Forbudt å feire pride: Men studentene i Ankara har ikke latt seg stoppe.

Tyrkisk pride-parade møtt med tåregass: –⁠ Vi er sterkere nå

Da studentene i Ankara skulle arrangere pride fredag i forrige uke, fikk universitetsrektoren politiet til å stoppe dem. Nå har studentene gått ut i streik.

–⁠ Jeg sov i 13 timer i natt. Det har vært en utmattende uke, sier den sveitsisk-amerikanske utvekslingsstudenten Kyle Zurcher på telefonen fra Ankara.

Av sikkerhetshensyn til de tyrkiske studentene, samt språkbarrierer, er det han som uttaler seg på vegne av studentorganisasjonen «LGBTI+ Solidarity» (ODTÜ Lgbti+ Dayanışması) ved Middle East Technical University (METU), som i forrige uke trosset et forbud mot å markere Pride på campus.

I forkant av paraden sa Zurcher, som selv var blant arrangørene, til Universitas:

–⁠ Det verste vi kan gjøre er å la oss kneble. Så vi skal gå, så langt vi klarer. Ti meter her er en større seier enn ti mil i USA.

Noen dager senere kan han fortelle at studentene ikke fikk ta et eneste skritt.

Redd for å bli deportert: Kyle Zurcher fra Sveits har vært i Tyrkia i tre år, og var med å arrangere Pride-marsjen som ble stoppet. I frykt for å bli deportert løp han til skogs med andre internasjonale studenter, da politiet grep inn.

–⁠ Vi var forberedt på at paraden ville bli avbrutt, men ikke at den ville bli stoppet på forhånd. Det har aldri skjedd før, sier Zurcher.

På plassen der medlemmene av studentorganisasjonen «LGBTI+ Solidarity» hadde avtalt å starte marsjen, ble de møtt av opprørspoliti.

Situasjonen var uoversiktlig, og studentene stod en stund i ro og ventet på at noe skulle skje.

Men så kjente Zurcher det svi i øynene.

–⁠ De angrep helt uten forvarsel, sier han.

–⁠ Folk ropte «kom dere bort!» og plutselig var vi spredt over hele campus. Det var kaos.

Fikk du med deg denne?: Abortkamp i Argentina:–Abortsaken får frem det verste i oss

Kjemper mot opphevet forbud

LHBT-arrangementer ble forbudt i Ankara for to år siden, som del av en unntakstilstand som ble erklært etter kuppforsøket i 2016.

April i år ble endelig forbudet opphevet, men i forkant av paraden vedtok rektoren ved METU, Mustafa Verşan Kök, å gjeninnføre forbudet.

Derfor var politiet varslet om demonstrasjonen, og deres tilstedeværelse tok raskt en dramatisk vending for de tyrkiske studentene.

I frykt for å bli arrester og deportert, gjemte Zurcher seg i skogen med andre internasjonale studenter.

Der satt de skjelvne på steiner og fulgte utviklingen via sosiale medier. Videoer viste medstudenter som blir slått, og politifolk som skyter med gummikuler i alle retninger.

–⁠ Det var virkelig ille. Noen av videoene er så brutale at jeg fortsatt ikke klarer å se dem, sier han.

Det verste vi kan gjøre er å la oss kneble

Kyle Zurcher, student ved METU

Dette semesteret har Universitas vært på reportasjetur til Libanon: –⁠ Du må finne en måte å overleve på, så du lyver til deg selv

Skulle beskytte

I ettertid har studentene mottatt en epost fra rektoren, der han forklarer han at politiet hadde vært der for å beskytte studentene, siden ledelsen hadde mottatt trusler fra grupper som var negative til paraden.

–⁠ Jeg tror ikke at administrasjonen hadde sett for seg at politiet skulle bruke vold mot studentene, vedgår Zurcher.

–⁠ Men at de hadde tilkalt politiet for å beskytte oss – det er ren løgn. Det de gjør, er å bruke offentlig sikkerhet som unnskyldning for å forby LHBT-arrangementer.

Streiker: Denne uken har studentene ved Middle East Technical University streiket i protest mot at universitetet fikk politiet til å stoppe deres Pride-markering.

Den tyrkiske masterstudenten ved UiO, Dilan Esra Baycan, er ikke overrasket over hvordan situasjonen utspilte seg. I forkant av paraden forklarte hun for Universitas at rektoren av METU nylig også forsøkte å avlyse en vårfestival, som er forbundet med 60-tallets tyrkiske revolusjonære.

Men i stedet for å avlyse, organiserte studentene en enda større festival enn planlagt.

–⁠ Så jeg tror at det vil være masse politistyrker, tåregass og gassbomber, og flere arresterte under Pride-markeringen, men den vil skje likevel. De vil motstå presset, sa Baycan.

Veien videre

I løpet av fredag ettermiddag og kveld ble ifølge Zurcher 25 av deltakerne ble arrestert. Samtlige ble løslatt samme natt.

Mandag og tirsdag denne uken har rundt tusen tyrkiske studenter samlet seg på universitetsplassen, for å streike i protest mot universitetets håndtering av Pride-markeringen.

Zurcher sier han ikke tror universitetet visste at politiet ville angripe dem, men tror likevel de håpet at studentene skulle gi opp å markere Pride.

–⁠ Det var mer som en protest med Pride-flagg enn en parade, men det var rørende. Volden ble liksom grobunn for en kjempebevegelse, sier han.

–⁠ Som LHBT-miljø er vi sterkere nå, om ikke litt traumatiserte.

Det har ikke lyktes Universitas å innhente en kommentar fra rektoratet ved Middle East Techincal University (METU). Spørsmålene vi rettet til universitetet i går ettermiddag var følgende:

• Hvorfor kontaktet dere politiet i forkant av markeringen?
  • Hvorfor opprettholdt dere forbudet mot å holde LHBT-arrangementer?
  • Hvordan ser administrasjonen på de hendelsene som fant sted forrige fredag?
  • Mer fra Universitas-Pernille: Druknet nesten i Middelhavet, nå studerer han ved UiO: –⁠ Det lønnet seg å ta sjansen