Energiboost: For Aros Barzenje, Katinka Gjerstad og Alexander Magnus Kopperud
har korøvingene vært fine pauser i en travel lesehverdag.
Energiboost: For Aros Barzenje, Katinka Gjerstad og Alexander Magnus Kopperud har korøvingene vært fine pauser i en travel lesehverdag.

Helbreder med sang: –⁠ Det ble så mye på et tidspunkt at jeg fikk panikk­angst

Tannlegestudent og korsanger Katinka Gjerstad ble så overarbeidet av å kombinere studier og korøvinger at hun måtte legge sangen på hylla. Til slutt var det likevel koret som hjalp henne gjennom den tøffe tiden.

Blant uniformert helsepersonell, bårer og pasienter som tasser rundt med dryppstativ, står tre fulle studentkor i glassgata på Rikshospitalet. Det ene koret fremfører «An Irish Blessing». Noen på krykker blir stående, og en og annen sykepleier ser ned over gelenderet for å ta innover seg den fulle tyngden av Rikshospitalets imponerende akustikk.

–⁠ Det er jo veldig gøy å se at folk stopper opp, og at både pasienter og helsepersonell tar en kikk på oss, forteller korsanger og tannlegestudent Katinka Gjerstad. Hun er medlem av korgruppa med det treffende navnet A Scalpella, samt Oslo medisinske pikekor. De har nettopp gitt en forsmak på sine respektive julekonserter. En tredje gruppe, Sangvinerne, er også representert.

Les også: «Ex on the beach»-Henrik: –⁠ Ulrikke Falch har Norges fineste hjerne

Kor mot angst

Nå som julehøytiden og eksamenstid nærmer seg, kriger korrepertoar og eksamensstoff om plassen i hjernebarken på de flittige studentene ved Det medisinske fakultet. Katinka Gjerstad er med i to kor, og har nok hun skal ha lest. I tillegg har eksamen havnet på samme dag som en av julekonsertene.

–⁠ Det ble så mye på et tidspunkt at jeg fikk panikkangst, og måtte melde meg av korene for å få mer tid til lesing, forteller Gjerstad.

Men kort tid etter stakk det i magen av tanken på at hun ikke skulle synge mer. Etter en stund ble savnet for stort, og hun måtte vende tilbake. Det var korgruppa som skulle hjelpe henne gjennom den tøffe tiden.

–⁠ Det var samholdet i koret, hvor mange var i en lignende situasjon, som fikk meg gjennom det, sier hun.

Les også: På innsiden av Hillsong: –⁠ Kris­ten­dom­mens McDonaldʼs

Korsang om rektalkirurgi

–⁠ Er det en kamp mellom korene her på Rikshospitalet?

Gjerstad og medisinstudent og medkorist Alexander Magnus Kopperud trekker på skuldrene.

–⁠ Nja, i den grad vi kjemper med hverandre er det for å trekke publikum til julekonsertene, forteller Kopperud.

–⁠ Bortsett fra det er ikke rivaleriet mellom korene spesielt tøft.

De forteller at repertoaret varierer fra kor til kor. Det kan være alt fra rolige, typiske korlåter til det mer humoristiske. Gjerstad forteller om en publikumsfavoritt som omhandler en kolorektalkirurg.

–«The Colorectal surgeon song» er en ny publikumsfavoritt av typen sanger med humoristisk vri, forteller hun.

–⁠ Kolorektal kriurgi er kirurgi tilknyttet tykk- og endetarmen, forklarer studentene.

Les også: Karoline, Stina og Øystein er kjærester: –⁠ Noe helt annet enn klassisk flerkoneri

Korgjeng som liker øl

–⁠ Noen er heldigere enn andre når det gjelder å kombinere eksamen og kor, forteller Kopperud. Selv er han snart ferdig med eksamen og ser frem til julekonsert og høytid. Han forteller at korene har hatt øving hver uke gjennom hele semesteret. De har fungert som fine pauser i en travel lesehverdag, synes han.

– Øvingene er en energiboost. I tillegg er vi en god gjeng som gjør mye annet enn å kun øve på korsang, sier han.

Medisinstudent og dirigent i Sangvinerne Aros Barzenje er enig i at korene tilfører mer enn bare sang til hverdagen.

–⁠ Sangvinerne er egentlig en kompisgjeng som liker å drikke øl og ha det gøy sammen. Ved siden av det synger vi litt også, sier han.

–⁠ Ved siden av medisinfaget lar dere folk få kjenne korsangens sjelelige helbredelse, er det riktig å si?

–⁠ Ja, du kan vel si det.