Muggfunn: Håkon Thyness Reutz fant mugg på badet i SiO-boligen sin, og fikk avslag da han søkte om kompensasjon.

Fant mugg i SiO-bolig: –⁠ Det ser ikke ut som noe særlig har skjedd

Håkon Thyness Reutz sier Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) setter inntjening foran studentene etter å ha funnet mugg i studentboligen sin.

–⁠ Jeg synes SiO skal vise litt ansvar for den særstillingen de er i. De har ikke fulgt opp intensjonen sin, nemlig å være for studentene, mener Håkon Thyness Reutz, masterstudent i Russland-studier ved Universitetet i Oslo.

Kort tid etter innflyttingen i studentbolig på Kringsjå i januar, oppdaget Reutz svartmugg bak toalettet. Han forteller at det ikke kan ha oppstått i løpet av de tre ukene han hadde bodd der. Dette er ikke første gang masterstudenten har vært borti svartmugg. Dermed visste han hvordan det skulle behandles.

Reutz tok så kontakt med SiO fordi han følte at det var særdeles mangelfullt hva angår standard på overlevert bolig.

Fikk du med deg denne? Sofia (27) arrangerer sexfester for kvinner.

–⁠ Skremmende rutiner

I svaret fra SiO fikk Reutz beskjed om at leiligheten hadde blitt befart, og at de ikke hadde funnet spor av svartmugg.

De antok så at studenten hadde gjort en god jobb med å fjerne det, men sa at de ønsket muligheten til å utbedre feil selv, og ville helst at Reutz skulle latt vær å gjøre noe. SiO bolig kom innom etter noen få dager, men fant ingen problemer.

Boligdirektør i SiO, Gunn Kristi Løkka, sier til Universitas at SiO i utgangspunktet har rutiner som gjør at de skal oppdage muggproblemer.

Hun forteller at de er veldig glad for å få beskjed dersom renholdet er mangelfullt, eller annet ikke er på stell når du flytter inn – da kommer de på befaring og sørger for å rette opp.

Fikk ikke erstatning: Til tross for muggfunn i leiligheten, fikk ikke Reutz prisavslag på leien.

Reutz mener SiO boligs rutiner er skremmende og bærer preg av hastverk. Han viser til en mail som beskriver prosedyren til SiO. I mailen står det at det ble utført en visuell sjekk, som er standard metode, før innflytting i leiligheten.

I tilfeller der de kan se et tydelig muggsopp-problem, hender det at de tar luftprøver for å finne ut om det er helseskadelig eller ikke. Når de utfører inspeksjon og ikke finner tegn til muggsopp, tar de heller ingen prøver.

Boligdirektør Løkka bekrefter rutinen overfor Universitas.

–⁠ Jeg synes det er litt ansvarsfraskrivende, sier Reutz.

Han etterspurte en kompensasjon i form av avslag i husleie, men ettersom muggen var fjernet og SiO mener de ikke fikk mulighet for utbedring, så de ikke grunnlag for prisavslag. Reutz mener SiO burde utbedret dette før han flyttet inn.

Les også: Møttes i hemme­lighet på Burger King: –⁠ Skulle ønske jeg var mer modig.

Nytt muggfunn

Det tok ikke lang tid før muggen kom tilbake på badet, ifølge Reutz. Masterstudenten påpeker at det ikke er noe drag fra ventilasjonskanalen. Han fikk beskjed om at SiO ved en senere anledning skulle komme for å sjekke tett ventilasjon i bygget.

–⁠ Jeg har ikke merket stor forbedring, så jeg vet ikke om de har vært her. Ingenting er blitt gjort med selve inntaksventilen, og det ser ikke ut som noe særlig har skjedd, forteller Reutz.

Løkka sier ventilen på badet ble kontrollert 5. februar, og at det da ikke ble rapportert inn noe feil med denne eller ventilasjon for øvrig. På spørsmål om det har vært flere muggtilfeller i bygget, svarer boligdirektøren at det har vært enkelte tilfeller i bygget, uten at de ser konkrete forhold ved bygget som medfører en større risiko for slike problemer.

–⁠ Som seriøs utleier leier man ikke ut ting som er i delvis eller mangelfull stand, poengterer Reutz., og legger til:

–⁠ Det er ganske gjennomgående at SiOs førsteprioritet er inntjening, og at andreprioritet er å tjene studentene.

Reutz har søkt og nå fått innvilget plass i en nyere studentbolig.

–⁠ Vi er til for studentene, og vil gjerne få rette opp eventuelle mangler når du flytter inn hos oss, svarer boligdirektøren på anklagen.