DRITTEN I MIDTEN: Verden møter deg i fire typer når du er «semi-planteeter», skriver Stine G. Bergo.

–⁠ Jeg er en chill veggis, ok?

Ikke visste jeg at livet er så vanskelig for en vegetarianer.

Jeg, tro mot min identitet som ung, hvit kvinne fra Oslo, er vegetarianer. Det kan være litt «hassle», ja. Kua settes i bås, og det samme skal jeg gjøre med folk. For verden møter deg i fire typer når du er «semi-planteeter». Om du ikke er som studenter flest, som ikke klarer å gi slipp på kjøttbollene i kantina, skal jeg prøve å forberede deg på dem. Det er:

Motstanderen, eller fienden. Kanskje et nettroll, eller kanskje hun på studiet som har lest seg opp på norsk dyrehold og vet (sant nok) at det ikke ligner skrekk-scenarioene fra dokumentaren Cowspiracy. Motstanderen vil by til kamp. Hen hater bønner og forsvarer biffen som om den var hens favorittbarn. Og du var dessuten i Thailand i jula? Denne asketiske livsstilen har faktisk ikke særlig mye å si i det store og hele. Du får neppe nok næring (spesielt ikke proteiner), og mange har ikke har råd til å leve som deg. Om du nevner Gunhild Stordalen eller ei, vil du og motstanderen tvilsomt forsones. Kjøtt forblir uansett digg og ordentlig menneskemat.

Unge drømmer om kjøttkutt, men har færrest kjøttfrie dager:–⁠ Jeg tror folk er lei av å bli satt i bås

Familien. Dette er den smilende typen som teller ned til ungdomsopprøret (som starta med din humanistiske konfirmasjon) skal avsluttes. Mens de slurper i seg bestemors lapskaus og skotter mot dine kikerter, vil samtalen være om ting som mindfulness, som tanta di har prøvd og likte, og onkel Geir vil si han spiser salat til lunsj på jobben. Familien vil spørre om hvor mett du egentlig blir, og si det er fint at du engasjerer deg.

Kua settes i bås, og det samme skal jeg gjøre med folk

Stine G. Bergo

Daten. Med denne kan det være koselig, og du kan unngå temaet til det er tredje date og dere skal spise middag. Idet du sier «jeg er vegetarianer», vil du se gnisten i øynene slukke og erstattes av det mentale bildet av deg som koker spinatsuppe. Forsøk å framheve at du har spilt FIFA, og ikke at du er en yogi som unnviker deo.

Veganeren. Hen jobber på Røtter eller Kinsarvik Naturkost, og vil heve øyenbrynene over at du fremdeles spiser egg og honning. Jo, du spør etter havremelk på Uglebo, men mønsja du ikke en deilig pose smash til gullrekka sist fredag?

Fikk du med deg denne?: Morten Jørgensen har spilt i punkeband, håndhilst på Kim Il-Sung og nesten fullført en doktorgrad

Veganeren vil vise at det fremdeles er mange trinn igjen på den moralske stigen, men samtidig gi deg et normalitetsalibi.

Sånn er livet for en vegetarianer, en «dritten i midten» som vil ha det beste fra begge verdener. La oss medsammensvorne fly til et varmt sted, spise grønnkålstuing og Ben & Jerry`s til dessert!