Fashionista: Jørgen «Joddski» Nordeng ble inspirert av jobben i klesbutikken, og begynte på brevstudier i mote. Så sluttet han.

Joddski fullførte aldri vitnemålet: –⁠ Ka faen ska æ med det?

Den lengste studieperioden «Joddski» har hatt etter grunnskolen er et kurs han ble tvunget til å delta på av NAV. –⁠ Vi lærte vel noen greier, mimrer han.

Jørgen Nordeng, en av grunnleggerne av den legendariske rap-gruppa Tungtvann, var aldri noe skolelys. Han «hata gymnaset», og det gikk ikke lang tid før han ble kalt inn på teppet hos skoleinspektøren på Meløy vgs.

–⁠ Hun sa at hun aldri hadde hatt noen så forjævlige elever på skolen, og lurte på hva faen vi skulle gjøre med livene våre. Vi sa vi skulle flytte til Trondheim eller Oslo, og da sa hun at vi kom til å ende opp i rennesteinen. Så ta den!

Ville bli fashion-konge

Nordeng droppa ut av videregående etter kort tid, men ble tvunget tilbake på skolebenken av staten.

–⁠ Jeg ble sendt på noe som het salg og service i varehandel på Næringsakademiet i Bodø. Det var egentlig bare et kurs NAV krevde for at man skulle fortsette å få dagpenger. Vi lærte vel noe greier, mimrer han.

Raymond T. Hauger ville bare «fise rundt og røyke bønner» i studietiden

Etter kurset ble han utplassert på butikken «Streetwear» i Bodø.

–⁠ Jeg tok etterhvert over den butikken, og hadde store ambisjoner. Jeg begynte på brevstudier (det som nå er nettstudier, journ. anm.) i mote på NKI. Da fikk jeg en stor perm i posten, og svarte vel bare på den første innsendelsen, tror jeg. Jeg husker at det handla om noe sånt som at kvinner enten har jordbær-, pære eller epleform, sier han oppgitt. Siden det har han aldri returnert til skolebenken.

Da «Streetwear» etter hvert gikk konkurs, ville Nordeng kjøpe butikken, men tapte i budrunden. Etter dette ga han opp motedrømmen, og vendte nesen mot hovedstaden med bestekompisen fra hjemstedet Ørnes i Nordland for å satse på musikken.

Hvordan var den første tida her nede?

–⁠ Det var sånn cirka som i Knut Hamsun, vi gikk og sulta rundt i Oslo by.

De to delte en interesse for hip-hop, og etterhvert fikk begge jobb på platesjappa Free Record Shop i Østbanehallen.

–⁠ Det var jo helt krise for en som var glad i musikk, for de hadde jo bare topp 20-musikk.

Etter å ha tenkt litt, innrømmer han at han ikke var så veldig flink i jobben.

Fikk du med deg denne? Min studietid med Ingvild Lothe: –⁠ Hun ville banke meg

–⁠ Det var ofte vi fikk bøter fordi vi var for sein med å åpne sjappa, også spilte jeg bare «Above The Law» og gangster-rap når vi egentlig skulle spille julemusikk. Hele butikken ble jo faktisk lagt ned når jeg tenker meg om. Det var ganske dårlig arbeidskultur der.

Var det litt deres skyld eller?

–⁠ Ja, det var jo det, sier han og ler rått.

Skrev raptekster på trikken

Skoleinspektøren på Meløy skulle nesten få rett. Det var like før det ble rennesteinen på Nordeng. Så kom gjennombruddet med Tungtvann i 1998. Nordeng sier han ville havnet på gata om det ikke hadde vært for suksessen. Like før plata kom, hadde han fått sparken fra den siste i en lang rekke deltidsjobber.

–⁠ Jeg sorterte bananer for Bama, så det var jo et høydepunkt. En annen jobb jeg hadde var å telle folk som kom av og på trikken, men jeg satt heller og skrev rap-tekster og kryssa vilkårlig av på skjemaet.

Til slutt fikk han jobb på Jernia, men følte seg totalt malplassert:

–⁠ Jeg kan ikke engang skru en skrue, og etter hvert bare ga jeg opp å gå på jobb, sier han, og tilføyer tørt:

–⁠ Så da mista jeg jo den jobben.

Gangsta-jypling fra Ørnes

Nordeng og Tungtvann-makkeren Lars «Poppa Lars» Sandness prøvde lenge å slå gjennom som rappere på engelsk. De hadde aldri trodd at rap på nordnorsk, som de senere ble pionerer for, var det som skulle slå an.

–⁠ Da vi begynte å gjøre det på dialekt, og ikke lata som vi var noe annet enn det vi var, så funka det jo. Vi tenkte at vi kom til å bli sett på som noen jævla bønder her nede, og det tenkte de nok også når jeg først flytta hit. Jeg hadde de største buksene i hele Oslo, var fullest på alle konsertene, og var jævlig sånn «yo yo» overalt.

Det siste året har Nordeng gitt ut boka Full sirkel: raphistorier fra ghettoen til bygda – og tilbake og startet musikkprogram på P13. I februar kommer plata «Glasshuset», hans første innspillinger i Bodø på 20 år. På spørsmål om i hvilken grad skole og studier har preget livet hans, svarer han kort:

–⁠ Den gjorde meg sikker på at det ikke var det jeg skulle drive med.

Les også: Min Studietid: Arbeids­jernet Siv Jensen