Fri fra hormoner: Heide Ellestad har brukt naturlig prevensjon siden desember, etter dårlige erfaringer med hormonbaserte prevensjonsmidler.
Fri fra hormoner: Heide Ellestad har brukt naturlig prevensjon siden desember, etter dårlige erfaringer med hormonbaserte prevensjonsmidler.

Unge kvinner har dårlig erfaring med hormonbasert prevensjon – kaster seg på den naturlige bølgen:

–⁠ Ekkelt å ta en hormon­pille hver dag

Heide Ellestad (25) og Kine Grøtt (21) har begge slitt med bivirkninger av hormonbaserte prevensjonsmidler. Nå dropper de piller og spiraler for den naturlige metoden – nemlig app og maskin.

–⁠ Det er deilig å kjenne at jeg er hundre prosent meg selv og ingenting påvirker det. Det er ikke p-piller eller noe innsatt.

Etter seks år med dårlige erfaringer med prevensjonsmidler som p-piller og kobberspiral bestemte Heide Ellestad (25) seg for å prøve naturlig prevensjon. Hun forteller at hun ble deprimert, sliten og gikk opp i vekt av p-piller, og fikk sterke blødninger og menssmerter av kobberspiral.

Uutholdelige bivirkninger

Bivirkningene av p-pillene ble så intense at Ellestad til slutt dro til legen. Hun fikk vite at hun hadde lavt stoffskifte, en sykdom som kan bli alvorlig dersom den ikke behandles. Å ha lavt stoffskifte innebærer at skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok stoffskiftehormon til blodet og resten av kroppen.

–⁠ Jeg fikk tilbud om å gå på medisiner og fikk vite at jeg måtte gå på dem hele livet. Jeg tenkte: «Ok, skjoldbruskkjertelen produserer hormoner, p-piller er hormoner, jeg tar disse hormonene inn i kroppen min – jeg tror jeg heller dropper p-piller». Jeg slutta etter det, og ble etter hvert helt fin igjen.

Fra desember 2018 har hun begynt å følge med på egen menssyklus og talt dagene etter mensen. Ved hjelp av denne metoden vet hun når hun har eggløsning.

Universitas møter Ellestad på Nesodden, hvor hun bor hos foreldrene sine, mens hun går på tekst og skribent-linjen ved Høyskolen Kristiania. Hun holder en Baby Comp i hånden: En maskin som viser når du har eggløsning, og dermed forteller deg når du ikke kan ha samleie uten annen beskyttelse. Det er en temperaturmåler tilknyttet maskinen – hun må nemlig ta temperaturen sin hver morgen med denne metoden.

Susanna Wallumsrød om studietiden: forvirret, men ambisiøs

–⁠ OK med abort

Unge kvinner har i årevis tydd til et hav av ulike prevensjonsmidler for å slippe å se pluss-tegnet på ClearBlue-testen. De siste årene har apper som Natural Cycles og Ova Graph, og maskiner som Baby Comp og Pearly tilbudt et alternativ til klassiske prevensjonsmidler: En revival av den old-school prevensjonsmetoden basert på sikre perioder i syklusen.

Johanne Sundby, professor i samfunnsmedisin ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) har fordypning i kvinnehelse, abort og prevensjon. Hun mener den naturlige metoden kan være et godt alternativ til å knaske p-piller, men hun understreker at man også må godta at man kan bli gravid.

–⁠ Den beste måten å ikke bli gravid på er å ikke ha sex, så klart, sier Sundby til Universitas.

–⁠ Men, denne metoden er i alle fall ikke farlig, legger hun til.

Professoren understreker at dersom man har regelmessig mens, og følger syklusen nøye, er sjansen for å bli gravid ganske liten. Hun påpeker også at det tross alt er helt ok og akseptert å ta abort i Norge.

–⁠ Om man skal bruke denne appen som prevensjon, bør man eksempelvis ikke være en person som fristes til å ha samleie uten kondom på fest, sier hun.

–⁠ Uaktuelt med barn

PFC Nordic, selskapet som selger maskinene Baby Comp og Pearly skriver på sine hjemmesider at produktet er 99,3 prosent sikkert.

For Ellestad, var det en viktig faktor at hun kjente folk som hadde erfaring med metoden før hun selv prøvde den.

–⁠ Jeg hadde heller aldri brukt det dersom jeg ikke hadde regelmessig syklus, føyer hun til.

–⁠ Hva tenker du om risikoen?

–⁠ Nei, jeg har jo ikke lyst til å bli gravid. Risikoen tenker jeg mye på. Det er virkelig helt uaktuelt med barn en god stund framover, sier hun og legger til:

–⁠ Jeg tror jeg kommer til å teste veldig mye for å være helt sikker. Bruke «hoppe av i svingen» i tillegg i et større tidsrom enn maskinen sier, i tilfelle eggløsningen skulle komme litt før.

–⁠ Jeg føler at alle andre prevensjonsmidler har en litt for stor hake til at jeg synes det er greit å leve med.

Naturlig prevensjon: Heide Ellestad er i gang med å begynne med en Baby Comp. Ved hjelp av temperaturmålinger skal maskinen vise når hun ikke kan ha samleie uten annen beskyttelse.
Naturlig prevensjon: Heide Ellestad er i gang med å begynne med en Baby Comp. Ved hjelp av temperaturmålinger skal maskinen vise når hun ikke kan ha samleie uten annen beskyttelse.

Kontroll over kroppen

Kine Grøtt (21) studerer medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har brukt appen Ova Graph i åtte måneder, som hører til boka Taking Charge of Your Fertility av Toni Weschler. Metoden «Fertility Awareness Method», som boka og appen baserer seg på, skal være 98 prosent sikker, ifølge bokas offisielle nettside.

På samme måte som med maskinen Ellestad bruker, skal man ta temperaturen sin med en gang man våkner. Forskjellen er at informasjonen deretter plottes inn i en app.

Grøtt gikk på p-piller i fem år, men opplevde tapt sexlyst og sterke menstruasjonssmerter.

–⁠ I fjor diskuterte jeg prevensjonsmidler med en av jentene jeg bodde med da, og hun sa hun ikke brukte noen annen prevensjon enn kondom. Jeg hadde egentlig ikke tenkt over at det gikk an, forteller Grøtt.

Etter det sluttet hun på p-piller og merket at kroppen hennes endret seg – bivirkningene ble borte og hun følte seg mer produktiv.

–⁠ Jeg synes det er ekkelt å ta en pille med hormoner hver dag og utsette kroppen sin for hormonforstyrrelse, forteller Grøtt.

Hun er opptatt av at alt hun putter i kroppen skal være «naturlig». Hun dropper til og med smertestillende.

–⁠ Jeg vil ikke at noe skal tukle med kroppen min.

Jeg synes det er ekkelt å ta en pille med hormoner hver dag

Kine Grøtt, student

–⁠ Hvor sikker tror du at metoden er?

–⁠ Vi vet jo med sikkerhet at man har eggløsning 24 timer i løpet av en syklus. Man kan tisse på en pinne for å finne den spesifikke dagen i syklusen der du kan bli gravid, da skjønner jeg ikke hvorfor man ikke skal klare å se hvilke dager man dermed ikke kan bli gravid.

Embla dro på selvforsvarskurs etter et overgrep, men kvelertak og ballespark er ikke det viktigste hun har lært

Varsellamper

Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn, er skeptisk til naturlig prevensjon. Han viser til prevensjonsappen Natural Cycles, som det har vært mye bråk rundt.

–⁠ I Sverige har det vært en sak at flere som søker sykehusene om abort har brukt apper som Natural Cycles. Det har vært såpass mange tilfeller at Natural Cycles har blitt anmeldt til legemiddelverket.

Johansen refererer til at Södersjukhuset i Stockholm anmeldte Natural Cycles til Legemiddelverket, etter 37 stadfestede tilfeller der kvinner søkte om abort i 2017. Kvinnene hadde benyttet appen som prevensjonsmiddel, og blitt ufrivillig gravide.

Ifølge Natural Cycles hjemmesider er metoden 93 prosent sikker.

–⁠ Vi i forskningsmiljøet får litt varsellamper når det ikke finnes uavhengige studier, sier han.

Til studenter som ønsker sikker prevensjon, vil vi ikke anbefale disse appene

Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn

Fraråder

Johansen nevner at også andre faktorer kan påvirke hvor sikker app-metoden er, som ujevn søvn og om man har drukket alkohol.

–⁠ For studenter er jo dette ofte tilfellet, sier han og understreker:

–⁠ Til studenter som ønsker sikker prevensjon, vil vi ikke anbefale disse appene.

Toni Weschler, forfatteren bak boka Taking Charge of Your Fertility, som appen Ova Graph er basert på, forteller til Universitas at appen er en fin måte å holde styr på syklusen. Hun understreker derimot at metoden ikke bør brukes som prevensjon uten at kvinnen har tilstrekkelig kunnskap til å observere og kartlegge fruktbarhetstegn.

Sigurd J. Øglænd, daglig leder i PFC Nordic, forteller at maskinene som Pearly og BabyComp benytter metoden «Body Basal Temperature»

–⁠ Det er en vesentlig forskjell mellom det vi holder på med og det Natural Cycles holder på med, fordi vi har en supernøyaktig sensor. Brukeren kan ikke manipulere temperaturverdiene, slik de med termometer man må skrive inn i en app kan.

Natural Cycles har ikke besvart Universitas' henvendelser.

Henrik Dale styrte statsministerens Facebook-side, nå har han slettet alle sosiale medier