Journalistspire: – Skole er veldig fascinerende i den form at du bare blir satt sammen med noen, og så deler dere utrolig mye opplevelser og erfaringer, sier Marianne Jemtegård.
Journalistspire: – Skole er veldig fascinerende i den form at du bare blir satt sammen med noen, og så deler dere utrolig mye opplevelser og erfaringer, sier Marianne Jemtegård.

Playboy, studie­poeng og amming

Marianne Jemtegård droppet ut av journalistikkstudiet etter ett år. Da hadde hun allerede skrevet for Playboy og startet eget musikkmagasin.

–⁠ Her! Kan du bare holde henne litt?

Marianne Jemtegård brøyter seg gjennom rosa ballonger og balanserer på skyhøye stiletthæler mellom Instagram-vennlige dåpskaker, mens datteren på et halvt år vrir seg noe ukomfortabelt i Universitas' favn.

Den blendahvite Frogner-leiligheten er fylt med mødre og babyer på utkikk etter passende tilbehør til den store dåpsdagen.

–⁠ Jeg ville alltid bli journalist, og jobbet i lokalavisen som fjortis, sier moteeksperten og «God Morgen Norge»-stylisten når hun er tilbake.

Lyden fra DJ-en i stua blir for høy, og vi flytter oss inn i en ny stue, der vi setter oss under en glitrende lysekrone.

Jemtegård forteller at hun som 19-åring startet på en bachelor i journalistikk ved Merkantilt institutt, som i dag er en del av Høyskolen Kristiania. Der hoppet hun av etter ett år.

–⁠ Jeg hadde så dårlig tid, og ville begynne å jobbe med en gang. Det var jo nettopp det som ble forelest mye om – at man måtte ut og få praktisert journalistikken, forteller hun.

Student-Marianne hadde syntes det var veldig teit at jeg satt og ammet i en rosa blazer

Marianne Jemtegård

Kunne du tatt en chip i huden?

Selvstendig og utålmodig

Jemtegård slenger uanstrengt frem et bryst, og datteren får roet seg etter visitten innom den ukjente barnevakten.

–⁠ Det skulle sikkert være noe praksis på skolen andreåret, men det hadde jeg ikke tid til å vente på. Da tok jeg saken i egne hender.

Jemtegård fikk jobb i Dagsavisen som 19-åring, og skrev om musikk i Nye takter. Der ble hun inspirert til å starte sitt eget musikkmagasin.

–⁠ Mange av de litt godt voksne gubbene jeg jobbet med i Dagsavisen sa hele tiden: «På 80-tallet hadde vi masse bra musikkmagasin. Det var ordentlig musikkjournalistikk, det». Så da startet jeg opp magasinet Mute, hvor jeg jobbet som redaktør i seks år. Da hadde jeg ikke tid til studier, og sluttet på skolen.

Moden mor: – Jeg hadde aldri noe ønske om å få barn som ung , sier Marianne Jemtegård, som selv ble mor i en alder av 39.
Moden mor: – Jeg hadde aldri noe ønske om å få barn som ung , sier Marianne Jemtegård, som selv ble mor i en alder av 39.

Øyenbrynene hennes møter nesten den karakteristiske panneluggen når hun prøver å tenke tilbake på hvordan hun var som student.

–⁠ Jeg var ikke så glad i gruppearbeid, og ville helst gjøre alt selv. Det var jo en privatskole, så det var ekstremt mange ulike typer samlet i én klasse. Alt fra en trailersjåfør som skulle omskoleres, journalister som frisket opp, til meg som kom rett fra videregående, forteller hun og legger til:

–⁠ Det ble noen heftige studentfester av det. Spesielt med han trailersjåføren som alltid kom med noe på innerlomma!

Morten Jørgensens studietid besto av politikk og fest

Pannelugg og Playboy

Hun trekker frem det ene skoleprosjektet sitt som studietidens høydepunkt.

–⁠ Vi holdt på med et prosjekt der jeg skrev en sak om pin up-ikonet Bettie Page, som jeg fikk solgt til norske Playboy. Det var veldig gøy å kunne skrive om litt rocka damer i Playboy, for dem var det ikke så mange av. Så hadde hun jo pannelugg sånn som meg.

I dag jobber Jemtegård som DJ og stylist.

–⁠ Det har alltid vært musikk som har vært den store lidenskapen, så kom mote som et naturlig påheng. Jeg syntes det var utrolig spennende, for mote er jo en speiling av samtiden.

Les også: Hun er den første norske svanen på 15 år.

Ikke ung mor

Selv om hun siden ble sjefredaktør i motemagasinet Inside, angrer Jemtegård på at hun ikke studerte mer.

–⁠ Sånn i ettertid skulle jeg ønske jeg hadde tatt det mer med ro. Det hadde vært fint å ha hatt noe mer formelt å falle tilbake på. Jeg er litt god på masse, men ikke veldig god på én ting.

Jemtegård ble først mor i en alder av 39 år, og forteller om et nytt liv med lite søvn.

–⁠ Som nybakt mor, hva synes du om Ernas oppfordring til å få flere barn?

–⁠ Det er riktig at vi som samfunn bør få flere barn, men da må man også legge bedre til rette for at man som kvinne skal kunne ha barn og karriere.

Hun titter ned på datteren som avbryter henne med høye skrik.

–⁠ Jeg hadde aldri noe ønske om å få barn som ung. Likevel tror jeg student-Marianne hadde vært stolt av mye av de tingene jeg holder på med i dag, sier hun og ser seg rundt i leiligheten.

–⁠ Men jeg tror hun hadde syntes det var veldig teit at jeg satt og ammet i en rosa blazer, omgitt av rosa ballonger.