Klar for alt: Jeg er så liten! Utbryter Camilla Hus. – Da er det ekstra viktig at jeg kan beskytte meg selv. Hun kaster seg ut i angrepsposisjon, og slår etter kniven - manøvrerer seg rundt overfallsmannen med slag og spark.
Klar for alt: Jeg er så liten! Utbryter Camilla Hus. –⁠ Da er det ekstra viktig at jeg kan beskytte meg selv. Hun kaster seg ut i angrepsposisjon, og slår etter kniven - manøvrerer seg rundt overfallsmannen med slag og spark.

Lærer selv­for­svar i frykt for overgrep

Rekordmange besøkte overgrepsmottaket i Oslo i 2018. Etter at hun ble overfalt, dro Embla på selvforsvarskurs. Men kvelertak og ballespark er ikke det viktigste hun har lært.

–⁠ Du har ikke lyst til å bli med på nach da?

Du har trolig sett han før. Den sleske, overberusede fyren på fest som nekter å akseptere at kvelden er over. Og som ikke godtar nei som svar. Nå står han foran en overrumplet Embla Fjøsne (23). Den to meter høye fyren blokkerer utgangen hennes. Han presser kroppen sin mot henne. Når hun ber han flytte seg, gliser han.

–⁠ Kan du komme deg vekk, roper hun, dytter han inn i veggen og spurter opp trappen.

Militær og filosofisk

Men vi er ikke på fest. Vi er med på siste dag av selvforsvarskurset hos Krav Maga Academy i Oslo. Krav Maga er et selvforsvarssystem utviklet av det israelske forsvaret, som kombinerer offensiv kampsport med defensiv filosofi. På dette kurset har 23 kvinner mellom 20 og 60 år kjempet seg gjennom ti intensive timer med slag, spark og kveling.

Et ønske om å kunne forsvare seg selv, er motivasjon for mange. Og de har grunn til å være bekymret. I 2018 kom det hele 620 kvinner og menn innom overgrepsmottaket ved legevakten i Oslo. Det er rekordmange. Bare mellom 8 og 10 prosent var menn.

Kvinnekurs: Plastikk AK-47 pryder veggene. På gulvet ligger Louis Vuitton og Puma-bagger spredt.
Kvinnekurs: Plastikk AK-47 pryder veggene. På gulvet ligger Louis Vuitton og Puma-bagger spredt.

Voldtekt normalisert

Men ikke alle kvinnene tilbringer søndagen svettende og blødende, kun fordi noe kan skje. For Embla, har det verste allerede skjedd.

–⁠ Det høres helt fucka ut, men jeg trodde alltid at jeg kom til å bli voldtatt. Vi lever i et samfunn hvor voldtekt er helt vanlig, forteller Embla, og rister fortvilet på hodet.

–⁠ Det er helt sjukt.

I likhet med de fleste andre voldtektsanmeldelser, ble saken hennes henlagt.

I Norge er dette skjebnen til over 80 prosent av anmeldte voldtekter. Det til tross for at nesten 1 av 10 norske kvinner har blitt voldtatt, ifølge en 2014-rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Embla er på selvforsvarskurset med moren sin. De slenger hverandre nådeløst i bakken, og slår etter øyne og hals. Innimellom hjelper de hverandre opp og omfavner hverandre. Både slag og klemmer utøves med like stor omtanke.

–⁠ Jenter lærer fra vi er unge at vi må være snille og milde, fortsetter Embla.

–⁠ Vi blir fortalt at vi ikke skal ta mye plass, noe som gjør at vi blir redde for å provosere. Det kan gjøre at vi ikke lærer å sette grenser.

Ulv i fåreklær

Under dagens siste økt, skal de praktisere det de har lært. Én etter én blir kvinnene ført gjennom scenario-løyper. Instruktørene fører dem gjennom Krav Maga-lokalets ganger og treningssaler. Markører spretter frem og angriper dem fra hjørner og i mørke garderoberom. De konfronteres med voldtektsmenn og bankranere.

Så er det Embla sin tur. I løpet av fem adrenalinfylte minutter blir hun truet og angrepet med pistol og kniv. Hun blir kvalt og skreket til.

Men bankranere og overfallsmenn er ikke det verste hinderet. Første møte er med den unge, sleske fyren som spør om hun vil være med på nach.

–⁠ Linjene er så blurrete. Han er kjekk og smiler til meg, likevel har jeg en magefølelse som sier at noe er galt, forteller Embla, og balanserer en plastkniv frem og tilbake mellom hendene.

–⁠ Den delen av meg som ikke vil lage dårlig stemning, gjør at jeg kanskje ikke vil kjenne etter om dette er en utrygg situasjon, forklarer hun.

–⁠ I virkeligheten er det tilfellet mest realistisk å møte på.

Det har hun rett i, bekrefter Eline Thorleifsson, overlege på overgrepsmottaket ved legevakten i Oslo.

–⁠ De fleste som kommer innom her, er ikke utsatt for overfallsovergrep. Det skjer enten på nachspiel og overnatting av en de kjenner, personer de møter samme kveld eller har avtalt å treffe, eller en venn av en venn, forklarer Thorleifsson.

Det har skjedd en enorm mental endring. De sparker og slår og kveler.

Instruktør Laila Skropen
Motivert: Embla føler hun har en helt ny energi, etter å ha vært på selvforsvarskurs. Hun vet fortsatt ikke hva som venter seg rundt neste gatehjørne i Oslo, men nå er hun mer forberedt på å håndtere det.
Motivert: Embla føler hun har en helt ny energi, etter å ha vært på selvforsvarskurs. Hun vet fortsatt ikke hva som venter seg rundt neste gatehjørne i Oslo, men nå er hun mer forberedt på å håndtere det.

Blodig oppvarming

Til tross for at kurset bare strekker seg over fire formiddager, mener kursleder Laila Skorpen hun har sett stor forbedring hos deltakerne.

–⁠ Vi jobber ikke lenge nok til at de rekker å bli fysisk sterkere. Men det skjer en enorm mental endring, forteller hun.

–⁠ De er mer villige til å ta på hverandre. De sparker, slår og kveler.

Når oppvarmingen går for rolig for seg, bryter kursleder Laila inn.

–⁠ Hvorfor er dere så snille med hverandre? Bruk aggresjon! roper hun.

Med det øker både tempoet og styrken på slagene fort. Få minutter etter må en av deltakerne ut for å få plaster på nesen. Når latteren henger for løst under øvelsene, bryter hun inn igjen.

–⁠ Slutt og tull! Det dere lærer her kan redde liv.

For traumatisk

Thorleifsson synes det er synd at jenter føler de må ty til selvforsvarskurs.

At jenter må tenke spesifikt på hvordan de kan føle seg trygge i sitt eget samfunn er problematisk, mener hun.

Ofrene som oppsøker dem på overgrepsmottaket reagerer akutt på traumatiske hendelser. Det fører til at noen ikke klarer å reagere slik de ønsker. Jentene som har gått på selvforsvarskurs får ikke alltid nyttegjøre det de har lært, erfarer hun.

–⁠ De kan bli overveldet og forskrekket. I denne sjokktilstanden styrer de aller mest primitive refleksene våre hvordan vi handler.

Instinktivt selvforsvar

Ifølge Børge Eliassen, eieren av Krav Maga Academy, er det nettopp de primitive refleksene de jobber med å trene.

–⁠ Vi bygger på og forbedrer de naturlige instinktene mennesker allerede har, forteller Børge.

–⁠ Hvis du har trent i et miljø eller på en situasjon som ligner virkeligheten, er det mer sannsynlig at du vil ha erfaringsgrunnlag til å reagere, hvis det skjer.

–⁠ Det vi lærer bort handler om å løse situasjoner.

Jeg har alltid trodd at jeg kom til å bli voldtatt. Vi lever i et samfunn hvor det er helt vanlig.

Embla Fjøsne
Enorm endring: Instruktør Laila Skropen forteller at deltakerne opplever en mental forandring gjennom kurset.
Enorm endring: Instruktør Laila Skropen forteller at deltakerne opplever en mental forandring gjennom kurset.

Bebreider seg selv

Likevel mener overlege Thorleifssson selvforsvarskurs ikke gir garanti eller beskyttelse mot seksuelle overgrep.

–⁠ Jentene som har deltatt på et selvforsvarskurs kan ende opp med å bebreide seg selv for at de ikke klarte å reagere slik de hadde sett for seg, sier hun bekymret.

Samtidig tror hun noen jenter kan ha nytte av kursene. Økt selvsikkerhet og bedre fysisk form kan gjøre at de føler seg bedre rustet i ubehagelige situasjoner.

For Embla har det mye å si.

–⁠ Selvforsvar handler ikke kun om å ha den rette teknikken, men i det hele tatt evne å gjøre noe, forteller Embla.

–⁠ Hvis det skjer, kan alltid noe gjøres annerledes. Men hva er alternativet?

Marianne Jemtegård om studietiden, mammatilværelsen og Playboy

Tiltak uten virkning

Ifølge statistikk fra politiet, er 40 prosent av voldtekter festrelaterte, for ungdom mellom 18 til 35 år.

–⁠ Tallene har dessverre holdt seg stabilt høyt de siste årene, informerer Ann Kristin Grosberghaugen, leder for Oslo politidistrikts seksjon for etterforskning av alvorlige seksuallovbrudd.

–⁠ De fleste tilfeller skjer altså innenfor fest situasjoner og i bekjentskapskretser.

Statistikken har ligget jevnt siden norske medier i 2012 rapporterte om en voldtektsbølge i Oslo. For å løse problemet iverksatte Kripos i 2013 kampanjen En kjernekar. Budskapet «Følg med – så får alle en fin fest!» skulle via sosiale medier få unge menn til å stoppe kompisene sine fra å voldta.

I forbindelse med russetid og studiestart blir kampanjen jevnlig relansert. Veldig mange av de festrelaterte voldtektene kan unngås hvis venner griper inn før det er for sent, begrunnet Kjetil Haukaas, sjef i Kripos, kampanjen med i et Aftenposten SiD-innlegg fra 2013.

Så langt, har ikke kampanjen resultert i noen nedgang.

–⁠ Vi så en umiddelbar nedgang i antall overfallsvoldtekter. I sammenheng med fest og lignende, har vi foreløpig ikke sett noen nedgang, forteller Grosberghaugen.

Drømmen om hevn

Voldtektsbølgen fikk også Børge til å reagere. Siden den gang har han arrangert gratis selvforsvarskurs for kvinner, en gang i halvåret.

–⁠ Målet er å lese i avisen at voldtektsmenn blir slått ned av kvinnene han angriper, forteller han.

–⁠ Det hadde vært en nydelig nyhet.

Siden 2012 har Krav Maga Academy lært opp rundt 3400 kvinner i alt fra ballespark til kvelertak. Og til å legge fra seg mobilen og løpe for livet.

Henrik Dale styrte statsministerens Facebook-side, nå har han slettet alle sosiale medier

Setter grenser

På kurset er det nemlig ikke bare selvforsvar i form av slag og spark som er i fokus. Minst like viktig er det å lære kvinner å sette grenser. Slik at de kan komme seg ut av situasjoner, før det eskalerer.

Det føler Embla hun lærer.

–⁠ Nå stoler jeg på min egen evne til å reagere. Det har jeg ikke gjort før, forteller hun.

–⁠ Jeg føler meg bedre forberedt på å sette grenser eller komme meg vekk, før situasjoner oppstår.

Selv ønsker ikke politiet å vurdere om kvinner burde lære seg selvforsvar.

–⁠ Det er ikke noe vi skal legge oss opp i. Vi kan ikke skape en frykt eller utrygghet ved å anbefale selvforsvarskurs, sier Grosberghaugen.

Forbedrer innstinktene: Slag og spark er en stor del av Krav Maga; men det viktigste er evnen til å reagere når det gjelder.
Forbedrer innstinktene: Slag og spark er en stor del av Krav Maga; men det viktigste er evnen til å reagere når det gjelder.

–⁠ Et samfunnsproblem

May-Len Skilbrei, professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo, har sett et økt fokus på seksuelle krenkelser de siste årene. Særlig voksende anerkjennelse av at seksuell vold er en trussel jenter og kvinner lever med.

–⁠ Det kan reflektere en overordnet utvikling i samfunnet, observerer hun.

Hun tror økt fokus kan være en konsekvens av aksjoner som metoo, samt liknende bevegelser som har pågått over flere år.

–⁠ Dette må tas på alvor. Det må anerkjennes som et samfunnsproblem.

Professoren tror ikke det kan utelukkes at det er situasjoner hvor selvforsvarskurs kan hjelpe kvinner. Samtidig mener hun det er viktig å ikke legge skyld eller ansvar på offeret, selv om de er forberedt.

–⁠ Det er selvfølgelig synd at mulige ofre må tenke over hvordan de kan beskytte seg. I stedet for at gjerningsmannen burde holde seg hjemme, eller gå på kurs, sier hun og legger til:

–⁠ Dessverre fungerer ikke verden slik i dag.

Hun understreker at jenter ikke kan ta det politiske ansvaret for forholdet mellom kvinner og menn i samfunnet. I stedet må de kunne velge løsningene som gjør at de selv har det fint.

–⁠ En må rett og slett tenke: Føler jeg meg tryggere? Vil jeg være lykkeligere dersom jeg går på selvforsvarskurs? Da skal de selvfølgelig gjøre det.

Susanna Wallumsrød om studietiden: forvirret, men ambisiøs

Oppgjør

Kurset er over og deltakerne pakker sammen tingene sine. Etter timer med intense, adrenalinfylte øvelser, har de blåmerker og kloremerker plastret på kroppen. I gangen står instruktørene. Embla spretter foran den to meter høye markøren, som spurte om hun ville bli med på nach. Hun strekker seg på tå og nistirrer inn i ansiktet hans.

–⁠ Jeg måtte bare se deg i øynene, sier Embla. Og smiler.

Fikk du med deg studenten som er en av over hundre nordmenn med chip i hånden?