Viktig med næring: – Hvis du legger potetgullet i et fuktig rom dagen før, så kan du ta det med og spise det uten at det knaser så mye, tipser Steinar Sagen.Foto: NRK

Radio­re­sep­sjo­nens eksa­menstips: –⁠ Skriv ned alt på den nakne kroppen din

Et utvalg kjendiser serverer deg dette semesterets heteste eksamenstips: –⁠ Avslapping er «the shit», mener Mikkel Niva.

Tidligere i høst skrev Universitas om Vilde og Thomas som forteller hver sin historie om alvorlig eksamensangst. For mange kan eksamenstiden være det man gruer seg aller mest til gjennom året. Derfor har Universitas snakket med et knippe kjendiser som gir deg sine beste tips for hvordan man skal takle de tøffe ukene som kommer.

–⁠ Det er viktig å tenke på det store bildet, sier Andreas Wahl fra NRK-programmet Folkeopplysningen.

Han legger til at det er viktig å ikke stresse for mye.

–⁠ Det er ikke krise om den ene eksamenen går dårlig. Hvis man stresser for mye kan det føre til at det går dårlig, nettopp fordi man har stresset, sier han.

–⁠ Skriv ned alt på den nakne kroppen din

I Universitas’ sak om hva man bør spise og drikke i eksamenstiden sa Arne Brean at man bør holde seg unna sukkerholdig drikke og fet mat. Han anbefalte heller ikke koffeinholdige energidrikker.

Bjarte Tjøstheim og Sagen-brødrene Tore og Steinar fra Radioresepsjonen er derimot av en annen oppfatning.

–⁠ Jeg har hørt det er lurt å ta sånne amfetaminliknende tabletter… Nei! Jeg mener sånne koffeintabletter. For å få ned nervøsiteten og få opp konsentrasjonen, sier Tjøstheim.

Steinar legger også til at det er viktig med føde under eksamen, og foreslår en måte man kan få med seg potetgull inn i eksamenslokalene.

–⁠ Hvis du legger potetgullet i et fuktig rom dagen før, så kan du ta det med og spise det uten at det knaser så mye, forklarer han.

I tillegg har han et forslag for å øke komforten mens man sitter i eksamenslokalet.

–⁠ Jeg turte aldri dette selv, men når du har eksamen, så ta med deg en pute å sitte på. Så blir du ikke sår i rasstappene.

På spørsmål om hva studentene bør gjøre før eksamen kommer Tore med et interessant forslag.

–⁠ Skriv ned alt på den nakne kroppen din. Når du er på eksamen kan du bare gå på do, så har du alle svarene rett der, sier han.

Fikk du med deg akademiakjendisenes eksamenstips? –⁠ Vi pleide å skylle ned våre frust­ra­sjoner med noen duggfriske

Spruddel: Komiker Mikkel Niva anbefaler å poppe champagnen med en gang du forlater eksamenslokalet.Foto: Henrik Follesø Egeland

–⁠ Gå på polet og kjøp deg en «spruddel»

Komiker og skuespiller Mikkel Niva er opptatt av å finne roen. Han mener man ikke bør nilese dagen før, men heller slå seg til ro med det man har gjort.

–⁠ Er det noe kvelden før som du ikke kan, så drit i det. Det er ikke noe vits å pugge seg i hjel, mener Niva

Oddbjørn Bye, Norgesmester i hukommelse, mener også at man må fokusere på det viktige. Ifølge ham er det viktig å ha en strategi for å huske, og ikke bare «lese, lese, lese».

Niva poengterer at det viktig å finne det som motiverer en selv til å studere.

–⁠ Bestem deg for noe du skal gjøre etter eksamen. For eksempel noe dyrt du vil kjøpe deg eller noe ekstravagant du vil gjøre. Lag en belønning til deg selv, sier han.

Etter eksamen er Niva derimot krystallklar på hva han vil gjøre.

–⁠ I det du går ut dørene på eksamenslokalet, popp en «spruddel» du har kjøpt deg på polet i forveien. Uavhengig av hvordan det har gått, så kan du kose deg med at du er ferdig, avslutter han.

Bernt Hagtvet mener det er viktig å få «hver setning til å skinne av mening» i eksamensbesvarelsen

Tore Sagen ville derimot feiret overstått eksamen på en helt annen måte.

–⁠ Jeg ville nok onanert, sier han .

Steinar legger til:

–⁠ Det er viktig å gjøre før eksamen også. Så man slapper av.