Skål: Venstrealliansen avgikk med seieren for tredje år på rad.

Valgskred: Venstre­al­li­ansen desidert størst i årets student­valg

Med 26 prosent av stemmene, er Venstrealliansen valgets store vinnere.

–⁠ Dette er kjempe, kjempe, kjempekult. Jeg er utrolig stolt over hva vi har fått til, sa førstekandidat for Venstrealliansen, Ronja Gulbrandsen, da Universitas møtte henne og en jublende vinnerliste på valgdagen.

Onsdag 24. mai startet det årlige studentvalget ved Universitetet i Oslo (UiO), der forskjellige studentpolitiske lister kjemper om plasser i Studentparlamentet. 30. april ble resultatene offentliggjort på Chateau Neuf.

Dette er tredje året på rad Venstrealliansen vinner UiOs studentvalg. I år med en oppslutning på 26 prosent, i overkant av 7 prosent over andreplassen Grønn liste. De er UiOs soleklart største liste, med 7 av 28 mandater i Studentparlamentet (SP).

–⁠ Venstrealliansen er veldig glade for igjen å kunne stille sterkt i studentdemokratiet. Det viser at studentene ønsker en solidarisk og miljøpolitisk studentpolitikk, noe vi er klare for å gi dem, sier Gulbrandsen.

Venstrealliansen gikk i år til valg på at studenter skal få pensjonspoeng for studiepoeng, gratis prevensjon og sanitetsprodukter på campus, samt flere grøntarealer. Noe som tydeligvis resonnerer hos de, om enn få, stemmende studentene.

Fjorårets valgresultater: Venstrealliansen de store vinnerne

–⁠ Ungdomspolitisk runkering

I år var det totalt 3980 av UiOs nesten 30.000 studenter som avla stemme i valget, det vil si en oppslutning på 15,3 prosent. Oppslutningen har med det sunket fra fjorårets 16, 3 prosent.

–⁠ I et hvilket som helst annet valg ville man sagt at 15 prosent valgoppslutning er en fallitterklæring for demokratiet. Det viser at studentparlamentet har blitt irrelevant for den jevne student, og i praksis ikke har et mandat for å gjøre noe som helst, sier Bjørn Winquist, 1. kandidat for Gjestelista.

Til tross for et jevnt over labert resultat, gjorde Gjestelista sitt beste valg noensinne. Med 14,1 prosent og fire mandater i studentparlamentet, har listen mer enn doblet sin oppslutning fra i fjor.

–⁠ At Gjestelista gjør et så godt valg, viser at mange studenter støtter oss i vår analyse av studentpolitikken som en ungdomspolitisk runkering, sier Winquist.

Han lover at det vil bli «andre boller» i tiden fremover, og Gjestelistas første prioritet vil være å underlegge Studentsamskipnadene i Norge offentlighetsloven.

Tidligere SP-leder om å være studentpolitiker: En evig kamp i oppoverbakke

Mot et grønt UiO

Også Grønn liste økte sin oppslutning i år, og endte på 18,8 prosent. Listeleder Linnea Barberini tror det er flere grunner til at også hennes liste fikk en opptur.

–⁠ Vi vet at innsats i valgkampen har noe å si, og vi har brukt mye energi både på stand og digitalt materiell i år. Det kan også skyldes fokuset på miljø siden Oslo er miljøhovedstad i år, og klimastreik står på agendaen, sier hun.

Til tross for at Barberini synes årets valg har vært krevende, er hun klar for å ta fatt på nye oppgaver.

–⁠ Nå er valget over, og arbeidet begynner. Vi skal jobbe med holdningsendringer til miljøutslipp i administrasjonen og eiendomsavdelingen, digitalisering og studiemiljø. Vi skal jobbe med de punktene vi gikk til valg på, og for et progressivt grønt UiO, sier hun.

Sisteplass

Med 7, 1 prosent oppslutning er Moderat liste valgets tapere.

–⁠ Vi forventet flere mandater, men er fornøyde med å få inn meg selv og Ola, og med å få litt mer i prosent i valgoppslutning enn i fjor, sier Terje Hovet Horpestad, leder og 1. kandidat for Moderat liste.

Han tror den generelt lave valgdeltakelsen er noe av grunnen til at hans liste fikk årets dårligste oppslutning.

–⁠ Hvis flere hadde stemt ville nok Moderat Liste fått en likere oppslutning som Høyre har blant folk, sier han.

I tiden fremover ønsker Horpestad at listen hans være en «markant liberalkonservativ stemme», og vil jobbe for å synliggjøre Studentparlamentet generelt.

I tillegg til studentrepresentantene, består Studentparlamentet av et såkalt arbeidsutvalg. Den som skal lede dette utvalget, samt utvalget selv, velges 23. mai. Hittil har Grønn listes Christen Andreas Wroldsen lansert sitt kandidatur i Universitas.