Treigt: «Den eneste fremdriften «Henrik Uber Alles» har, er de få kilometerne bilen legger bak seg når Thodesen er Uber-sjåfør», skriver vår anmelder.
Treigt: «Den eneste fremdriften «Henrik Uber Alles» har, er de få kilometerne bilen legger bak seg når Thodesen er Uber-sjåfør», skriver vår anmelder.FOTO: TV3

–⁠ Faller mellom to billige stoler

I stedet for rungende latter, blir «Henrik Uber Alles» liggende mest å slure ved et lunkent smil.

Henrik Thodesen har hovedrolle, idé og manus i «Henrik Uber Alles». På en knivsegg mellom fiksjon og virkelighet viser serien livet hans: En vaklende komiker som kryper til Uber-korset for å få endene til å møtes. Er det faktisk Thodesen selv, eller spiller han en karakter? Det er et forstyrrende element at serien ikke er langt nok unna realiteten til å være søkt, og at det er for rigga til å fremstå ekte. Forsøket på humor faller dermed mellom to billige stoler.

Som «Klara Klok i standup-format»: Bæsj og tiss på Rocke­feller

Kleine situasjoner skildrer en skarve komikers streben etter livets rett. I starten får man et innblikk i Thodesens lukrative situasjon, nemlig at han i mange år har hatt «kanalkontrakt». Thodesens komikerkollega, Henrik Farley, forklarer i serien at dette betyr at «du fortsatt får penger, selv om du ikke gjør noe på TV som er gøy». Eller som Lars Berrum føyer til, «du blir betalt av kanalen for å chille». Og her går det troll i ord. Kontrakten oppløses, men det er fortsatt ikke noe gøy.

Hallgeir fra «Luksusfellen» dukker opp og ber Thodesen om å skaffe seg en høyere inntekt, og hjemsøker ham med strofer som «er nå dette så lurt?», når han skal til å kjøpe noe. Som seer blir man pinlig berørt av Thodesen som sliter med å leve av å være morsom. Hovedkarakteren fremstår stakkarslig på samme måte som «Luksusfellen»-folka – man får litt lyst til å skru av, litt lyst til at det skal gå bra.

Denne filmen, derimot, byr på reinspikket underholdning: –⁠ Et liv som skriker etter å bli drama­ti­sert

På TV3 klarer Hallgeir å redde mange, men ikke denne serien. Den eneste fremdriften «Henrik Uber Alles» har, er de få kilometerne bilen legger bak seg når Thodesen er Uber-sjåfør. Litt interessant er det å følge den såre, underliggende problematikken om at alle vennene får det til, bortsett fra Thodesen. Her er det noe trist, småsjarmerende og sant. Essensen blir rådet Jonas Kinge Bergland gir sin venn Thodesen: «For støgg til å jobbe på Joe and the juice. Få deg en vanlig jobb».

Serien fungerer ypperlig som virkemiddel for å få unge til å la være å bli komikere. Hvorfor ser man på humor? For å le. Ler jeg? Nei. Hva gjør jeg? Jeg trekker smått på smilebåndet og sjekker hvor lenge det er igjen av episoden.