HÅP: Equinor har latt den tidligere avtalens skitne forskningsfokus forbli i 2018, og vendt nesen mot framtiden, skriver Stine G. Bergo.Illustrasjon: Øivind Hovland

–⁠ UiO trenger Equinors skitne penger

– «Nye Statoil» er kanskje fortsatt skittent, men den nye avtalen med UiO er likevel et steg mot grønnvasken av Norge, skriver kommentator i Universitas, Stine G. Bergo.

Godt nyttår, kjære medstudent! Hva er dine forsetter for 2019? Kutte ned på kjøttspisinga, nå som A-magasinets deilige grisehode er prentet inn i hukommelsen? Fly mindre? Du vet kanskje at 1,5-gradersmålet er long gone og tviler på at dette kaotiske verdenssamfunnet med Trump og co vil gjøre nok for at vi skal slippe å leve i et Armageddon-samfunn når midtlivskrisa kommer?

Får kritikk for UiOs avtale med Equinor: –⁠ Skitne penger!

I denne ukas Universitas kan du lese om et håp – en liten, men grønn som et giftig insekt, nål i høystakken: Universitetet i Oslos nye avtale med Equinor. Hva sa jeg, sa du? Ja, det delvis statseide energiselskapet som inntil mai i fjor gikk under navnet Statoil, har igjen inngått en avtale med flere universiteter i Norge, deriblant UiO. Avtalene går under navnet «Akademia-avtalen». Fra og med i år og til og med 2023 skal selskapet pumpe inn ti millioner kroner til forskning ved universitetet, med hovedtemaene energi- og klimarett, maskinlæring, strømning i geologiske strukturer, og nye energisystemer.

Universitetet i Oslo: –⁠ Stopper inves­te­rin­gene i miljø­ver­stinger

Det er fantastisk deilig at det nye året begynner med dette; at UiO og Equinor har latt den tidligere Akademia-avtalens skitne forskningsfokus forbli i 2018, og vendt nesen mot framtiden. For i den forrige avtalen gikk finansieringen utelukkende til forskning som hadde mer petroleumsproduksjon som mål. Ikke overraskende ble avtalen dømt nord og ned av miljø-Norge. Natur og Ungdom (NU) og Greenpeace er mer fornøyde nå, men NU-leder, Gaute Eiterjord, mener likevel at UiO burde kreve at Equinor dropper alle boreplaner før universitetet tar imot de «skitne pengene» deres.

Dette er naivt og virkelighetsfjernt. Fra et miljøperspektiv er det dessuten både dumt og lite hensiktsmessig. Det haster så voldsomt å få til endring – overalt, hele tiden! For å bruke Natur og Ungdoms eget mantra: «Hvis ikke du, hvem? Hvis ikke nå, når?». Hvis ikke Norges viktigste næringsselskap, Equinor, hvem?

Det er lov å være skeptisk til Equinor. Navnebytte eller ei, Equinor satser fortsatt på petroleum, og tenker å gjøre det i en god stund framover. Det er også lov å være skeptisk til den nye avtalen med UiO, som man burde være til alle avtaler mellom universitet og næringsliv. Debatten om universiteters moralske ansvar er evigvarende, og det er viktig å ta den, igjen og igjen. Og man skal ikke lenger enn til Universitetet i Stavanger for å minnes Statoils storhetstid. I oljehovedstaden har noe av den finansierte forskningen som utpreget mål «å forbedre boreoperasjoner». Ah, det er som lyden av negler på tavla for en som vet hen mest sannsynlig vil leve i en helt annen verden om x antall år.

Tidligere nestleder i NSO: –⁠ Olje og gass er en uansvarlig bærebjelke

Problemet med Equinor er dog heller moralsk og prinsipielt enn gunstig og løsningsorientert. Alle, Equinor inkludert, har et ansvar for å ta seg av Norges klimamål, for at vi får en så lite miserabel framtid som mulig. Like fullt forblir de et selskap med næringsinteresser, økonomiske motiver og ønsker. Selskapet velger nå fornybart fordi de ser solnedgangen for petroleumsindustrien. Fordi det blir mer og mer lønnsomt å forske på vind og lagring av CO2. Kapitalisthelvete, kynisk og forferdelig? Ja, kanskje. Men så lenge det bidrar til mindre klimagasser i atmosfæren, bør man egentlig være dønn likegyldig.

Universitetet i Oslo: Stopper inves­te­rin­gene i miljø­ver­stinger

For det er naturen. Sannheten er at det spiller liten rolle for klimaet, og naturen generelt, hvem som ødelegger eller forsøker å hjelpe det. Equinor, Frederic Hauge eller «miljøterrorist» Mino i Mengele Zoo – o store Gaia bryr seg neppe. Det er bra med god moral, men ikke så bra som faktisk handling.

Equinors penger er kanskje skitne, men UiO trenger dem ikke mindre av den grunn. Selskapet skal ha ros for den helomvendingen de faktisk har gjort når det gjelder Akademia-avtalen med UiO. Vi har faktisk ikke råd eller tid til å klage på dårlig moral, eller vente på at Equinor kaster alle de oljeflekkete klærne sine i vaskemaskinen.