TRIVES PÅ NESTEN ALLE SJU HAV: Revyens maritime tema er et løfte som ikke overholdes, men universitetsstudentene varter likevel opp med et forrykende show.Josefine Ytre-Eide Bjaarstad

Oslomet-revyen: –⁠ Navigerer trygt i havn

Verdens første Oslomet-revy imponerer.

«I ukjent farvann» er tittelen på Oslomets nye og aller første revy. I utgangspunktet ligger forventningene på nivå med andre studentrevyer. Det vekkes minner om trange scener inne hos de mest lugubre studentbulene, men de ferske universitetsstudentene overrasker positivt. Her tulles det både med det uventede og det forventede: blant annet parodieres Curt Rice, utdanningsinstitusjonens navnebytte er gjenstand for humor og meta-sketsjer om å lage revy feier inn på scenen over lave revysko.

Showet settes i gang med et smått spektakulært sangnummer om hvor vanskelig det kan være å finne fram inne i Pilestredets murkledde labyrinter. For hvor er egentlig P52? Særlig inntrengere fra byens konkurrerende universitetet kan kjenne seg igjen. Etter at det innledende spetakkelet roer seg, får showet en lunere stemning. Et kobbel av sketsjer om en gal oppfinner, pappagutter på en yacht og løgnaktige barnesanger fyller den drøyt timelange førsteakten med mye latter og glede.

Keegt: Yachten Keegasus er ett av få maritime innslag.
Keegt: Yachten Keegasus er ett av få maritime innslag.Josefine Ytre-Eide Bjaarstad

Den andre akten er noe svakere enn den første. Dette skyldes at sketsjmaterialet ikke beholder det samme høye nivå ut forestillingen. Men revyen holder fortsatt koken. Det hjelper nok at det i publikum befinner seg flere Oslomet-patrioter som heier sine medstudenter fram med løstsittende latter og jubel. Fra denne akten må den absurde julesketsjen «Sølv» nevnes som et høydepunkt. Her ser vi tre utvokste guttekropper som så gjerne vil bli sølvgutter. De elsker jula, og maltrakterer noen av de kjæreste julesangene i et forsøk på å gestalte det berømte guttekoret.

Har du fått med deg Chateau Neufs store musikalsatsning i høst? –⁠ Intet mindre enn full­stendig fullendt

En stor del av æren for den suksessfulle revyen må tillegges skuespiller Andreas Gregersen, som hever alle sketsjer han er med i til nye høyder. I tillegg spiller Andrea Fostervold svært solid i et mangfold av sketsjene. Det skorter heller ikke på musikknumre i de ukjente farvannene, og særlig Amanda Murano varter opp med en stemmeprakt selv Jack Black forkledt som vikarlærer Ned Schneebly ville blitt imponert over. Også det proffe revybandet må nevnes som en suksessfaktor.

Det finnes riktignok kritikkverdige elementer i Oslomet-revyen. Tittelen på revyen ymter frampå om et slags maritimt tema, men det vi får se er kun bruddstykker: yachten St. Keegasus, Kaptein Sabeltann, og den åpenbare metaforen om at dette er noe som gjøres for aller(!) første gang. Det melder seg dog et savn om mer helhet. Det er riktignok noen karakterer og settinger som går igjen i sketsjene, noen mer suksessfulle enn andre. Men noen rødmalte, avrevne hyssingremser makter ikke å erstatte en rød tråd.

Headmaster Rice: Oslomets rektor Curt Rice får kjørt seg i revyen.
Headmaster Rice: Oslomets rektor Curt Rice får kjørt seg i revyen.Josefine Ytre-Eide Bjaarstad

Også tekstarbeidet har tidvise mangler. Noen sketsjer kunne med fordel vært kuttet, ettersom revyen oppleves litt for langtekkelig. Det er også et irritasjonsmoment at mange sketsjer forlater grunnideen sin og turer inn i det absurde Monty Python-universet altfor tidlig. Enkelte ganger tar man seg i å lure på om revyartistene i det hele tatt vet hvordan man skal avslutte en sketsj uten å ty til disse snarveiene. Men med tanke på at dette er en studentrevy, står dette litt til forventningene.

Ankepunktene tatt i betraktning er «I ukjent farvann» likevel et severdig skue. Hvis du liker morsomme amatørrevyer med sans for det absurde, er en tur innom det miskjennelige bygget P52 å anbefale.

Teatersugen? Dette stykket tar deg tilbake til ex.phil - på en god måte: –⁠ Som en høykul­tu­rell fuckboy