Nordmenn: Utkledd som «nordmenn», inviterer norske studenter ved universitetet i Mannheim, tyske studenter til fest og mingling. Og akevitt.Foto: Privat

Holder «norske­fester» for tyske studenter: –⁠ Alle kommer for å se fulle nordmenn

Med jellyshots i rødt, hvitt og blått gir norske studenter tyskere i Mannheim innføring i norsk festkultur.

Lørdag 27. april gikk enda et Norweger party av stabelen i den tyske byen Mannheim. En liten storby med snaue 300.000 innbyggere i sydvestlige Tyskland, inneklemt mellom byene Worms, Frankenhalt og Weinheim. Midt i denne byen ingen nordmenn har hørt navnet på før, holdes det årlig en «norskefest» – en kveld der nordmenn kler seg ut som nordmenn, og lære tyskere å feste.

Pyrolys, dundrende technomusikk, og 3000 svette tyskere og nordmenn samlet i et festlokale, komplett med en pappborg og et vikingskip. Hvorfor går alle disse tyskerne utkledd i vikinghjelmer? Hva er greia med shotglass i rødt, hvitt og blått oppstilt som et norsk flagg?

Jellyshots: Før i tiden ble det servert geiteost, røkelaks og akevitt på norskefesten i Mannheim. Nå har man også gått over til mer moderne festservering.Foto: Privat

Universitas-Jorunn følte seg truffet av streik i Tyskland: –⁠ Det er jeg som er fienden i Berlin

Det glade 80-tall

BI-student Markus Bolin (25), som studerer internasjonal markedsføring ved Mannheim Universitet i Tyskland, er en av arrangørene bak Norge-kalaset.

–⁠ Det startet fordi nordmennene ved universitetet ville ha sin egen fest, og tenkte: Hvorfor ikke kjøre på med dette? Nå har det blitt en ganske stor greie, forteller en giret Bolin til Universitas timer før festen skal gå av stabelen.

Han er heltidsstudent, men synes arrangementsplanlegging er et morsomt avbrekk fra studiene. Bolin snakker oppglødd om hvordan folk i billettkøen til den sagnomsuste festen måtte stå der i én til to timer for å få billett.

Norskefestene har historiske røtter ved universitetet, og den første gikk av stabelen rundt 1981. Da var det røkelaks, geiteost og akevitt på menyen – ikke ulikt slik det er i dag.

Men noen ting er nytt med tidens tann.

–⁠ Hvordan representerer dere Norge på en slik fest?

–⁠ Vi har jellyshots! Jellyshots i rødt, hvitt og blått, kan Bolin røpe.

–⁠ Også kjøper vi inn masse godteri og har egen velkomstkomité. Dette er en mulighet til å mingle med nordmenn, og smake akevitt. Det gir vi gratis til de første som kommer.

Medarrangøren: Markus Bolin (25), ikledd det norske flagget, synes festplanleggingen er et morsomt avbrekk fra studiene i Tyskland.Foto: Privat

Dét er imidlertid langt fra alt. De som fikk overvære festen på lørdag fikk også se vaskeekte nordmenn i potetsekker med det norske flagget malt på, samt vikinghjelmer. Nordmennene tilstede ble så plassert på en scene foran samtlige tilskuere.

–⁠ Alle kommer for å se fulle nordmenn, sier Bolin kjekt.

Alle de norske guttene som gikk rundt var kjempestore, så jeg går ut i fra at de tåler en god del alkohol. De virket ikke så veldig fulle

Sophie Brosch, førsteårsstudent på universitetet i Mannheim

Her hjemme foretrekker nordmenn å feste som tyskere: Oktober-fest på Chateu Neuf:–Koser ræva av meg hvert år

–⁠ Nordmenn er vennlige

Til stede på lørdag var tyske Sophie Brosch (18), som studerer medier og kommunikasjon på universitetet i Mannheim. Hun forteller at hun bare måtte dra på festen, på grunn av all hypen i forkant. Og den innfridde.

–⁠ Det var en veldig bra fest, sier Brosch til Universitas, dagen derpå. Hun forteller at det ofte er fester på universitetet, men at nordmennene virkelig hadde klart å fylle opp med folk.

–⁠ Jeg likte veldig godt hjelmene med vikinghorn på, men alle stjal hjelmer fra alle, forteller hun.

–⁠ Jeg klarte akkurat å ha en hjelm lenge nok til å få et bilde med den, men rett etterpå hadde noen tatt den.

Fornøyd: Sophie Brosch (18), til venstre, synes nordmennene holdt en veldig bra fest.Foto: Privat

–⁠ Hva slags inntrykk fikk du av nordmennene tilstede?

–⁠ De norske jeg møtte var veldig hyggelige, og jeg fikk inntrykk av at de er stolte av sin kultur og ville dele den med oss, så det var bra.

–⁠ Nordmenn har rykte på seg for å være litt harde på flaska, hva tenkte du om det?

Brosch begynner å le.

–⁠ Vel, alle de norske guttene som gikk rundt var kjempestore, så jeg går ut i fra at de tåler en god del alkohol. De virket ikke så veldig fulle, sier hun lattermildt.

Tyske kullgruveaktivister til kamp for urskogen: Flere tusen overnattet på togskinnene for å redde «Hambi»