ta igjen det tapte.
Målbevisst: Saida Begum jobbet så mye ved siden av studiet at hun tok 90 studiepoeng på et semester for å ta igjen det tapte.

Saida Begum: –⁠ Ble fortalt at jeg hadde for høye ambisjoner

Saida Begum (32) brukte studietiden til å bevise at hun var god nok. Til høsten kan hun bli Oslos første ordfører med norsk-pakistansk bakgrunn.

Høyres ordførerkandidat i Oslo, Saida Begum, var per definisjon en mønsterstudent da hun studerte, unntatt én ting - hun fullførte ikke studiet på estimert tid. Faktisk brukte hun to år for mye på det prestisjetunge studiet, fordi hun jobbet så mye med politikken ved siden av. Men det skulle visst lønne seg.

Med raske skritt møter Saida Begum (32) Universitas utenfor Høyres Hus i Oslo sentrum et par minutter etter avtalt tid. Vanligvis er hun tidlig ute på el-sparkesykkelen sin, men på grunn av et hektisk program ble den stående på kontoret forleden dag.

Fikk du med deg min studietid med Kåre Willoch? – Jeg gjorde en grov feil

Det er lørdag formiddag, og Høyres lokaler er helt tomt for mennesker. Åpne pappesker med blått merch i gangene røper likevel at valgkampen er rett rundt hjørnet.

–⁠ Dette er siste frihelg før valgkampen starter for fullt, forteller Begum.

Å bli ordførerkandidat i Oslo var aldri en del av planen. I stedet håpet hun å komme inn på jussen og oppfylle drømmen om å bli advokat.

–⁠ Da jeg var ni år leste jeg et portrett om Selma Ilyas som var den første forsvaradvokaten i Oslo Tingrett med norsk-pakistansk bakgrunn, slik som meg selv. Jeg ble så imponert over hva hun hadde fått til og fra den dagen har hun vært mitt forbilde, forteller hun.

–⁠ Det må være SiO-kaffen, den smakte som Zalo

Saida Begum, Oslo Høyres ordførerkandidat

Kort tid etter at Begum ble innstilt som ordførerkandidat gjestet hun en debatt. I publikum fikk hun øye på Selma Ilyas, som denne gang hadde kommet for å se på henne.

–⁠ Det var et stort øyeblikk, forteller Begum med et smigret smil.

Les også: Sofia (27) arrangerer sexfester for kvinner

Som ungdom ble Begum fortalt fra flere voksne at hun hadde for høye ambisjoner for fremtiden. Men det stoppet ikke henne. Som 20-åring begynte hun på det prestisjetunge, femårige masterløpet i det gamle universitetsbygget i Karl Johans gate. Men det skulle gå syv år før Begum kunne kalle seg jurist.

–⁠ Jeg jobbet så mye ved siden av studiet og brukte mye tid på politikk. Faktisk var jeg bare heltidsstudent i ett år. Da tok jeg 90 studiepoeng på et semester for å ta igjen det tapte, sier hun.

Fikk du med deg Universitas' anmeldelse av Sigrid? Selvfølgelig er Sigrid spektakulær

Men det var nettopp det ene året som heltidsstudent hun tenker tilbake på som det beste fra studietiden. Da fikk hun virkelig tid til å fordype seg faglig og forstå den juridiske metoden. Dessuten dyrket hun vennskap med andre studenter i samme båt.

Hva er ditt verste minne da?

–⁠ Det må være SiO-kaffen, den smakte som Zalo, sier hun lattermildt.

Begum forteller om en studiehverdag preget av lange dager på lesesalen og lite festing i helgene. Etter en intens studieperiode feiret hun heller med god mat i Torggata, enn med en øl i hånden på fest. Hun tror den sterke disiplinen skyldes bakgrunnen hennes. Med foreldre innflyttet fra Pakistan og åtte søsken kan veien til topps være ekstra krevende.

–⁠ På videregående hadde jeg en lærer som en gang sa til meg at «Silje kan godt være useriøs på studiet fordi hun har foreldre som kommer til å hjelpe henne inn i arbeidslivet uansett. Du har ingen som kommer til å hjelpe deg.»

Den harde replikken har gjort Begum bevisst på at hun alltid må vise hva hun kan gjennom egeninnsats. Siden den gang har mye skjedd. Hun har fullført jussen, kjøpt leilighet på egenhånd og til høsten blir hun kanskje Oslos første ordfører med norsk-pakistansk bakgrunn.