Mat for sjela: Universitas' anmeldere har anmeldt fire ulike kebabsjapper i området rundt Oslomet. Smak, service og serveringstid har vært kriteriene.
Mat for sjela: Universitas' anmeldere har anmeldt fire ulike kebabsjapper i området rundt Oslomet. Smak, service og serveringstid har vært kriteriene.

Kebabspesial:

Den store kebab­testen

Universitas har testet fire kebabsjapper i området rundt Oslomet, så du slipper å ta disse valgene en klein torsdags formiddag.

Du våkner opp med en halvfull Tuborg ved siden av senga, som virket som en god idé å åpne før du la deg fem timer tidligere. Idet du løfter dyna blir du helt slått ut av lukten av sigg, svette og kjelleren på Horganʼs. På vei inn i dusjen kommer du på at forelesningen begynner om en knapp halvtime. Noe frokost blir det ikke tid til.

Nydusjet, og i all hast leter du frem noen plagg som har blitt glemt på stolen fra tre uker tilbake og løper ut døra, i jakt på noe kjapt og mettende.

Men for at du skal slippe å anstrenge et allerede slitent hode, har Universitas testet ut hvilken kebabsjappe du bør løpe til for et raskt måltid.

Forutsigbare Bislett

Er du i en tidsklemme, eller bare orker du ikke å eksperimentere med hvor du skal spise kebab? På Bislett Kebab vet du akkurat hva du får.

Første stopp på reisen for å finne den sagnomsuste «beste kebaben», en kjenning blant Oslofolk, nemlig selveste Bislett Kebab House.

Fikk du med deg denne? –⁠ Det er lang tradisjon for å latter­lig­gjøre astrologi

Vis à vis Oslomet finner du en av landets mest kjente kebabsjapper, som har mistet noe av sjarmen med årene. Universitas' anmeldere blir nemlig overrasket over hvor fine lokalene er, og hvor «rent» det ser ut. Du trodde kanskje kebabsjappe er ensbetydende med skitne bord og ødelagte stoler, men på Bislett Kebab House er både rengjøring og innredning helt på stell.

–⁠ Det er skikkelig fint her, utbryter en av anmelderne i det dørene åpnes.

Likevel er det lite å si på verken service, smak eller pris. Det tar ikke mer enn fem knappe minutter før hver av Universitas' anmeldere sitter med et pitabrød i hånden og en plastgaffel i den andre. Idet maten fortæres blir ord som «trygt», «standard» og «helt greit» brukt for å beskrive kebaben og falafelen. Det er ingen kebabinnovasjon man får på Bislett Kebab House, og man kan leve helt greit med prisen selv på et trangt studentbudsjett.

Rent estetisk er kebaben heller ingen nyskapning. Salaten er samlet i bunnen av pitabrødet, mens resten er lagt seksjonsvis oppover. Som med kebaber flest bør derfor denne også blandes før man gyver løs.

Gode, gamle Bislett: På Bislett Kebab er det vanskelig å velge noe feil.
Gode, gamle Bislett: På Bislett Kebab er det vanskelig å velge noe feil.

Kjøttet på Bislett Kebab trekker smaksopplevelsen ned. Til tider smaker det mer farse enn faktisk kjøtt, noe som er en skuffelse. Sammen med en litt for stor mengde saus gjør det at man ofte vil sitte igjen med en salig blanding av kjøtt (som ikke egentlig smaker ordentlig kjøtt), en hel masse saus og en bortgjemt salatbit eller to.

Vår anmelder mente dette var en låt å danse til: –⁠ Grønnere på denne siden, ja!

Også falafelen skuffer noe, da bitene minner mer om pommes noisettes enn det den bør. I tillegg er pitabrødet ferdiglaget og oppvarmet.

Løkbiter på Kebabbiten

Befinner du deg i området rundt Oslomet finnes det flere bedre alternativer til Kebabbiten. Med mindre du er veldig glad i løk.

Videre på Kebabbiten, som ligger kun et steinkast unna Bislett Kebab, finner du ekte kebabsjappestemning. Her er det ingen bord, ingen ordentlige stoler, men høye «bord» langs veggene. Sittemulighetene er, om ikke totalt fraværende, i hvert fall lite innbydende. De eneste «stolene» er av typen bar i rødt, forferdelig skinn, som dessuten er høyst upraktiske. Her er det ikke meningen at du skal bli værende etter å ha fått maten din.

Det eneste bra med dette stedet er at det er billig. For 65 kroner kan du få en løkbefengt kebab i pita – som er det klart billigste av stedene vi har besøkt. Apropos løk: Uansett hvor glad du er i denne underjordiske grønnsaken, er det nesten garantert at det blir for mye her. Derimot skal de ha for presentasjonen på Kebabbiten. Den slår nemlig alle de tre andre ned i støvlene.

Løk: På Kebabbiten var det mye grønnsaker, men bare samlet helt på toppen.
Løk: På Kebabbiten var det mye grønnsaker, men bare samlet helt på toppen.

Det går likevel utover smaksopplevelsen når det estetiske har fått ta helt overhånd. Alle grønnsakene er delt opp i tre «avdelinger» helt på toppen av kebaben, sett bort fra salaten som ligger og godgjør seg i en suppe av saus og kjøtt helt i bunnen.

Ja, det ser fint ut, men det betyr også at når man er ferdig med de friske grønnsakene på toppen, sitter man igjen med et «soggy» brød og noe slapt kjøtt som bader i hvit og rød saus.

Les også: –⁠ Dårlig humor for pengene

Kebabbiten er ingen høydare, men er det stedet man får mest mat for pengene. Falafelen er for øvrig bedre enn på Bislett Kebab, selv om den lider av det samme grønnsaksproblemet. I tillegg er falafelbitene så få at når man etter fire-fem runder med gaffelen har spist opp alle, sitter man igjen med en våt salat og et skuffende vått pitabrød.

Kongen av kebab

På sine egne hjemmesider hevder Balkan kebab å være landets mest spiste kebab siden 1987. Hvis det faktisk er sant, er det helt fortjent.

Selv om navnet kanskje gir noen uheldige assosiasjoner til borgerkriger og diktatorer har denne kebabsjappa ingenting å gjøre med verken Tito eller Milosevic. Tvert imot er Balkan kebab den ubestridte beste kebabsjappa området rundt Bislett og Oslomet har å tilby. Universitas' anmeldere klør seg i hodet når bestillingen er lagt inn, og vi blir sendt ned i sitteavdelingen i underetasjen med en «beeper» som skal fortelle oss når maten er klar. Vi trodde ikke vi var på Egon heller?

Selv om det tar noe lenger tid enn de to foregående stedene er det uten tvil verdt å vente på.

Balkan er best: Det var ingen tvil blant Universitas' utsendte at Balkan kebab leverte varene.
Balkan er best: Det var ingen tvil blant Universitas' utsendte at Balkan kebab leverte varene.

Det første å legge merke til er at pitabrødene er hjemmelagde. Umiddelbart får Universitas' utsendte vann i munnen, og innholdet i brødet skuffer heller ikke.

Kjøttet smaker godt – faktisk som ordentlig kjøtt, i motsetning til hos konkurrentene. I tillegg blir retten servert på tallerkener, som er et stort pluss. Dessuten er sitteavdelingen i underetasjen stor og romslig. Her finnes det båser en masse og komforten er det ingenting å si på. Selve kebaben scorer den 10/10 på alle mulige punkter. Ikke bare er kjøttet mørt og smakfullt, men mengden saus er helt perfekt. Nettopp på grunn av dette gjør det at grønnsakene også smaker mye bedre. Summen av partene gjør dette til en solid opplevelse, og koster bare fem kroner mer enn den man får hos den kanskje nærmeste konkurrenten Bislett Kebab. Har man ennå ikke kommet seg hit, må man revurdere alle kebaber man noensinne har spist.

Fikk du med deg denne? Sofia (27) arrangerer sexfester for kvinner

Falafelen er også et stort pluss, og her er bitene sånn de faktisk bør være: akkurat passe stekt. Det er nok til at det er crunchy og ikke for bløtt. Falafelen ser også helt nydelig ut: På toppen av pitabrødet ligger nemlig to deilige jalapenos som selv undertegnede, med svært lav toleranse for sterk mat, får lyst til å spise.

At Balkan kebab lager mat med kjærlighet er det ingen tvil om.

Ekke no’ å laga no halloi for, detta

Ikke forvent at kebaben på Beirut skal forandre din verden. Men falafelen er god, da.

Hvor skal man begynne? Ikke bare tok det nesten ti minutter å få maten på Beirut kebab, men så var eneste sittemulighet en rød pornosofa i skinn. Som på Kebabbiten er prisen også i bunnsjiktet, noe kvaliteten på maten reflekterer. Her trenger du nemlig heller ikke å punge ut mer enn 65 kroner for en kebab, noe som kanskje kan virke fristende for en fattig studentlommebok. Men ikke la deg lure! Kjøttet smaker billig og utvannet, og det kjennes som gummi i munnen. Når det i tillegg spanderes på lite grønnsaker, som er slengt på toppen av kjøttet, blir dette en tung opplevelse.

Vår anmelder ble gira av denne låten: Feminisme på hjernen

I nødens stund kan sikkert Beirut kebab fungere helt fint, men da bør det også virkelig skorte på. Er det dagen før stipendet kommer og du vil bruke dine siste kroner på en kebab, er Beirut naturlig nok et ok alternativ. Men alle andre dager i måneden er dette et sted man bør styre unna.

Det er til slutt vanskelig å finne noe annet positivt med Beirut kebab annet enn at det er billig. På den andre siden er det kanskje heller ikke rettferdig å forvente all verden når prisen er så lav som den er. Det er mye mat for pengene på Beirut kebab, selv om smaksopplevelsen kunne vært langt bedre.

Sausete: Kjøttet smakte ikke godt på Beirut, men er i hvert fall billig.
Sausete: Kjøttet smakte ikke godt på Beirut, men er i hvert fall billig.

Det frister lite å skulle gjøre seg helt ferdig med maten, så den eneste trøsten får være at den bare koster 65 kroner.

Falafelen var derimot en positiv overraskelse. Til forskjell fra to av de tre andre stedene er denne hjemmelaget, og man vil få mye mer igjen for pengene enn kebaben. Bitene er godt tilberedt og smaker skikkelig digg. Til 60 kroner er det ingen tvil om at Beirut vinner «falafelkampen», både på smak og pris.