Biohacker: Rasmus Solberg begynte med biohacking for å prestere bedre på videregående.
Biohacker: Rasmus Solberg begynte med biohacking for å prestere bedre på videregående.

Hacker egen biologi: –⁠ Meditasjon på steroider

For noen er ikke kaffe om morgenen og trening nok. Gjennom biohacking forsøker de å endre kroppen for å øke produktivitet, helse og velvære.

–⁠ Morgenrutinen gir en helt utrolig endorfin-utløsning. Etterpå føler jeg meg høy, så da er resten av dagen perfekt, sier Rasmus Solberg (28).

Morgenen begynner med en halvtimes meditasjon. Frokosten består av kaffe med MCT-olje, altså syntetisk framstilte, essensielle fettsyrer som skal gi umiddelbar energi til hjernen, samt kosttilskudd av soppene Lion mane og Chaga. Deretter jogges det ned til SiO Athletica Vulkan, der det trenes og tas badstue, før han avslutter økten i kaldkulpen: et kar med iskaldt vann. Etter alt dette er Solberg klar til å angripe dagen, og neste post på dagens program er «floating».

–⁠ Når man er i flytetanken ligger man i kroppstemperert vann, i et rom som er helt mørkt og lydtett, så du kommer mye dypere i meditasjonspraksisen, sier Solberg.

Hos Oslo Floating møtes man av et gigantisk veggmaleri av buddha og et rikt planteliv.

–⁠ Floating er på en måte meditasjon på steroider.

I vesten tenker vi på kroppen og sinnet separat. Stress starter i hjernen og manifesterer seg i kroppen

Stig Severinsen, PhD i medisin og biohacker

–⁠ Angsten forsvant

Biohacking er et begrep som blant annet brukes om «å endre miljøet på utsiden og innsiden, slik at man får full kontroll over egen biologi; å bruke kroppen som et personlig laboratorium for å finne ut hvilke hacks som fungerer best for deg.» Denne definisjonen kommer fra Dave Asprey, en amerikansk entreprenør og forfatter, som først populariserte «bulletproof coffee», altså kaffe blandet med fett.

–⁠ Mye av det jeg gjør handler om å komme inn i flyt, sier Solberg.

Flyt er «den optimale bevissthetstilstanden, der vi føler oss best og presterer best,» skriver Steven Kotler i en artikkel i Harvard Business Review. Kotler er forskningsdirektør ved Flow Genome Project, et kollektiv av forskere, artister og sportsutøvere som prøver å forstå fysiologien og psykologien bak optimal menneskelig prestasjon.

Dypere meditasjon: På floating ligger man uforstyrret i en tank med kroppstemperert vann, i et rom som er mørkt og lydtett.
Dypere meditasjon: På floating ligger man uforstyrret i en tank med kroppstemperert vann, i et rom som er mørkt og lydtett.

Over en kopp grønn te, forteller Solberg entusiastisk om noe han har brukt mye tid på å lese om.

–⁠ Interessen for biohacking startet på videregående. Målet var i utgangspunktet et ønske om å prestere best mulig på skolen og bli den beste utgaven av meg selv. Jeg testet da ut flere nootropics, altså kosttilskudd som skal øke kognitive evner, sier Solberg som nå studerer fillosofi på UiO, og bruker noe av fritiden på en studie av seg selv.

Mye tid brukes også på PubMed, verdens største søkemotor for vitenskapelige artikler innenfor medisin. Der finnes blant annet artikler som viser hvordan meditasjon endrer strukturer i hjernen, og senker aktiviteten i områdene assosiert med angst og depresjon. Dette mener Solberg at han har merket, og gir meditasjon mye av æren for at han ikke lenger er deprimert eller har angst.

–⁠ Meditasjon har økt muligheten for å oppnå velvære og hjulpet meg å være tilstede i øyeblikket, forteller Solberg, som til helgen skal på 10 dagers camp i Tyskland. Det eneste på programmet er Vipassana, en eldgammel indisk meditasjonsteknikk, som oversatt til norsk betyr: innsikt i virkelighetens sanne natur.

Les mer om biohacking: Line (23) er én av over hundre nordmenn som har en mikrochip under huden

–⁠ Komme inn i flyt

Å innta kaffe for å øke konsentrasjonen, eller bevisst sove mer enn syv timer for å få nok energi, er noe de fleste gjør for å yte det lille ekstra.

Noen går mange skritt lenger i jakten på å bli kjent med seg selv og optimalisere egen prestasjon.

Da Solberg tok en gentest fant han ut at han har 20 til 30 ganger større sjanse enn gjennomsnittet for å få alzheimers. Dette har bidratt til at han har begynt å jobbe preventivt, for å redusere risikoen.

–⁠ Jeg har mye mer energi i løpet av dagen og har mye bedre fokus. Jeg føler meg helt fantastisk, sier han.

Det er snakk om keto-dietten. I en liten studie fra forskere ved University of Kansas forbedret keto-dietten tilstanden til 30 prosent av deltakerne, alle med alzheimers. Dietten går ut på at 70 til 80 prosent av kaloriene kommer fra fett, og rundt 5 prosent fra karbohydrater. Det mest spurte helserelaterte spørsmålet på Google i USA var i 2018: «hva er keto-diett?» ifølge CBC News. Mange er skeptiske til dietten.

–⁠ Det blir et veldig snevert matvareutvalg, så man går glipp av en god del mat som er næringsrik og som inneholder blant annet fiber og proteiner, sier klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud til ABC Nyheter.

–⁠ En av de mest effektive måtene å lære om seg selv og komme i flyt, er å oppsøke nye miljøer og prøve nye ting, sier Solberg.

I 2017 deltok han på en camp med Flow Genome Project.

–⁠ Vi gjorde alt fra acroyoga og Mountain biking til å delta i et vitenskapelig eksperiment om hvordan lystgass påvirker opplevelsen av musikk.

Merker resultater: Solberg gir meditasjon mye av æren for at han ikke lenger er deprimert eller har angst.
Merker resultater: Solberg gir meditasjon mye av æren for at han ikke lenger er deprimert eller har angst.

–⁠ Gå forsiktig fram

Går du til legen er det mest sannsynlig fordi du føler at noe er galt. Du går kanskje ut med en resept på noen piller. Den samme vitenskapen kan også brukes utenfor legekontoret, men da på eget ansvar.

Bjørn Skålhegg, professor i medisin på UiO, mener ikke nødvendigvis at biohacking er farlig, men råder folk til å gå forsiktig fram.

–⁠ Det å prøve litt og kjenne etter om dette passer for seg, er sannsynligvis det som skal til. Man kan eksperimentere ganske mye på grunn av vår robusthet, sier Skålhegg, som understreker at det er svært individuelt hvordan man reagerer på ulik type mat og andre ting, som kuldeeksponering.

–⁠ Her bør en begynne i det små så en ikke får sjokk eller utfordrer seg selv utover det som er kapasiteten for den enkelte, sier han.

Det eksisterer i dag lite forskning på biohacking, så Skålhegg er forsiktig med å uttale seg om temaet:

–⁠ Det meste er slik jeg leser det synsing, og eksemplene i denne artikkelen er personlige opplevelser, sier han.

Eksperimentering

–⁠ Medisin handler om å få deg fra minus én tilbake til null. Biohacking får deg fra null og oppover, sier gründeren Jacob Mørch (26).

–⁠ I San Fransisco ble jeg eksponert for mye rart, sier Mørch, stilrent kledd i svart turtleneck-genser og briller, ikke altfor ulik den ikoniske Steve Jobs-looken.

–⁠ Jeg omfavnet det eksperimentelle tankesettet med å gjøre små-hacks for å få kropp og sjel til å fungere best mulig, sier han.

Det nyeste innkjøpet er en ring som måler blant annet blodtrykk og hjerterytme med hensikt å optimalisere søvn. Dataen fra Mørch kobles opp mot hundretusenvis av andres data, og en kunstig intelligens kan så gi råd for å oppnå optimal tid med dyp søvn og REM- søvn, den perioden man har de fleste drømmer. Fra før har han programmert ovnen på soverommet til å stille seg til den optimale temperaturen for søvn, som han mener er 16 grader.

Oral Bee og Pimp Lotion om studietiden: Skilte seg ut med en ekstrem karisma

–⁠ Meditasjon ser jeg på som mental trening, på samme måten som man går på gymmen for kroppen, sier den tidligere NHH-studenten, som nå jobber som konsulent og bistår alt fra etablerte selskaper til studenter innenfor innovasjon. I likhet med Solberg omfavner han også en iskald dusj om morgenen. Idéen om isdusj, kombinert med pusteøvelser, fikk han fra den nederlandske atleten Wim Hof (60), også kjent som «Ismannen». Hof har blant annet klatret opp Mount Everest kun iført shorts, og løpt et helt maraton i Namibi-ørkenen uten å drikke vann. Nå har han flere følgere på Instagram enn Sophie Elise og holder kurs verden over.

–⁠ Jeg er stor fan av han, en skikkelig artig skrue. Men pusteteknikkene han snakker om er jo stort sett ting man har holdt på med i østen i tusenvis av år, sier Mørch.

Eksperimentell: Gründer Jacob Mørch liker små-hacks for å få kropp og sjel til å fungere optimalt.
Eksperimentell: Gründer Jacob Mørch liker små-hacks for å få kropp og sjel til å fungere optimalt.

Supermenneske

Hvis man spør Google om definisjonen på hacking, får man denne: «å skaffe uautorisert tilgang til informasjon i et system eller på en datamaskin». Systemet det er snakk om her, er nervesystemet. Stig Severinsen er mannen som i 2010 slo Wim Hof sin rekord i å svømme lengst under is, med 72 meter. Dansken har mye kunnskap om medisin og selvstudier. Han er fridykker, gründer og forfatter, har en PhD i medisin og er innehaver av to Guinness’ verdensrekorder. Hemmeligheten er visstnok å kombinere yoga med moderne vitenskap, samt en liten dose disiplin.

Eirin og William kjemper om å få plass på det prestisjetunge aspirantkurset til Utenriksdepartementet:–⁠ En våt drøm for samfunnsvitere

–⁠ I vesten tenker vi på kroppen og sinnet separat. Stress starter i hjernen og manifesterer seg i kroppen, sier Severinsen på telefon fra flyplassen i Malaga, der han nettopp har gjort seg ferdig med ukens kurs.

Innen 2030 spår Verdens Helseorganisasjon at depresjon og stress vil være den største kilden til uhelse i verden. Dette kan vi gjøre noe med, mener Severinsen. Ifølge han kan man gjennom pusteøvelser trene opp en kobling mellom hjernen og kroppen som gjør en i stand til å håndtere stress og smerte, få økt energi og forbedre egen helse. Også kuldeeksponering kan være svært gunstig for å aktivere kroppens immunforsvar og bli bedre til å takle stress, mener han.

Medisin handler om å få deg fra minus én tilbake til null. Biohacking får deg fra null og oppover

Jacob Mørch (26), gründer og biohacker

Severinsen lærer bort pusteteknikker til blant andre norske og danske marinejegere, men også privatpersoner.

–⁠ Bevisst pusting kan utløse ditt fulle potensiale ved å aktivere Vagus-nerven, sier Severinsen, som av Discovery Channel ble valgt ut som «det ultimate supermennesket» i deres program Superhuman Showdown.

–⁠ Denne nerven starter i senteret av hjernen som kontrollerer pusten og hjerterytmen. Ved å kontrollere denne entrer man flytsonen gjennom å aktivere alpha-bølger i hjernen. Dette er absolutt biohacking, sier Severinsen.

Han snakker, i likhet med Solberg og Mørch, om mental trening på samme måte som den mest treningsinteresserte vennen din snakker om fysisk trening. Kan Verdens helseorganisasjons dystre spådom unngås av at vi lærer av østen og tar pusten mer på alvor? Severinsen er overbevist:

–⁠ Bevisst pusting er så virkningsfullt fordi det stilner hjernen.

Veronica Orderud om jobbsøking, praksisperioden på Orderud gård og spøkelser:–⁠ Hadde ikke jeg hatt galgenhumor hadde jeg ikke overlevd