Tok saken i egne hender: Studentprest Camilla Oulie Eskildsen tok initiativ til å opprette sorggrupper for studenter etter at SiO la ned sitt tilbud.

Starter sorg­grupper på UiO: –⁠ Gir noe annet enn hva en psykolog eller terapaut kan gi

Denne høsten startet studentprester ved Universitetet i Oslo sorggrupper for studenter som har opplevd å miste noen. For Helene ble det helt avgjørende.

–⁠ Jeg mistet min bror og min mor i løpet av kort tid, og jeg trengte noen å prate med for å komme meg gjennom sorgen, forteller Helene Benedikte Granum-Aanestad til Universitas.

Hun går nå siste året på teologistudie ved MF – vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn og er en av studentene som benyttet seg av SiO Rådgivning sitt tilbud om sorggruppe før det ble lagt ned.

–⁠ Ikke religiøst

Fram til våren 2018 organisert Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) sorggrupper for studenter som har opplevd dødsfall i nære relasjoner. Kort tid etter at programmet ble lagt ned, avslørte Studentenes helse- og trivselsundersøkelse at så mye som en av tre studenter ofte eller svært ofte opplever ensomhet. Dermed ble et nytt initiativ til sorggrupper for studenter startet opp, denne gangen av studentprestene Camilla Oulie Eskildsen og Bjørn Eirik Bjerkreim-Berntzen.

Les også: På innsiden av Hillsong: –⁠ Kris­ten­dom­mens McDonaldʼs

–⁠ Gruppen er helt livssynsåpent, religion er ikke grunnlaget, men det er selvsagt et tema som er velkommen hvis noen av deltakerne ønsker å ta det opp, sier studentprest Camilla Oulie Eskildsen ved Universitetet i Oslo til Universitas.

I tiden fremover skal gruppen møtes annenhver uke, for å dele tanker og følelser rundt det å miste noen. Tilbudet er åpent for studenter og unge mennesker generelt.

–⁠ Vi bruker mye det samme opplegget som SiO gjorde, sammen med en del forskning gjort på sorggrupper. Det danner grunnlaget for måten vi driver gruppen vår på, sier Eskildsen.

Hun legger vekt på verdien av å ha en egen gruppe spesielt for unge voksne og studenter, at deltakerne er jevnaldrende og i samme livssituasjon. Videre forteller hun om likemannsperspektivet: «å være i samme båt».

–⁠ Det å kunne høre andre mennesker som har like opplevelser og, fortelle om sin egen sorg, gir noe annet enn hva en psykolog eller terapaut kan gi, sier hun.

Videre forklarer Eskildsen at det å sørge etter å ha mistet noen er helt normalt, men å dele tanker i en gruppe kan hjelpe personer å takle hverdagen. Hun opplyser også om at det som blir sagt er taushetsbelagt.

Les også: Karoline, Stina og Øystein er kjærester: –⁠ Noe helt annet enn klassisk flerkoneri

Fant trøst i sorggruppe: -- Det er mindre vanlig hos folk på min alder å ha opplevd det å miste noen som står en nær, sier Benedikte Granum-Aanestad.
Fant trøst i sorggruppe: – Det er mindre vanlig hos folk på min alder å ha opplevd det å miste noen som står en nær, sier Benedikte Granum-Aanestad.

–⁠ Helt avgjørende for meg

For Benedikte Granum-Aanestad har det å snakke med jevnaldrende om felles opplevelser vært til stor hjelp. Hun oppfordrer andre pårørende til å bruke slike tilbud.

–⁠ Det er mindre vanlig hos folk på min alder å ha opplevd det å miste noen som står en nær. Jeg følte meg ensom selv om vennene mine og kjæresten min var der for meg. Det å snakke med andre studenter og folk med kompetanse var helt avgjørende for meg, sier hun.

Gruppen Granum-Aanestad benyttet seg av besto av seks deltakere som møttes i halvannen time annenhver uke. Møtet startet med å tenne lys for de døde, etterfulgt av en runde hvor de etterlatte kunne fortelle det de hadde på hjertet.

–⁠ Første møtet mitt gråt jeg gjennom hele timen, jeg klarte ikke prate. Da jeg hørte at en av de andre, som hadde vært med i gruppen over tid, kunne prate om sin sorg uten å bryte helt ned, spurte jeg meg selv «når kan jeg komme meg dit?»

Videre forteller hun at gruppene fungerte som et rom for å lufte tanker på tvers av religion, og at det å ha et slikt tilbud er viktig for studenter.

–⁠ Det å komme i sorggruppen kunne være vanskelig. Som å bryte opp et sår som er på vei til å gro, men jeg har aldri dratt derfra med et tyngre sinn en da jeg kom.

–⁠ Få studenter

Direktør ved SiO Helse og Rådgivning Trond Morten Nejad-Trondsen sier til Universitas at de vil vurdere å starte opp egen gruppe igjen dersom etterspørselen tilsier at det er behov for det. Foreløpig vil individuelle henvendelser bli henvist til tilbudet som prestetjenesten har etablert.

–⁠ Siste gruppe vi kjørte var med få studenter og vi har valgt å møte behovet med individuelle tilbud istedenfor å holde dette i gruppe, sier Nejad-Trondsen.

Les også: «Furry»-studentene bruker stor­sti­pendet på dyre­ko­stymer: –⁠ Vi biter ikke