Millionbedriften: Alt mellom 100 og 300 euro drar videochat, eller "cam"-industrien, inn årlig. Eksakte tall finnes ikke, for selv om de rundt 3000 studioene betaler skatt, så annerkjenner ikke myndighetene dem.
Millionbedriften: Alt mellom 100 og 300 euro drar videochat, eller «cam»-industrien, inn årlig. Eksakte tall finnes ikke, for selv om de rundt 3000 studioene betaler skatt, så annerkjenner ikke myndighetene dem.Gina Grieg Riisnæs

Betaler husleien ved å chatte, strippe og onanere på kamera

–⁠ Jeg skammer meg ikke, sier «Eva» til Universitas.

«Eva» (23) har store, brune øyne, platinablondt hår og et tjukt lag med sminke. De lange, røde neglene skraper mot bordet når hun gestikulerer. På dagtid tar hun en master i sosial markedsføring på Universitetet i Bucuresti. Drømmen hennes er å kjøpe egen leilighet – enn så lenge bor hun hjemme, som de fleste andre rumenske studenter. Derfor bruker Eva kveldene sine på å være «cam-girl» i Romanias skjulte millioneksport: «videochat»-industrien. Den er antatt å omsette for mellom 100 og 300 millioner euro årlig. Dette er det bare kjæresten som vet, og derfor vil Eva være anonym.

–⁠ Når jeg får råd til å flytte ut, må jeg nok fortelle mamma og pappa hvor jeg har fått pengene fra. Men jeg skammer meg ikke. Å være cam-girl er den beste økonomiske muligheten rumenske jenter har.

En interiørarkitekts drøm: Studioene er svære bygg med korridorer fylt av spesialdekorerte rom der modellene sitter i sengen og jobber. Alle rommene skal ha ulik stemning, forteller Maria Boroghina. I Best studios har mange av jentene egne rom, med alt av klær, sminke, og kroppsprodukter. Bla for flere bilder
En interiørarkitekts drøm: Studioene er svære bygg med korridorer fylt av spesialdekorerte rom der modellene sitter i sengen og jobber. Alle rommene skal ha ulik stemning, forteller Maria Boroghina. I Best studios har mange av jentene egne rom, med alt av klær, sminke, og kroppsprodukter. Bla for flere bilderGina Grieg Riisnæs

Rumenske Julia fortviler: –⁠ De spurte oss om vi sov på Oslo S

Faste «kjærester»

Best studios ligger langs en av Bucurestis store boulevarder. Det er her vi møter Eva: I et tett møterom uten vinduer, med falske diamanter limt på den hvite tapeten. Langs veggene står svære gullsprayede pokaler: «Cam studio of the year». «Best live cam model 2017». Luften er tung av parfyme.

Romania har vakre og smarte jenter, og de snakker engelsk alle sammen. Dessuten har vi utrolig raskt internett

Maria Boroghina, sjef for Best studios

Studioenes nettsider har minutt- eller timepris, og ofte får modellene faste «kjærester» som de chatter med daglig. Siden kundene befinner seg i alle klodens tidssoner, finnes det ingen faste jobbtider. Og lønnen? Rundt 2000 euro i måneden – det vil si det firedoble av landets gjennomsnittslønn. Erfarne cam-girls kan tjene mye mer.

Fremtidsretten: -- Jeg vil ikke ha noen som ikke tenker på fremtiden sin, sier Maria Boroghina, sjef for Best Studios.
Fremtidsretten: – Jeg vil ikke ha noen som ikke tenker på fremtiden sin, sier Maria Boroghina, sjef for Best Studios.Gina Grieg Riisnæs

Romania er Europas tungvekter i industrien, med andre østeuropeiske land som Russland og Ukraina i hælene. Det skal finnes om lag 3000 studioer i landet, som huser rundt titusener modeller opplyser Best Studios om. Svært mange av modellene er studenter, da flere rumenske universiteter tar skolepenger, husleien er høy og en institusjon som Lånekassen ikke eksisterer. Nøyaktige tall er derimot vanskelig å finne, ettersom myndighetene ikke anerkjenner at sexcam-bransjen finnes. Suksessen koker ned til tre hovedingredienser, ifølge Maria Boroghina, sjef for Best studios:

–⁠ Romania har vakre og smarte jenter, og de snakker engelsk alle sammen. Dessuten har vi utrolig raskt internett.

En ekte kvinne

–⁠ Cam-studioene har lært meg hvordan jeg skal være en ekte kvinne, sier Eva. Hun forteller at hun har lært «å uttrykke seg selv», kle seg feminint, å være sofistikert.

–⁠ Som modell investerer man i seg selv, og det liker jeg. Vi får både diett og treningsplan. Jeg tilbringer fem timer på treningsstudioet hver dag.

Eva forklarer ivrig at hun var en «tomboy» tidligere. Nå ser hun ut som den strake motsetningen. Hun har operert leppene, nesen og puppene på den bittelille kroppen. Den gule toppen er som sprayet på. Merker ikke familien og vennene noen forskjell?

–⁠ Jo, de sier jeg har forandret meg. Men jeg sier at det er plastikkirurgen som har gjort det, han jeg jobbet for tidligere. Da spør de ikke så mye.

Eva forteller at hun ofte diskuterer filosofi og litteratur både med kundene og de andre modellene. Hun slår ut og med armene og presiserer at de ikke er noen dumme jenter. Så retter hun kjapt på hårlokkene, som er slitte av all blekingen. Hun smiler:

You have to catch them with looks, and then they come back for the intellect.

Tette bånd: Når jentene har pause, samles de i oppholdsrommet. De røyker, drikker Cola og skravler med hverandre og andre ansatte. -- Kollegaene er gode venner. Det føles som å være i en ny familie, forteller Eva (23).
Tette bånd: Når jentene har pause, samles de i oppholdsrommet. De røyker, drikker Cola og skravler med hverandre og andre ansatte. –⁠ Kollegaene er gode venner. Det føles som å være i en ny familie, forteller Eva (23).Gina Grieg Riisnæs

Nekter å forlate Romania: –⁠ Noen må bli her å gjøre denne drittjobben

–⁠ Det er ikke prostitusjon

En viktig del av Evas jobb er å høre på mangt et hjertesukk fra ensomme menn. Menn som vil skilles, eller som har problemer på jobb. Alle de som bare trenger noen å snakke med. Eva forteller at hun ofte føler seg som en psykolog. Mange av dem vi snakker med fremhever de samme. De føler at relasjonen de får til kundene handler om langt mer enn det seksuelle.

–⁠ Først følte jeg meg veldig skyldig, men nå er jeg blitt vant til det, sier Eva. Uansett er det utelukket å gi seg nå.

–⁠ Jeg kommer nok til å fortsette så lenge kroppen min ser bra ut... til jeg er rundt førti.

Det er ikke prostitusjon

Cam-girl «Eva»

Men det er ikke like lett å vedlike holde ekte relasjoner når de virtuelle tar så mye tid. Eva innrømmer at forholdet til kjæresten skranter, siden hun aldri har tid til å se ham lenger. Hun vrir seg i stolen, ser ned på de røde neglene. Ting har forandret seg.

–⁠ Jeg er jo borte hele tiden... Vi har ikke snakket om det enda. Men vi må ta den samtalen snart.

Eva har også løyet til foreldrene sine, som tror hun fortsatt jobber som assistent hos en plastisk kirurg.

–⁠ Jeg kan aldri fortelle dem hva jeg gjør. De har store fordommer mot dette yrket, de tror det er prostitusjon, sier Eva. Hun gjør store øyne, de tunge vippene kræsjer nesten med øyenbrynene.

–⁠ Men du synes ikke det?

–⁠ Nei, jeg setter mine egne grenser, og det er ingen som rører meg fysisk. Da er det ikke prostitusjon.

Cam-girl: --Det er en hard jobb. Folk tror det er lett, men det er ikke sant. Jeg er oppe klokken fem, og hjemme rundt elleve på kvelden, sier «Eva». Likevel ser hun for seg å jobbe som cam-girl «så lenge kroppen ser bra ut».
Cam-girl: –Det er en hard jobb. Folk tror det er lett, men det er ikke sant. Jeg er oppe klokken fem, og hjemme rundt elleve på kvelden, sier «Eva». Likevel ser hun for seg å jobbe som cam-girl «så lenge kroppen ser bra ut».Gina Grieg Riisnæs

Å selge en illusjon

I motsetning til Best studios ligger guttestudioet ABS Aphrodite boys godt gjemt i en bakgate. Bygningen er høy, men anonym, uten noen skilt eller navn. Noen unge menn står og røyker utenfor. De ser forundret på oss. På innsiden jobber det rundt tretti unge menn mellom 18 og 28 som camboys. Rundt 90 prosent av kundene er homofile menn, både inni og utenfor skapet, kan Andrew (23) som møter oss i resepsjonen fortelle.

–⁠ Jobben er å selge en illusjon. Guttene må ofte oppføre seg mer «typisk homofilt» for å tilfredsstille kundenes ønsker, sier Andrew, som selv var modell før.

Han viser oss rundt i de hvite korridorene. Veggene er fylt av enorme, halvnakne portretter av glinsende menn. Bak hver dør er det et nytt rom tilpasset nye fetisjer: Grønt og grått militærrom. S&M-rom med mørk tapet og svarte roser. Plutselig står vi i et rom innredet som rommet til en liten gutt. Fargerike møbler og plysjputer med emojifjes i sengen. Bilteppe på gulvet.

666-Romania: Dette rommet er fra ABS studio. Ifølge Andrew som viser oss rundt, er det "veldig mange kunder som liker barnerom".  BLA FOR FLERE BILDER
666-Romania: Dette rommet er fra ABS studio. Ifølge Andrew som viser oss rundt, er det «veldig mange kunder som liker barnerom». BLA FOR FLERE BILDERGina Grieg Riisnæs

Både journalist og fotograf blir ukomfortable.

–⁠ Er ikke dette ganske... ekkelt?

–⁠ Jo, egentlig, svarer Andrew, og smiler unnskyldende.

–⁠ Men det er kjempemange kunder som liker det. Everything that makes money... itʼs good.

Derfor har vi reist til Romania: Utskjelt, korrupt og forlatt

–⁠ Vi blir dømt uansett

På kjøkkenet er det god kok. Gutta står og flekser, bokser hverandre i magen, steiker speilegg, brøler og løfter hverandre opp. Mantraet på veggen vokter over dem: love what you do and stay humbl. (sic)

–⁠ Etter to måneder her har jeg tjent like mye som på to år i en vanlig jobb, sier Alex (28) fornøyd. Han er studioets eldste, og ser for seg å være cam-boy i noen år til. I alle fall til han har nok penger til å kjøpe hus. Alex skiller seg ut fra de fleste andre modellene på én måte: foreldrene hans vet om cammingen.

Folk vet ikke hvor hardt vi egentlig jobber

Cam-boy Rony

–⁠ Jeg hjelper dem økonomisk, de vet om dette og støtter meg. Vi støtter hverandre, sier han alvorlig.

Alle guttene er enige om at Romanias lave lønninger er grunnen til at cam-industrien har skutt i været. En universitetsgrad gjør liten forskjell, mener Alex, og resten nikker.

– Å leie en leilighet i Bucuresti koster rundt 400 euro i måneden. Det er nesten en hel månedslønn i en vanlig jobb. Hvordan skal det gå opp?, spør Rony (20) oppgitt og vipper på stolen. Han har vært en Aphrodite-gutt i ett år, og trives.

Den beste jobben: Alle guttene er enige om at Romanias lave lønninger er grunnen til at cam-industrien har skutt i været.
Den beste jobben: Alle guttene er enige om at Romanias lave lønninger er grunnen til at cam-industrien har skutt i været.Gina Grieg Riisnæs

–⁠ Vi er som brødre her. Så tjener vi godt, ler han, og resten bjeffer med. Men cam-modeller blir dømt uansett, det bare uttrykkes litt forskjellig, mener Rony. Han utdyper:

–⁠ Om du er jente, blir du kalt hore. Om du er gutt, blir du kalt homo. Men folk vet ikke hvor hardt vi egentlig jobber.

Alle benekter høylytt at camming er en form for prostitusjon. Protestene kommer i munnen på hverandre på en blanding av engelsk og rumensk, gutta vrir seg på stolene.

–⁠ De prostituerte er jenter som selger sex på gaten, mener Rony og vipper enda lengre bakover.

–⁠ Kundene tar jo ikke på oss, roper Jake, og legger til:

–⁠ Jenter som danser i undertøy på TV, der har du prostitusjon. Ikke oss.

–⁠ Unge blir dummere og dummere

Lengre borte i gangen støter vi på en middelaldrende mann med «handsfree» og oppkneppet hvit treningsskjorte. Han presenterer seg som Bogan Dumitrescu, en ringrev i camming-industrien. Han er bare innom studioet på en sjekkerunde, men kan fortelle at han var med å starte det opp. Dette er bare ett av mange studioer han har vært involvert i, helt siden industriens spede begynnelse i 2001.

–⁠ Dette er i ferd med å normaliseres. Folk synes ikke det er så forkastelig lenger.

–⁠ Hvorfor er camming så svært i Romania?

–⁠ Fordi levekårene her er så dårlige. Enkelt og greit.

Unge rumenere blir dummere og dummere

Bogan Dumitrescu, ringrev i camming-industrien
Pengemaskin: Bogan Dumitrescu (38) har vært i «camming»-industrien siden oppstarten på starten av 2000-tallet. -- Jeg er med på å normalisere denne industrien. Folk synes ikke dette er så ille lenger, sier han.
Pengemaskin: Bogan Dumitrescu (38) har vært i «camming»-industrien siden oppstarten på starten av 2000-tallet. –⁠ Jeg er med på å normalisere denne industrien. Folk synes ikke dette er så ille lenger, sier han.Gina Grieg Riisnæs

Bogan vet om mange modeller som har droppet ut av studiene for å bli cam-girls eller -boys på heltid. Likevel klager han over at unge rumenere blir «dummere og dummere», og at stadig flere velger vekk universitetet.

–⁠ Ser du ironien i at du selv driver en industri som får folk til å droppe høyere utdanning?

–⁠ Absolutt. Og jeg bryr meg ikke. Jeg tjener penger, de tjener penger. Det er det som betyr noe, sier Bogan og smiler.