Klima: Kjerstin Aukrust(t.v.), Anne Birgitte Rønning og Jon Haarberg (t.h.) er noen av initiativtakerne til underskriftskampanjen.Foto: Aleksander Myklebust. Innfelt: UiO.

Vil redusere UiOs klimagassutslipp:

Starter opprop for å halvere univer­si­te­tets flyreiser

Ansatte ved Universitetet i Oslo (UiO) har sett seg lei universitetets klimagassutslipp.

Kjerstin Aukrust er førsteamanuensis på UiO, mens Jon Haarberg og Anne Birgitte Rønning er professorer i allmenn litteraturvitenskap. De har alle vært svært aktive i sitt forsøk å påvirke hvilken retning universitetets miljøplaner går.

Aukrust, Haarberg og Rønning er noen av initiativtakerne til underskriftskampanjen som går under navnet «OPPROP for en halvering av klimagassutslipp fra flyreiser ved UiO». Her oppfordrer de alle til å signere for å sette en redusere antall flyreiser.

Les også: Rett­fer­dig­gjør mandelmelk og vegansk dusjolje helgeturer til Paris og London?

–⁠ Gjør det vi kan for å legge press på UiO

–⁠ Det er en del idioti som ligger i styringssystemet som vesten kaller nyliberalistisk, hevder Haarberg.

Professoren peker på poengsystemet der stipendiater som reiser utenlands vil få tre poeng for å ta del på et utenlandsk seminar, men kun et poeng i Norge. Uavhengig av om seminaret nasjonalt kanskje er faglig sterkere.

–⁠ Det er en mektig fiende når det kommer til å senke flyreiser, sier Haarberg og viser til poengsystemet hos stipendiatene.

På underskriftskampanjens nettsider kommer det frem at UiO i løpet av juni kommer med en utredning på en strategisk plan for perioden 2019 til 2030. Der skriver initiativtakerne at endringene for reisevaner kan være et betydelig steg i riktig retning. De opplyser også om at i 2018 ble det fløyet 62,2 millioner kilometer, og sammenligner det med 80 ganger tur-retur billett til månen.

Haarberg forteller til Universitas at UiO har ikke hatt noe klimaregnskap før. Det første fulle regnskapet skal komme 1. mai i år. Seks uker senere 15. juni, kommer tiltaksplanen.

–⁠ Vi som har skjønt alvoret gjør det vi kan for å legge press på UiO-ledelsen, sier Haarberg.

Professoren og de andre initiativtakerne Aukrust og Rønning hadde i januar et møte med rektor Svein Stølen ved universitet i Oslo. Der ble det lagt frem en liste med forslag over endringer. I første omgang ble det sett på en femårsplan Haarberg beskriver som en gjennomførbar.

–⁠ En del ting er forferdelig lette å endre på, hevder Haarberg. Professoren trekker frem tre eksempler der den første endringen går på å ta tog for fly. Derimot vil ikke reisebyrået som UiO benytter seg av tilby togbilletter til sine reisende, opplyser han.

Les også: Vil bygge grønne student­bo­liger – men vet ikke helt hvordan.

Rektor er positiv til initiativet

–⁠ Jeg er glad for initiativet fra forskersamfunnet, sier rektor ved UiO Svein Stølen som stiller seg svært positiv til de ansattes engasjement. Han oppfordrer også studenter å engasjere seg for saken.

Stølen mener at klimautslippene ikke bare er en utfordring for styret, men for hver enkelt av oss. Da er det veldig fint at ansatte ved institusjonen ønsker å hjelpe med å legge til rette, sier han.

–⁠ UiO har allerede tatt grep som for eksempel fondsmidlene innenfor Unifor der alle fond som settes inn er karbonfrie, sier han. Derimot ser han ikke bort i fra at hvert steg i den kommende tiltaksplanen vil by på utfordringer, noe Stølen tror kan løses ved å jobbe på en systematisk måte.

–⁠ Flyreise vil være en hard nøtt for samfunnet, mener Stølen.