO vil starte.

–⁠ Sammenliknet med andre målgrunner har unge studenter i Oslo et bredt tjenestetilbud til seksuell helse. Studenter har allerede et tilbud om seksualrådgiving gjennom studenthelsetjensten, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i avdeling barne -og ungdomshelse i Helsedirektoratet.

–⁠ Ungdom og unge voksne mellom 12 og 24 år kan bruke Oslos 17 helsestasjoner for ungdom for denne type henvendelser, i tillegg til Sex og samfunn og Olafiaklinikken. Studenter kan også få råd og veiledning på diverse chattilbud, eksempelvis Sex og og samfunn og Amathea. Alle tilbudene er gratis, fortsetter hun.

–⁠ Etter en helhetsvurdering konkluderte vi med at andre tiltak måtte prioriteres over søknaden fra SiO.

Les også: 37 prosent av norske studenter får pengehjelp fra foreldre.

–⁠ Vår kapasitet er sprengt

Sex og samfunn er uenig i at det eksisterende tilbudet er godt nok. I fjor var hele 18 prosent av ungdom i Oslo innom organisasjonen, ifølge deres årsrapport for 2018. Det er flere enn de kan hjelpe.

–⁠ Sex og samfunn hadde i fjor 35.000 besøk av ungdom i Oslo. Det betyr at vår kapasitet er sprengt, at det er lang ventetid hos oss. Flere kvelder i uken må vi avvise pasienter, forteller Rosøk.

Klinikken til Sex og samfunn har sett en markant økning i besøkende de siste årene. På ti år har antall besøkende femdoblet seg, ifølge Sex og samfunns årsrapport for 2018.

The Land of Chlamydia

I Studentundersøkelsen utført av Sentio for Universitas i fjor, kom det frem av 1 av 4 studenter har sex hver uke. Men de lugubre tallene setter ikke stopper for kjønnssykdommer. Klamydia troner på topp blant de seksuelle byrdene besøkende hos Sex og samfunn trenger hjelp med. Også gonoré har hatt en eksplosiv økning.

Tidligere var sykdommen hovedsakelig knyttet til eldre mennesker, men i årsrapporten til Sex og samfunn for 2018, kommer det frem at gonoréøkningen skjer hovedsakelig blant unge i Oslo.

SiO opplyser at de også har søkt om støtte fra Oslo kommune, men at søknaden ikke ennå er ferdigbehandlet.