Historisk: I det katolske landet Argentina var en offentlig abortdebatt utenkelig, bare noen få år tilbake. Så tok den stadig voksende feministbevegelsen i landet på seg grønne skaut og tok til gatene. Bildet ble tatt juli i fjor, like før Overhuset i Kongressen stemte ned landets første lovforslag om lovlig selvbestemt abort, som fikk behandling av folkevalgte.
Historisk: I det katolske landet Argentina var en offentlig abortdebatt utenkelig, bare noen få år tilbake. Så tok den stadig voksende feministbevegelsen i landet på seg grønne skaut og tok til gatene. Bildet ble tatt juli i fjor, like før Overhuset i Kongressen stemte ned landets første lovforslag om lovlig selvbestemt abort, som fikk behandling av folkevalgte.Lucas Aguilera

Abortkamp i Argentina: –⁠ Abortsaken får frem det verste i oss alle

Den argentinske kongressen stemte ned forslaget om lovlig selvbestemt abort, men forkjemperne gir seg ikke. Nå er Macarena Olmedo (25), psykologistudent og abortmotstander, lei.

–⁠ En kvinne som har bestemt seg for å avslutte svangerskapet klarer å finne en måte å gjennomføre det på uavhengig av om det er lovlig eller ikke, sier Ariana Gimenez (26), feminist og student i statsvitenskap.

– Å drepe babyer gjør oss til ville dyr, protesterer psykologistudent og katolikk Macarena Olmedo (25).

De to argentinske studentene befinner seg på hver sin side av den opphetede abortdebatten i landet.

På den ene siden står abortforkjemperne med grønne skaut og krever en avkriminalisering av abort.

På den andre siden står motstanderne kledd i lyseblått, med hele den katolske kirke i ryggen, og krever at livet til både mor og ufødt barn reddes.

I fjor vant abortmotstanderne knepent, da nasjonalforsamlingen for første gang behandlet et lovvedtak om selvbestemt abort og havnet på et nei – men til høsten er det presidentvalg, og debatten ruller videre.

Jeg vil aldri kunne rettferdiggjøre abort fordi det er drap

Macarena Olmedo, abortmotstander

Les om da Trumps utdanningsminister kom med sitt omstridte lovvedtak: Amerikanske studenter fortviler over lovvedtak: –⁠ Hva tjener du på å lyve om en voldtekt?

–⁠ Abort er drap

I likhet med de fleste landene i Latin-Amerika er abort langt på vei forbudt i Argentina. Olmedo er en av dem som aktivt kjemper imot forslaget om legalisering og støtter den katolske kirkens syn på abort.

–⁠ Dersom vi legaliserer abort kommer det til å gjøre skade på barnet, moren, familien, samfunnet og på hele menneskeheten, sier Olmedo opprørt.

Over 70 prosent av argentinerne regner seg som katolikker og kirken har en viktig posisjon i samfunnet. Argentina er også hjemlandet til Pave Frans, som ved flere anledninger selv har tatt til orde mot abort. Han har blant annet sammenlignet det med å betale en leiemorder. Olmedo stiller seg bak dette.

–⁠ Jeg vil aldri kunne rettferdiggjøre abort fordi det er drap, mener hun.

Motstanderen: Macarena Olmedo studerer til å bli psykolog, og er bekymret for hva det gjør med en kvinnes psyke å ta abort. Her er hun ikledd det lyseblå tørklet, som symboliserer at hun er mot lovlig selvbestemt abort.
Motstanderen: Macarena Olmedo studerer til å bli psykolog, og er bekymret for hva det gjør med en kvinnes psyke å ta abort. Her er hun ikledd det lyseblå tørklet, som symboliserer at hun er mot lovlig selvbestemt abort.

Som psykologistudent, og gjennom engasjement i en organisasjon som jobber med unge mødre, er hun også bekymret for hvordan en abort kan påvirke kvinners psykiske helse.

–⁠ Jeg er sikker på at en person som gjennomfører en abort sliter med de samme psykiske problemene i etterkant som en som har drept noen som har blitt født. Den eneste forskjellen er at den ene er inne i magen og den andre er utenfor.

–⁠ Umenneskelige forhold

Til tross for forbudet utføres det ifølge Amnesty minst en halv million aborter hvert år i Argentina. Dødsfall som følge av utrygge aborter er en av hovedårsakene til svangerskapsrelaterte dødsfall. Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mange som dør som følge av ulovlige aborter, grunnet store mørketall, men det er utvilsomt at det skjer. Mange kvinner blir også skadet for livet etter abortinngrep på ulovlige klinikker.

–⁠ I et land hvor kvinner dør under helt umenneskelige forhold på operasjonsbordet, er det helt nødvendig å få til et nytt lovverk som kan regulere og sørge for at abortene går trygt for seg, sier Ariana Gimenez.

Derfor har statsvitenskapsstudenten de siste årene engasjert seg aktivt i kampen for legaliseringen av abort. Hun har deltatt på demonstrasjoner, startet opp et feministisk kollektiv og spredt informasjon i sosiale medier.

Forkjemperen: Ariana Gimenez har deltatt på mange demonstrasjoner med det grønne skautet på. -- For kun få år siden var det tabu å være abortforkjemper. Slik er det heldigvis ikke lenger.
Forkjemperen: Ariana Gimenez har deltatt på mange demonstrasjoner med det grønne skautet på. –⁠ For kun få år siden var det tabu å være abortforkjemper. Slik er det heldigvis ikke lenger.

Sjekk ut da Universitas-Kristine dekket presidentvalget i Brasil: Kaosvalget:–Jeg vet at politiet i Norge ikke bærer våpen, men det ville vært galskap i Brasil

Krever seksualundervisning

Gimenez mener at abort hverken er en spesielt god eller dårlig idé. For henne handler abortspørsmålet utelukkende om helsepolitikk. Hun er skuffet over hvor vanskelig det er for unge å få tilgang på informasjon om prevensjon og seksuell helse.

–⁠ Etter at lovforslaget om selvbestemt abort ble nedstemt, begynte vi i stedet å kreve at seksualundervisning i det minste måtte bli implementert i skolen. Da gikk abortmotstanderne ut og beskyldte oss for å presse på barna deres en kjønnsideologi som vil føre til at alle blir homofile, forteller Gimenez.

Å «redde begge livene» betyr egentlig ikke å redde noen

Ariana Gimenez, abortforkjemper

Nyhetsbildet i Argentina har vært preget av dystre historier om barnegraviditeter, incest og voldtekter. Legene har lov til å reservere seg mot å utføre aborter. Dette fører i praksis til at det er vanskelig å få tatt abort selv i tilfeller hvor det er lovlig, og at det er mye vanskeligere å få gjennomslag for en abort i de mest religiøse delene av landet. Det er også et kjent problem at mange ikke blir trodd når de forteller at graviditeten er resultat av en voldtekt.

–⁠ Ei 12 år gammel jente ble tvunget til å ta keisersnitt fordi hele sykehuset nektet å utføre en lovlig abort. Hun hadde blitt voldtatt av en 60 år gammel nabo, forteller Gimenez, og legger til:

– Å «redde begge livene» betyr egentlig å ikke redde noen.

Her er Olmedo helt uenig.

–⁠ En babys liv har verdi helt fra starten. Verdien er den samme uavhengig av hvordan babyen ble unnfanget og hvilket livsforhold den kommer til å ha.

Universitetsprotest: På et universitet i Buenos Aires, har en gruppe studenter hengt opp en plakat der det står: "Vi blander ikke våre skaut med kirken som har tilgitt folkemord og bruk av militær mot våre rettigheter. #Lovligabortnå".
Universitetsprotest: På et universitet i Buenos Aires, har en gruppe studenter hengt opp en plakat der det står: «Vi blander ikke våre skaut med kirken som har tilgitt folkemord og bruk av militær mot våre rettigheter. #Lovligabortnå».

Mer utenriks fra Argentina: Tviler over kutt:–Gratis utdanning er vår identitet

Lei av debatten

Olmedo har i flere år jobbet som frivillig leder for en gruppe ungdommer i den katolske kirken hvor hun blant annet arrangerer bibelkurs, informasjonsmøter og misjonsturer til fattige deler av landet. Til tross for engasjementet begynner hun å bli lei av hele abortdebatten.

–⁠ Det snakkes om overalt, mellom nære venner, på forelesninger, på gata og spesielt på sosiale medier, forteller Olmedo, og legger til:

–⁠ Noen ganger er det slitsomt, og jeg prøver å unngå alt som refererer til saken. Dessverre har dette blitt et tema som får frem det verste i oss alle.

De unge i dag liker festing, alkohol, narkotika og grenseløs sex. Jeg er ikke komfortabel med det, og er derfor ikke interessant i deres øyne

Macarena Olmedo, abortmotstander

Olmedo har vokst opp i et religiøst miljø og gått på katolsk skole. Hun forteller at barndomsvenninnene er imot legaliseringen av abort og har like verdier som henne. Da hun begynte å studere ble hun møtt av en helt annen virkelighet.

–⁠ På universitetet har jeg slitt med å få venner fordi jeg har ulike vaner og holdninger. De unge i dag liker festing, alkohol, narkotika og grenseløs sex. Jeg er ikke komfortabel med det, og er derfor ikke interessant i deres øyne, forteller Olmedo oppgitt.

Overalt: Abortsaken er på alles lepper i Argentina, frem mot presidentvalget til høsten. Nåværende president Mauricio Macri er imot selvbestemt lovlig abort, men har sagt at han vil godta et vedtak dersom Kongressen stemmer for.
Overalt: Abortsaken er på alles lepper i Argentina, frem mot presidentvalget til høsten. Nåværende president Mauricio Macri er imot selvbestemt lovlig abort, men har sagt at han vil godta et vedtak dersom Kongressen stemmer for.