Manglende interesse: — Høyere utdanning og forskningspolitikk er ikke noe område som skaper mye blæst i media, er Nybøs forklaring på den nedslående målingen.
Manglende interesse: — Høyere utdanning og forskningspolitikk er ikke noe område som skaper mye blæst i media, er Nybøs forklaring på den nedslående målingen.

Statsrådmåling:

Usynlige Iselin Nybø

Forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) er en av de minst synlige statsrådene. Halvparten av velgerne vet ikke om hun gjør en god eller dårlig jobb.

Ifølge en Ipsos-måling utført for Dagbladet svarer hele seks av ti med fullført grunnskole «Nybø hvem» på spørsmål om hennes innsats som statsråd. Nærmere 50 prosent av de med høyere universitetsutdanning svarer at de ikke har noen mening om henne.

Alt i alt har Venstres statsråder blitt mer usynlige i hvert sitt departement, men aller verst står det til for partileder Trine Skei Grande.

Ifølge undersøkelsen har 27 prosent av de som svarte, oppgitt at de mener at kulturministeren gjør en dårlig jobb. Kun 12 prosent mener hun gjør en god jobb.

Les også: Kjære Iselin Nybø fra det selverklærte studentpartiet Venstre – ikke fuck med stipendet vårt

–⁠ Ikke et område som skaper «blæst»

Til nettavisen Khrono sier Nybø at hun tar målingen på alvor, men at det finnes nyanser.

— Jeg tar jo selvfølgelig målingen alvorlig, og skal ikke bagatellisere. Det er viktig for meg å få synliggjort Venstres politikk og det er viktig for regjeringen å få synliggjort politikken vår for høyere utdanning og forskning, sier Nybø.

Hun legger til at det er en manglende interesse rundt hennes felt.

— Høyere utdanning og forskningspolitikk er ikke noe område som skaper mye blæst i media. Det er ikke mange konfliktområder og vanskelig å løfte.

Upopulær blant studentene

Da regjeringen fremla statsbudsjettet for 2019 i fjor høst kom det frem at Nybø ønsket å endre stipendordningen, noe som fikk norske studenter til å se rødt.

Nybø foreslo å gå bort fra ordningen slik den er i dag, hvor 40 prosent av studielånet blir gjort om til stipend dersom man fullfører tilstrekkelig mange fag. Den nye ordningen ville gjort det slik at kun 25 prosent av lånet blir gjort om, og for å få de resterende 15 prosentene må man fullføre en grad.

Da statsråden i november inviterte til studenttoppmøte, ville hun ikke snakke om det studentpolitikerne aller helst ville snakke om, nemlig endringen i stipendordningen.

I etterkant av fremleggingen av statsbudsjettet fikk Nybø også kritikk fra ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) for å ikke tilrettelegge nok for norske studenter i utlandet.

Dette til tross for at hun tidligere den høsten tok til orde for å innføre obligatorisk utveksling for alle som tar en bachelorgrad.