Tok utfordringen: Bråthen er glad hun bare måtte leve på studentbudsjett i en uke.Foto: Anna Lian

–⁠ Tror ikke man kan leve kun på studie­støtten

Plassjef i DNB Trondheim Rigmor Bråthen tok utfordringen fra sine egne døtre og levde på studentbudsjett i én uke.

–⁠ Det har vært en svært bevisstgjørende uke, sier Bråthen til DNBs egne hjemmesider.

DNB-sjefen tok utgangspunkt i at en student får utbetalt 8000 kroner i måneden. Til husleie satte hun av 5400 kroner – som er det hennes datter i Bergen betaler. I tillegg kom nettleie, strøm og telefon til 800 kroner i måneden, samt kollektivutgifter for 380 kroner.

Kort sagt hadde hun 1420 kroner igjen å leve for resten av måneden, eller 350 kroner den uken eksperimentet varte.

Les også: Demon­stra­sjon mot stipend­ord­ning: –⁠ Nei til pisk, ja til støtte

–⁠ Tror ikke man kan leve kun på studielån over tid

Bråthen innrømmer at én uke kanskje er for kort tid til å virkelig kjenne det på kroppen hvordan man lever som student kun på studielånet, og sier at hun var heldig som «slapp unna» med en kort uke.

–⁠ Det må være ordentlig ubehagelig å ikke ha et økonomisk sikkerhetsnett om noe uforutsett skulle skje. Jeg er glad jeg ikke plutselig måtte til tannlegen denne uka, for å si det sånn.

Konklusjonen Bråthen kom frem til ved ukeslutt er et kjent faktum for de som er studenter.

–⁠ Hvis du skal ha et sosialt liv og ikke bare sitte hjemme, tror jeg ikke det er mulig å leve kun på studiestøtten.

Les også: «Alle» hater Nybøs forslag: –⁠ Penger i statskassa på studen­tenes regning

Utfordrer Iselin Nybø

Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), mener det er sporty og imponerende at DNB-sjefen tar på seg utfordringen.

–⁠ Det er ingen som krever at hun skal gjøre det. Konklusjonen hennes er et velkjent faktum for vår del – alle som er student vet hvordan det er, sier han og legger til:

–⁠ Jeg merker når jeg snakker med foreldrene mine at de ikke helt klarer å relatere til at studenter har dårlig råd.

Randgaard Mikalsen mener at grunnbeløpet i studiestøtten må bli høyere. Etter boutgifter er det ingenting å leve for, sier NSO-lederen.

–⁠ Gjennomgående ser vi studenter som må ha deltidsjobb for å overleve. Eventuelt må de ha foreldre som kan hjelpe til, og det er det ikke alle som har.

Han mener flere kunne hatt godt av å prøve ut eksperimentet.

–⁠ Vil vil gjerne utfordre Iselin Nybø til å gjøre dette. Hvis en DNB-sjef kan gjøre det kan Nybø også.