Behandlingen: Lege Lowan Stewart illustrerer hvordan pasientene ligger når de får ketamin intravenøst ved Axonklinikken i Oslo.
Behandlingen: Lege Lowan Stewart illustrerer hvordan pasientene ligger når de får ketamin intravenøst ved Axonklinikken i Oslo.

Behandler depresjon med partydop

«Anna» prøvde alt for å komme seg ut av depresjonen, men løsningen fant hun utenfor det norske helsevesenet. Kan fortidens partydop bli fremtidens mirakelkur?

I en lenestol på et legekontor sitter pasienten, tilbakelent med teppe, sovebriller og propper med musikk i ørene. Gjennom nålen i armen får pasienten pumpet inn ketamin i blodet sitt.

Legemiddelet er mest kjent fra dansegulvet i mørke nattklubber. Nå er ketamin i ferd med å gjøre en medisinsk klassereise.

–⁠ Jeg hadde egentlig bare lyst til å dø, men jeg tenkte jeg skyldte både meg selv og familien min å prøve alt først.

«Anna» (27) begynte å slite med depresjon da hun var 16 år gammel. I starten av tjueårene fikk hun diagnosen bipolar lidelse.

Da studerte hun ved Universitetet i Bergen, men vanskene ble så store at hun ikke klarte å gjennomføre studiene. I årene etter ble hun innlagt flere ganger. Sjansen for at hun ville ta sitt eget liv var høy. Psykiateren hennes anbefalte elektrosjokkbehandling (ECT), som siste utvei.

Skeptisk til den gammeldagse behandlingsmetoden, begynte Anna å søke på internett etter alternative løsninger. Slik fant hun frem til ketaminbehandling.

Kontroversielle dråper: Ketamin er på Verdens helseorganisasjons (WHO) liste over essensielle legemidler. Likevel er bruken av det i behandling av depresjon kontroversiell.
Kontroversielle dråper: Ketamin er på Verdens helseorganisasjons (WHO) liste over essensielle legemidler. Likevel er bruken av det i behandling av depresjon kontroversiell.

Ny behandling

Peder Holman, lege ved avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo Universitetssykehus, forteller at ketamin brukes som narkosemiddel over hele verden. I tillegg til sitt bruk i helsevesenet, blir illegalt anskaffet ketamin også inntatt rekreasjonelt, altså som et rusmiddel.

–⁠ Ut fra det vi ser i biologiske prøver ved avdeling for rettsmedisinske fag virker det som om ketamin brukes lite som rusmiddel i Norge, sier Holman.

På begynnelsen av 2000-tallet begynte forskere å undersøke om ketamin kunne brukes til å behandle depresjon.

–⁠ Siden da har man etablert at det er noen pasientgrupper som kan ha effekt av ketamin for depresjon og andre psykiske lidelser som ikke responderer på annen behandling, forteller Holman.

En oppsummeringsstudie fra 2015 utført ved University of British Columbia, tyder på at små doser ketamin kan hjelpe mot depresjon. I motsetning til andre legemidler inntreffer effekten svært raskt.

Nå har det omstridte legemiddelet havnet på ja-lista i Amerika: I mars 2019 godkjente det amerikanske reguleringsorganet Food and Drug Administration (FDA) en variant av legemiddelet til bruk i depresjonsbehandling.

Nysgjerrig på den hittil ukjente behandlingsmåten, fant Anna frem til to private klinikker i Oslo som tilbyr behandlingen: Axonklinikken og EmmaSofia.

Rasmus hacker sin egen biologi: –⁠ Det er som meditasjon på steroider

Bekymringsmelding

I Norsk psykiaterforenings årsmelding for 2018 kommer det frem at det er sendt en bekymringsmelding til fylkeslegen i Oslo i forbindelse med oppstarten av flere ketaminklinikker i Norge.

Den amerikanske psykiaterforeningen gikk i 2017 ut og advarte mot at grunnet lite forskning, er det vanskelig å si om effekten vedvarer over tid, og om det er trygt å bruke.

Ulrik Fredrik Malt, professor i medisin og psykiatri ved Universitetet i Oslo, er blant dem som er skeptiske til at det han mener er uregulerte ketaminklinikker, startes opp i Norge.

–⁠ Private klinikker overkommuniserer effekten av ketamin på grunn av kommersielle interesser. Det er åpenbart en markedsinteresse for dette, for å kunne tilby noe nytt og fantastisk, sier Malt og legger til:

–⁠ Det er helt nødvendig at pasienter gjøres oppmerksom på at det handler om en eksperimentell behandling.

Anna går nå i behandling hos Axonklinikken. Den ble opprettet i 2018 av Dr. Lowan Stewart, som mener at det er lite risiko knyttet til ketaminbehandlingen. Axonklinikken hevder etter egne undersøkelser at cirka 67 prosent av pasientene reagerer positivt på ketamin.

Erfaring: Lege Lowan Stewart ved Axonklinikken forteller at de i USA har behandlet tusenvis av pasienter med denne typen behandling.
Erfaring: Lege Lowan Stewart ved Axonklinikken forteller at de i USA har behandlet tusenvis av pasienter med denne typen behandling.

Overraskende effekt

«Maria» (23) er student ved Høyskolen Kristiania, og har over lengre tid slitt med angst og depresjon. Hun har tidligere gått til ketaminbehandling for depresjon hos EmmaSofia klinikken.

–⁠ Jeg lå i sengen i to uker uten å komme meg ut døren. Jeg var jævlig deppa, hadde sosial angst og måtte blant annet slutte i jobben min. Til slutt googlet jeg «trenger psykologtime så fort som mulig». Da dukket EmmaSofia-klinikken opp og jeg bestemte meg for å prøve, forteller hun.

Hun tok ketaminbehandling fire ganger og gikk inn i det med skepsis.

–⁠ Jeg forventet å få en umiddelbar følelse av eufori. Jeg forventet ikke at det skulle gå rett på å hjelpe angsten. Derfor har jeg vært så positiv til behandlingen, den behandlet noe jeg ikke gikk dit for i utgangspunktet.

Forvandlingen: «Maria» (23) var bekymret før første ketaminbehandling. – Hva om jeg får en bad trip? Hva om jeg slutter å være meg selv? Jeg tenkte på alle de farlige konsekvensene av psykedelika på forhånd.
Forvandlingen: «Maria» (23) var bekymret før første ketaminbehandling. –⁠ Hva om jeg får en bad trip? Hva om jeg slutter å være meg selv? Jeg tenkte på alle de farlige konsekvensene av psykedelika på forhånd.

–⁠ De fleste som kommer til oss har prøvd antidepressive medikamenter i mange år, forteller Pål-Ørjan Johansen, psykolog og daglig leder ved EmmaSofia klinikken. I likhet med Axon tilbyr klinikken ketaminbehandling kun til pasienter med diagnosen behandlingsresistent depresjon. Klinikken definerer behandlingsresistent som at pasienten må vise til å ha prøvd minst to andre behandlinger og samtaleterapi, uten at behandlingene har hjulpet.

Malt derimot, mener det må stilles høyere krav til hva som definerer behandlingsresistent.

–⁠ Behandlingsresistent depresjon er et problematisk begrep, da dette ikke sier noe om kvaliteten på behandlingen som har vært prøvd. Det stilles ikke noe krav til korrekt dose eller varighet av behandlingen. I flere fagartikler jeg leser om ketamin, ville ikke jeg definert pasientene som behandlingsresistente, forteller han.

Etter behandlingen fikk jeg en umiddelbar følelse av selvverd

«Maria», student og tidligere pasient ved EmmaSofia

Nødvendig og forferdelig

På EmmaSofia-klinikken tilbyr de ketaminbehandling opptil 12 ganger, avhengig av hvordan pasienten reagerer på behandlingen. Første gang Maria gikk til behandling tok det lang tid før hun merket noe. Hun beskriver det som en mild trip. Behandlerne hadde sagt at det er vanlig å gå inn i sin egen verden. De satte på «trip-forsterkende musikk». Maria beskriver det som å være i halvsøvne, hun vet ikke helt om hun drømmer eller er bevisst.

–⁠ Når jeg gikk inn på klinikken for første gang var jeg blek og sliten, stressa og deppa: en postergirl for depresjon. Etter behandlingen fikk jeg en umiddelbar følelse av selvverd. Jeg følte at jeg fortjente å være i denne verden.

Psykedelisk løsning: I fremtiden håper psykolog og daglig leder ved Emmasofia, Pål-Ørjan Johansen, behandlingen også blir tilgjengelig fra det offentlige.
Psykedelisk løsning: I fremtiden håper psykolog og daglig leder ved Emmasofia, Pål-Ørjan Johansen, behandlingen også blir tilgjengelig fra det offentlige.

Anna følte ikke at behandlingen ved Axonklinikken hjalp før etter tredje dose.

–⁠ Etter det slapp selvmordstankene taket, forteller hun. Behandlingen tar rundt førti til femti minutter og gis gjennom IV-drypp i armen. Når hun får behandling ligger hun i en behagelig stol, med maske foran øynene og hører på musikk. Over seg har hun et tynt teppe.

–⁠ Noen ganger får jeg en følelsen av å sveve når jeg tar ketamin. Da er det fint å ha en hånd å holde i.

Under masken gråter hun. Men det merker hun ikke selv. Under behandlingen føler Anna seg helt borte. Anna beskriver behandlingen som et førti minutter langt mareritt. En liten stund etter behandlingen føler hun seg svak. Da drar hun på Villa Paradiso og trøster seg med pizza, før hjemturen.

Oral Bee og Pimp Lotion om studietiden: Skilte seg ut med en ekstrem karisma

–⁠ Ingen quick-fix

Erfaringene på EmmaSofia-klinikken har så langt vært positive og forutsigbare, forteller Johansen. Han presiserer at ketamin ikke er en behandling i seg selv, men fungerer som en katalysator for helsefremmende atferd. Når virkningen får effekt, jobber de med å få pasientene til å forbedre sosiale relasjoner, søvnmønster og fysisk aktivitet for å bygge en bedre livsstil.

–⁠ Vårt fokus er å gi behandling til pasienter som står uten håp, sier Johansen.

Kritisk: Psykiater Ulrik Malt ved UiO er bekymret for langtidseffekten, og risikoen for avhengighet ved ketaminbehandling.
Kritisk: Psykiater Ulrik Malt ved UiO er bekymret for langtidseffekten, og risikoen for avhengighet ved ketaminbehandling.

For Anna har ikke behandlingen vært noen vidunderkur og hun er tydelig på at ketamin ikke er for alle.

–⁠ Jeg vil alltid ha bipolar lidelse, men sykdommen er mer håndterbar. Jeg er skeptisk til at dette er noe som skal være lett tilgjengelig for alle. Det bør være reservert for folk som har prøvd alt, som en slags siste utvei. For meg har behandlingen gitt optimisme. Jeg har håp for fremtiden.

Maria forteller at behandlingen har vært til stor hjelp, men hun tror det ligger en større jobb i bånn.

–⁠ Behandlingen er ikke en quick-fix, men gir noen gjennombrudd som hjelper på veien.

Malt er derimot redd behandlingen kan skape flere problemer enn det løser.

–⁠ Det er overraskende at ingen har slått ned på det, sier han.

Kåre Willoch gjorde en grov feil i studietiden: –⁠ Les hele pensum!